Windows Phone 7 în România. Un sistem nou-nouţ, cu bune şi rele

Noul sistem de operare Microsoft destinat telefoanelor mobile inteligente, Windows Phone 7, a fost lansat astăzi în România, la doar o zi după ce Steve Ballmer a făcut anunţul la nivel global.

Windows Phone 7 pleacă de la zero

Cu Windows Phone 7, Microsoft a pornit practic de la zero lupta pe o piaţă în care Symbian-ul (40,1 %) este scufundat încet şi sigur de Android (16,3%), iOS-ul creşte şi el frumos (14,7 %), iar BlackBerry deţine o cotă de 17,9%. Gigantul din Redmond deţinea aproximativ 6,8% cu vechile versiuni de Windows Mobile.

Cum telefoanele cu Windows Mobile nu suportă upgrade la noul Windows Phone 7 (din cauza specificaţiilor cerute de Microsoft), este clar că pentru Microsoft începe o nouă eră. Chiar în timpul conferinţei oficialii companiei au afirmat acest lucru, cu un optimism remarcabil: "plecăm de la zero, deci mai rău nu are cum să fie".

Interfaţă bazată pe hub-uri

Ceea ce va face sau nu din Windows Phone 7 un succes este funcţionalitatea lui per ansamblu. Microsoft ne propune o interfaţă bazată pe hub-uri de navigare, unde fiecare hub înglobează diverse aplicaţii grupate pe categorii: multimedia (Music + Videos Hub, Pictures Hub), socializare (People Hub), Office şi e-mail etc.

Homescreen-ul se desfăşoară pe verticală şi are la bază hub-urile menţionate, reprezentate prin nişte căsuţe dreptunghiulare de dimensiuni destul de mari. Conţinutul din căsuţă se actualizează în timp real. Utilizatorii au posibilitatea să-şi personalizeze meniul cu noi widget-uri. De asemenea, producătorii pot extinde meniul cu diverse implementări (aplicaţii, shortcut-uri).

De reţinut că, spre deosebire de alte OS-uri, WP7 nu permite modificarea interfeţei de către producători, aşa cum se întâmplă la Android spre exemplu. Baza rămâne, cel mult pot adăuga widget-uri şi hub-uri.

În afara acestui meniu, Microsoft a mai adăugat un ecran virtual care conţine toate aplicaţiile instalate. Pentru a-l accesa, este suficient să apeşi săgeata sugestivă din colţul din dreapta-sus al ecranului.

Pe segmentul multimedia, interfaţa este împrumutată de la player-ul Zune.

Pe partea de office, avem suita Office Mobile 2010. Personal, mi se pare cel mai important atu al OS-ului Windows Phone 7. Spun asta deorece în majoritatea companiilor se folosesc servere tip exchange, iar configurarea şi sincronizarea lor folosind Outlook-ul este extrem de uşor de realizat.

Motorul de căutare folosit pentru a găsi conţinutul din telefon, dar şi pentru a afişa rezultatele de pe Internet este Bing. Tot prin intermediul lui Bing putem accesa hărţi în cazul în care suntem interesaţi de navigaţia prin GPS.

Minusuri

Să trecem acum în revistă şi aspectele neplăcute, deloc puţine la număr.

 • Centrul de aplicaţii, Marketplace, nu permite achiziţionarea de aplicaţii din România, iar descărcarea celor gratuite se poate face doar dacă ai un cont Microsoft Live înregistrat în altă ţară.
 • Platforma WP7 nu suportă deocamdată carduri de memorie.
 • Homescreen-ul nu are suport pentru orientare landscape.
 • Browser-ul este un Internet Explorer 9 simplificat, fără suport Flash şi cu numeroase alte limitări.
 • Nu există posibilitatea de a face copy/paste
 • Nu poţi realiza apeluri video prin 3G
 • Nu poţi trimite fişiere prin Bluetooth

Rezolvarea acestor probleme (mai puţin cele ce ţin de contul Microsoft Live şi ţara de domiciliu) se va face prin update-uri periodice care, sperăm noi, să fie disponibile cât mai curând.

Mai multe vom descoperi cu siguranţă în momentul în care vom primi la teste un telefon WP7.

Telefoane Windows Phone 7 în România

În România, primele dispozitive Windows Phone 7 vor apărea în lunile ce urmează în ofertele operatorilor de telefonie mobilă (Orange, Vodafone, Cosmote), dar şi în magazinele Internity şi Emag. Acestea sunt:

 • HTC Mozart
 • HTC HD7
 • LG Optimus 7
 • Samsung Omnia 7

Anul viitor, vom vedea cel puţin alte cinci telefoane WP7 pe piaţa din România.