Suita Microsoft Office va ajunge pe tableta iPad la sfârşitul acestei luni

18.03.2014
Suita Microsoft Office va ajunge pe tableta iPad la sfârşitul acestei luni

Utilizatorii care au încercat să folosească o tabletă pentru lucru s-au lovit de lipsa unor produse software suficient de puternice pentru a putea deveni alternative viabile la consacratele suite desktop. Cele mai apropiate de aceste deziderat sunt Apple iWork şi Polaris Office, şi acestea având problemele lor de complexitate şi compatibilitate, însă Microsoft se pare că se pregăteşte să rezolve această problemă lansând versiunea pentru iPad a celebrei sale suite Office.

Sub diferite denumiri, suita de aplicaţii Office Mobile a fost prezentă pe piaţă încă din vremea în care platformele Windows CE şi Windows Mobile erau preferatele utilizatorilor de PDA-uri şi telefoane din mediul business. Office Mobile a migrat ulterior pe Symbian, Windows Phone şi, începând de anul trecut, pe iOS şi Android, însă produsul încă este optimizat doar pentru ecranele mici ale telefoanelor şi oferă un set destul de redus de facilităţi de editare.

Suita Microsoft Office pentru iPad este un produs despre a cărei „iminentă” lansare auzim de aproape doi ani, însă, conform unui zvon recent, aceasta va vedea lumina zilei la sfârşitul acestei luni. Jurnalista Mary Jo Foley de la ZDNet, o sursă consacrată de zvonuri din interiorul companiei Microsoft, a afirmat că suita Microsoft Office pentru iPad va fi anunţată pe 27 martie, în cadrul unui eveniment care va fi prezentat chiar de către noul director executiv al companiei.

La fel ca produsul Office Mobile for Office 365 Subscribers, disponibil în acest moment pe telefoanele iOS şi Android, viitorul Office pentru iPad va fi dependent de un abonament Office 365. Interfaţa sa va fi optimizată pentru ecranul tactil de mari dimensiuni al tabletei iPad, oferind astfel un spaţiu generos pentru lucrul cu documentele complexe. Microsoft intenţionează să lanseze o suită Office similară şi pentru mediul tactil Modern UI din Windows 8.x, însă produsul (cunoscut sub numele de cod Gemini), nu va fi lansat tot atât de repede ca versiunea echivalentă pentru iPad.

Pachetul va include aplicaţiile Word, Excel, PowerPoint şi OneNote. Microsoft deja a lansat versiuni gratuite ale ultimului produs pe platformele Android, iOS, Windows şi OSX pentru a contracara atacul rivalului Evernote, însă OneNote din Microsoft Office pentru iPad va păstra integrarea SharePoint şi Outlook.

Conducerea Microsoft este supusă de multă vreme presiunilor investitorilor, care doresc ca serviciile online ale companiei să devină disponibile cât mai repede posibil şi pe platformele rivale. Estimările afirmă că, prin întârzierea lansării suitei Office pe iPad, Microsoft pierde anual venituri de circa 2,5 miliarde, cele 200 de milioane de tablete iPad vândute de Apple până acum putând echilibra şi scăderile înregistrate pe piaţa PC. Ce, cum şi în ce formă va fi oferit Microsoft Office pentru iPad, rămâne să vedem peste 10 zile.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News