Un nou atac masiv de tip ransomware infectează companii şi instituţii din România şi Europa

Un nou atac masiv de tip ransomware infectează companii şi instituţii din România şi Europa

Companii şi instituţii din România şi din alte ţări din regiune au fost lovite marţi de o nouă ameninţare cibernetică de tip ransomware, denumită GoldenEye, care criptează datele utilizatorilor şi apoi solicită recompensă, potrivit Bitdefender.

 

Noua variantă de GoldenEye a făcut deja victime în mai multe ţări la nivel global, printre care România, Ucraina, Danemarca, Spania şi Rusia.

 

Spre deosebire de alte versiuni de ransomware, care blochează datele utilizatorilor de pe calculatoarele infectate şi apoi solicită recompensă pentru a le reda accesul, noua versiune GoldenEye nu le permite victimelor să mai folosească dispozitivul infectat, dat fiind că, după ce termină procesul de criptare a datelor, forţează calculatorul să se închidă şi îl face inutilizabil până la plata recompensei de 300 de dolari.

Aeroportul internaţional din Kiev se numără printre entităţile vizate de atacul informatic, potrivit Mediafax.ro. Numeroase zboruri au întârzieri pe Aeroportul internaţional Boryspil. Atacul cibernetic a vizat şi Banca centrală din Ucraina, Compania ucraineană de electricitate (Ukrenergo), compania aeronautică Antonov şi două oficii poştale.

Un oficial ucrainean a anunţat că sunt afectate şi sistemele informatice ale Guvernului de la Kiev.

 

Compania petrolieră rusă Rosneft şi firma daneză de transport maritim Maersk au semnalat, de asemenea, probleme informatice, inclusiv la filialele din Marea Britanie şi Irlanda.

 

Presa spaniolă a anunţat că au fost atacuri cibernetice la producătorul de alimente Mondelez şi la compania de avocatură DLA Piper.

 

 

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult