Securitatea Windows, periclitată de aplicaţiile terţe, nu de Microsoft

15.03.2013
Securitatea Windows, periclitată de aplicaţiile terţe, nu de Microsoft

Utilizatorii calculatoare, în special cei care folosesc platforma Windows, obişnuiesc să blameze sistemul de operare pentru problemele de securitate, însă raportul anual publicat de Secunia arată că situaţia este cu totul altfel. Privind datele centralizate, observăm că Microsoft a făcut o treabă din ce în ce mai bună atunci când a venit vorba de securitate, iar producătorii de aplicaţii au avut prestaţii din ce în ce mai slabe.

Conform Vulnerability Review 2013, din cele 9776 de vulnerabilităţi descoperite în cadrul a 2503 de produse software de către Secunia, 86 de procente au fost cauzate de producătorii de software Windows, în timp ce sistemele de operare şi aplicaţiile dezvoltate de Microsoft s-au făcut vinovate de restul de 14 procente.

Numărul vulnerabilităţilor descoperite anual a crescut cu aproape 30 de procente, însă, dacă numărul aplicaţiilor în cadrul cărora acestea au fost găsite a fost în scădere, prestaţia dezvoltatorilor a fost din ce în ce mai slabă. Acum cinci ani, aceştia se făceau vinovaţi doar de 57% din totalul vulnerabilităţilor descoperite pe platforma Windows, pentru a ajunge în prezent la 86%.

În topul celor mai populare 50 de produse software, primele trei locuri sunt ocupate de Google Chrome, Mozilla Firefox şi Apple iTunes. Acestea sunt urmate de blamatele platforme Flash, Java, AIR şi Reader şi sistemul de operare Windows 7. Îmbucurător este făcut progresul reacţiei producătorilor, procentul vulnerabilităţilor reparate în termen de 24 de ore de la dezvăluirea lor crescând de la 72 la 84 de procente în decursul unui singur an.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News