Noile reglementări europene vor duce la scumpirea aplicaţiilor din App Store începând cu 1 ianuarie 2015

18.12.2014
Noile reglementări europene vor duce la scumpirea aplicaţiilor din App Store începând cu 1 ianuarie 2015

Începând cu data de 1 ianuarie, utilizatorii autohtoni ai platformei software iOS ar putea constata cu neplăcere că preţurile aplicaţiilor din App Store au crescut brusc fără nici un motiv aparent. Această viitoare posibilă scumpire nu va putea fi imputată însă companiei Apple, ci modificărilor operate de Uniunea Europeană în legislaţia care reglementează modul de aplicare al TVA-ului.

Noile reglementări ale Uniunii Europene au fost aprobate în 2008 şi vor intra în vigoare începând cu 2015, acestea modificând modul în care este aplicată taxa pe valoare adăugată pentru tranzacţiile făcute între un vânzător şi un cumpărător care au rezidenţa în ţări diferite. Până acum, vânzările de bunuri erau taxate cu valoarea TVA-ului din ţara cumpărătorului în timp ce vânzările de servicii erau taxate cu valoarea TVA din ţara vânzătorului, însă de la 1 ianuarie va fi luată întotdeauna în calcul valoarea TVA din ţara cumpărătorului.

Această schimbare va afecta şi preţul aplicaţiilor din App Store vândute în România. Magazinul digital App Store pentru Europa este amplasat în Luxemburg şi funcţionează sub numele iTunes S.à r.l. Deoarece normele fiscale europene au stabilit până acum că vânzările sunt taxate în ţara de rezidenţă a vânzătorului, Apple a folosit mereu o cotă TVA de 15 procente, una dintre cele mai mici din Europa. Începând cu data de 1 ianuarie, Apple şi iTunes S.à r.l vor fi obligate să folosească însă valorile TVA din ţările de rezidenţă ale cumpărătorilor europeni. În cazul României, această reglementare va impune aplicarea unui TVA de 24% şi creşterea preţurilor aplicaţiilor cu 9 procente.

Apple şi-a informat dezvoltatorii software despre această schimbare fără a specifica dacă modificările din reglementările europene vor afecta şi vânzarea altor tipuri de materiale, cum ar fi muzica sau cărţile. Apple nu a anunţat în mod explicit că va avea loc o mărire a preţurilor finale afişate în App Store, însă păstrarea unui preţ unic va duce la diminuarea încasărilor dezvoltatorilor şi a comisioanelor încasate de către companie, iar acesta este o situaţie puţin plauzibilă. Fără a putea fi siguri în totalitate, putem presupune însă că mărirea preţurilor din App Store este cel mai plauzibil scenariu iar utilizatorii români ar trebui să se aştepte la o scumpire de 9 procente.

Utilizatorii Android nu vor fi afectaţi deoarece compania Google foloseşte deja valoarea locală a TVA-ului. Aceleaşi reglementări modificate vor obliga însă compania să afişeze preţurile finale cu TVA inclus în cadrul magazinului digital Google Play, însă mărirea aparentă a preţurilor de la 1 ianuarie nu trebuie să-i sperie pe utilizatorii Android deoarece vor plăti în final aceleaşi sume ca şi până acum.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News