Transformă-ţi laptopul într-un router wireless

Nu mai departe de ieri vorbeam de avantajele şi dezavantajele laptopurilor respectiv sistemelor de birou. Iată un alt avantaj pe care ţi-l poate oferi laptopul: poţi crea o reţea wireless ad-hoc doar cu ajutorul sistemului de operare. Fără vreo componentă hardware şi fără să fii vreun expert în IT.

În doar 5 minute poţi da mai departe, wireless, Internetul pe care îl primeşti prin cablu. Acest lucru este posibil pe laptopurile cu Vista şi Windows 7, presupunând că mai toate laptopurile au acum placă wireless.

De regulă, placa wireless este folosită de utilizatorii laptopurilor pentru a se conecta la Internet sau la o reţea locală. Acesta este doar un sens în care suportul wireless este util pe un laptop. Celălalt sens este acela de a trimite mai departe conexiunea la Internet. Tot prin wireless, evident.

Pe scurt, va trebui să urmezi doi paşi: în primul vei crea o conexiune de tip Bridge între placa de reţea LAN şi placa wireless, iar în al doilea vei crea o reţea wireless ad-hoc.

Crearea conexiunii Bridge

1. Deschizi Control Panel şi intri la Network and Internet. Acolo accesezi Network and Sharing Center şi dai click pe link-ul Change adapter settings de pe coloana din stânga.

2. Selectezi (CTRL + click) conexiunea LAN şi placa wireless.

Selectarea celor doua conexiuni

3. Dai click dreapta pe oricare din cele doua conexiuni selectate şi alegi din meniul contextual opţiunea Bridge Connections.

Bridge Connections

Durează câteva secunde pentru ca sistemul de operare să creeze conexiunea Bridge. După finalizarea procesului, va apărea o nouă conexiune intitulată Network Bridge.

Bridge Connections

Bridge Connections

Crearea reţelei wireless ad-hoc

a. Revii la secţiunea Network and Sharing Center şi dai click pe "Set up a new connecion or Network".

b. Din fereastra care se va deschide dai click pe "Set up a wireless ad hoc (computer-to-computer)"

Bridge Connections

c. Va trebui apoi să alegi un nume şi o parolă pentru noua ta reţea ad-hoc. Nu uita să bifezi "Save this network".

Bridge Connections

Acum poţi conecta la Internet, prin această reţea, laptopuri, telefoane sau alte dispozitive mobile.

O astfel de reţea ad-hoc se dovedeşte utilă atunci când te conectezi la Internet prin cablu şi nu deţii un router hardware dar ai nevoie să conectezi la Internet şi alte dispozitive. Practic, având la dispoziţie un singur cablu, poţi conecta la Internet diverse alte dispozitive cu placă de reţea wireless. Asta fără să investeşti în echipamente de reţea.