Photoshop Lightroom - dedicat fotografilor

Adobe are in portofoliu Lightroom, un frate geamăn al aplicaţiei de prelucrare digitală a imaginilor, Photoshop. Este o unealtă ideală fotografilor, mai ales celor care lucrează cu volume mari de imagini ce necesită prelucrare. Accesul la funcţii se face mult mai rapid decât în cazul Photoshop-ului, iar interfaţa sa este foarte uşor de utilizat şi rapid de învăţat. Spre deosebire de Photoshop, Lightroom se adresează aproape exclusiv fotografiilor digitale şi este o aplicaţie de prelucrare şi nu una de creaţie.

Fotografia digitală nu mai este străină multora, spre deosebire de cea din trecut, să o denumim analogică. În era digitală e mult mai uşor să obţii o fotografie decât înaintea apariţiei calculatorului, când aveai nevoie de aparate şi soluţii speciale de developare şi imprimare pe hârtie. Totuşi, chiar şi cu tehnologiile de ultimă oră integrate în camerele foto digitale, imaginile nu sunt perfecte şi mai necesită mici retuşuri.

Adobe Photoshop Lightroom

De aceea a fost creeat Photoshop Lightroom, pentru fotografi, fie ei profesionişti, fie amatori proaspăt întorşi din concediu cu sute de imagini care aşteaptă a fi catalogate, sortate şi evident, unele prelucrate. Aplicaţia este structurată pe cinci mari capitole. Primul este Library, zona unde se importă imaginile, se cataloghează, li se adaugă cuvinte cheie şi se pot vizualiza diverse colecţii. Library poate fi văzută ca un album foto în care pozele pot fi sortate după cuvinte cheie, după o notă dată în prealabil sau după diferite steguleţe colorate.

Adobe Photoshop Lightroom

Sar peste cel de-al doilea şi cel mai imortant modul, şi trec la Slideshow, zona de prezentare în care imaginile se succed automat una după cealaltă. Modulul suportă şi funcţia de export în format PDF, tip de fişier care poate fi rulat ulterior sub formă de prezentare cu Adobe Acrobat Reader.

Modulul Print, aproape că evident vorbeşte de la sine despre funcţiile de imprimare pe hârtie. Acestea sunt bine dezvoltate şi uşor de folosit chiar şi de către cei mai puţin experimentaţi.

Pentru cei mai pretenţioşi Lightroom prezintă facilitatea de a exporta o colecţie de fotografii sub formă de site, prin intermediul modulului Web. Opţiuni de configurare al aspectului site-ului sunt destule şi numără posibilitatea alegerii culorilor fundalului, al fontului şi tipului acestuia, numărului de poze pe pagină şi aranjarea lor etc. Iar pentru utilizatorii avansaţi există şi funcţia de export prin ftp, pentru ca imaginile să fie urcate direct pe site-ul personal deja existent. Pe următoarea pagină urmează crema programului, modulul de prelucrare al imaginilor, căci la aceasta se pricepe cel mai bine Lightroom.