Opera a lansat Opera GX, primul browser de internet „de gaming”

12.06.2019
Opera a lansat Opera GX, primul browser de internet „de gaming”

Industria de gaming s-a dezvoltat foarte mult în ultimii câţiva ani, iar multe companii au simţit potenţialul pieţei, lansând diverse accesorii orientate special către publicul pasionat de jocuri video. Avem acum mouşi şi tastaturi speciale pentru gaming, componente cu luminiţe RGB, scaune de gaming, monitoare de gaming şi chiar birouri de gaming. Opera, compania din spatele browser-ului de internet cu acelaşi nume, consideră că există o nişă încă neexploatată: browser-ul de gaming.

Opera GX este o nouă versiune a popularului browser de internet Opera, care este realizat special pentru a consuma mai puţine resurse în timpul sesiunilor de gaming. Opera spune că acesta este primul browser de gaming din lume, acesta oferind control minuţios utilizatorilor pentru a putea limita cantitatea de memorie RAM sau de putere de procesare care poate fi alocată pentru navigarea web. Aceste setări se realizează din GX Control, un nou panou de comandă.

De asemenea, browser-ul vine doar cu funcţiile de bază, necesare unei experienţe rapide, fără tot felul de extensii şi elemente în plus care ar putea consuma resurse în plus. Se pare însă că Opera GX încearcă să facă şi lucruri diferite pentru gameri, oferindu-le posibilitatea de a ataşa un clip video sau un livestream pe ecran deasupra altor aplicaţii sau ferestre. Browser-ul are de asemenea integrare cu Twitch.tv, oferind informaţii rapide despre activitatea celor pe care îi urmăreşti în timp real, fără a deschide site-ul.

GX Corner este o altă funcţie din Opera GX, un soi de pagină de pornire dedicată gamerilor. Aici apar cele mai noi oferte de jocuri. Informaţii despre cele mai noi apariţii din domeniu şi chiar şi ştirile importante ale zilei, putând avea acces rapid la toate acestea doar pornind browser-ul fără a accesa niciun site. Aceste informaţii pot fi organizate chiar şi în funcţie de platforma preferată, putând selecta doar PC, PlayStation sau Xbox, sau poţi avea totul „la grămadă” afişat.

La nivel de interfaţă, Opera GX s-a inspirat din alte produse de gaming, oferind culori personalizabile, o temă întunecată şi suport pentru fundaluri de ecran. La nivel de funcţionalitate, majoritatea capabilităţilor din Opera sunt disponibile, însă unele sunt complet opţionale. Browser-ul oferă în continuare suport pentru extensii şi scurtături către aplicaţiile de chat de pe bara din stânga precum WhatsApp, Facebook Messenger sau Telegram şi integrează sistemul automat de blocare al reclamelor Opera.

Compania a ales să lanseze browser-ul Opera GX chiar acum pentru că în Los Angeles are loc cel mai mare eveniment dedicat gaming-ului, Electronic Entertainment Expo (E3). Dacă vreţi să testaţi Opera GX, nu trebuie decât să îl descărcaţi de pe site-ul oficial al companiei, acesta fiind disponibil chiar acum.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult