Siri „l-a omorât” pe Stan Lee. Asistentul virtual a fost indus în eroare de Wikipedia

04.07.2018
Siri „l-a omorât” pe Stan Lee. Asistentul virtual a fost indus în eroare de Wikipedia

Asistenţii virtuali ne pot face viaţa mai uşoară, putând realiza comenzi mai simple sau mai complicate fără ca noi să fim nevoiţi să manevrăm un smartphone, o tastatură sau o telecomandă, doar prin control vocal. Ce trebuie să luăm însă în calcul este faptul că asistenţii virtuali funcţionează folosind datele disponibile online, deci multe dintre răspunsurile lor sunt „citite” din alte părţi. Acesta este motivul pentru care asistenta virtuală Siri de pe iOS a informat mai mulţi utilizatori că Stan Lee, celebrul creator de benzi desenate, a murit.

Stan Lee este unul dintre cei mai iubiţi creatori de benzi desenate, fiind responsabil pentru multe dintre personajele celebre din universul Marvel precum Spider-Man şi X-Men. În ciuda faptului că Lee are 95 de ani împliniţi, acesta pare să fie departe de a trece pe lumea cealaltă, fiind încă prezent în viaţa publică şi vizitând diverse convenţii dedicate fanilor benzilor desenate precum celebrele Comic-Con-uri din Statele Unite.

Astfel, când Siri a răspuns la întreabarea „Ce mai face Stan Lee?” cu „Stan Lee a decedat pe 2 iulie”, mulţi s-au întristat, însă tot ce a făcut asistenta a fost să citească pagina de Wikipedia, unde utilizatorul „&beer&love” a adăugat această informaţie. Între timp, pagina de Wikipedia a lui Stan Lee a fost corectată, iar Siri oferă din nou răspunsuri corecte. Acesta poate fi însă un mic semnal de alarmă pentru toate companiile care oferă asistenţi virtuali.

Aceste aplicaţii software controlate de AI ar trebui să aibă o bază de date sigură de unde să îşi informeze răspunsurile, Wikipedia fiind o platformă deschisă, unde oricine poate adăuga orice în fiecare moment. Există multe cazuri în care paginile celebrităţilor au fost umplute cu informaţii false de-a lungul timpului.

Din fericire, situaţia a trecut, iar Stan Lee încă este în viaţă. Utilizatorii de iOS probabil că nici nu ar fi întrebat „Ce mai face Stan Lee?” dacă nu eram foarte aproape de lansarea unui nou film Marvel.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult