Vrei să vorbeşti gratis la telefon? Află cum!

Vrei să vorbeşti gratis la telefon? Află cum!

Deşi astăzi ofertele operatorilor de telefonie includ minute, mesaje şi trafic Internet, nu oricine îşi permite toate aceste opţiuni. Iar când vine vorba de convorbiri internaţionale şi acces la Internet în roaming, cu atât mai puţini sunt cei care stau fără grija tarifării. Vestea bună? Există alternative. Spre exemplu, o soluţie care nu depinde absolut deloc de operator şi care îţi oferă gratuitatea mult dorită este Skype Mobile. Această aplicaţie îţi permite convorbiri nelimitate şi fără plată prin intermediul unei conexiuni Wi-Fi. Sigur, dacă aveţi opţiune de date activată, este posibil să realizaţi apeluri şi în acest mod. Noi ne vom axa însă pe partea care nu necesită costuri. Aveţi nevoie de trei lucruri:

  • Smartphone cu sistem de operare Symbian / Android / iOS / BlackBerry OS;
  • Conectivitate Wi-Fi;
  • Aplicaţia Skype instalată pe dispozitivul mobil.

Noi am testat Skype pe smartphone-uri cu Symbian. Principiul este similar şi în cazul celorlalte platforme, şi anume: accesezi magazinul de aplicaţii (Ovi Store, Android Market, App Store) şi cauţi programul cu ajutorul modulului de Search (sau accesezi această pagină de pe PC). Îl instalezi şi apoi, dacă nu ai cont de utilizator Skype, îţi creezi unul (de preferat de pe PC, se face mult mai rapid). Dacă ai cont, trebuie doar să te autentifici cu numele de utilizator şi parola.

Skype pentru Symbian – prezentare

Pentru a iniţia o convorbire cu un prieten, trebuie ca şi acesta să folosească aplicaţia Skype (nu contează platformele, pot fi diferite). Urmează ca unul dintre voi să-l adauge pe celălalt în lista de contacte, iar de aici următorul pas este apelarea propriu-zisă. Nu uitaţi ca, înainte de toate, să vă asiguraţi că Wi-Fi-ul este activ şi funcţionează. În caz contrar, în funcţie de setări, este posibil ca apelul să se iniţieze prin 3G/HSDPA.

Pe lângă faptul că apelul prin 3G/HSDPA presupune trafic de date, un alt inconvenient îl reprezintă calitatea destul de slabă a convorbirilor – depinde enorm de semnal. Tocmai din aceste motive recomandăm convorbirile prin Wi-Fi.

Skype pentru Android – prezentare

Calitatea convorbirilor prin intermediul conexiunii Wi-Fi este comparabilă cu cea clasică de voce prin reţele GSM. În teste, am observat mici diferenţe între calitatea la cele două capete: iniţiatorul apelului aude ceva mai clar apelatul, s-a întâmplat de mai multe ori însă este posibil să se întâmple sporadic sau să depindă de semnalul spot-ului Wi-Fi. În orice caz, nimeni nu s-a plâns de faptul că nu l-ar auzi bine pe celălalt. În schimb, în testele 3G, foarte greu am reuşit să obţinem o convorbire clară până la capăt.

Soluţia Skype prin Wi-Fi este recomandată în special celor care doresc să discute la telefon cu cineva din străinătate. Sigur, o recomandăm şi persoanelor care au abonamente sau cartele fără cine ştie ce opţiuni.

Bonus, prin intermediul acestei aplicaţii poţi trimite şi mesaje instantaneu, la fel cum trimiţi prin aplicaţiile de IM (ex: Yahoo! Messenger).

Skype pentru iPhone – prezentare

Skype oferă şi opţiuni de apelare direct pe numere de telefon mobil, însă acestea nu sunt gratuite.

Pentru pasionaţii de discuţii gratuite, mai există şi Fring, şi Yahoo! Mobile Messenger. Dacă utilizaţi PC-ul, oferta este şi mai largă. Despre toate acestea puteţi citi pe larg în articolul „Aplicaţii şi servicii gratuite de video chat„.

Skype pentru BlackBerry – prezentare

Urmărește Go4IT.ro pe Google News