Windows 10 renunţă la o cerinţă care dădea emoţii la fiecare utilizare a dispozitivelor USB Flash

08.04.2019
Windows 10 renunţă la o cerinţă care dădea emoţii la fiecare utilizare a dispozitivelor USB Flash

Conectezi stick-ul USB şi transferi în grabă documentele importante pe care vrei să le ţii la loc sigur. Extragi micul dispozitiv de stocare şi îl pui în buzunar fără să ţii seama de un obicei pe care alţi utilizatori de PC l-au deprins după o experienţă neplăcută pe care şi tu o vei cunoaşte foarte curând.

Conectezi dispozitivul de stocare USB Flash la un alt PC şi descoperi că fişierul pe care credeai că l-ai păstrat în siguranţă nu poate fi accesat, sau pur şi simplu lipseşte. Prea târziu, nu mai e nimic de făcut decât să îl copiezi din nou, dacă mai ai de unde.

Totul porneşte de la o optimizare făcută la nivelul sistemului de operare, favorizând transferul mai rapid de fişiere în detrimentul siguranţei depline a datelor transferate. Măsura luată de Microsoft avea sens în vremurile când dispozitivele de stocare USB erau mult mai lente decât un hard disk intern pentru PC. Folosind memoria RAM a calculatorului pentru a intermedia transferul de fişiere, sistemul de operare putea optimiza modul în care datele erau transferate astfel încât performanţele resimţite de utilizator erau sesizabil îmbunătăţite. Singurul dezavantaj era faptul că trebuia să foloseşti opţiunea ”Safely Remove Mass Storage Device”  înainte de a extrage conectorul USB din calculator şi să aştepţi apariţia mesajului de confirmare cum că dispozitivul USB poate fi deconectat în siguranţă.

Începând cu Windows 10 build 1809 ( aflat încă la stadiul de testare) această cerinţă va fi de domeniul trecutului, Microsoft schimbând optimizarea dispozitivelor USB pentru maximizarea performanţelor cu setarea ”Quick Removall”. În schimbul unei mici penalizări de performanţă, Windows va asigura că orice fişier copiat de pe de stocare detaşabile a fost transferat integral, imediat ce mesajul copiere fişier a dispărut de pe ecran.

Trebuie spus că setarea Quick Removall există şi în versiunile anterioare de Windows,  însă aceasta nu era bifată automat nici măcar pentru dispozitivele de stocare detaşabile, Microsoft preferând opţiunea ”Better performance” care asigura transferul de date în mod optimizat,  dar mai puţin sigur.

 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult