Primul doctor care a creat copii modificaţi genetic în China a fost condamnat la trei ani de închisoare

31.12.2019
Primul doctor care a creat copii modificaţi genetic în China a fost condamnat la trei ani de închisoare

Doctorul He Jiankui de origine chineză, responsabil pentru prima editare a genelor pe embrioni, a fost condamnat la trei ani de închisoare. Acesta, alături de doi cercetărori care au participat la acest experiment au primit pedepse cu închisoarea, cât şi o amendă destul de mare, care ar trebui în viitor să îi descurajeze pe cei interesaţi de această procedură ilegală în toată lumea, inclusiv în China.

În perioada martie 2017 – noiembrie 2018, dr. Jiankui a realizat un experiment folosind echipamentul de editare a genelor CRISPR-cas 9 pentru a modifica genetic un embrion, pe care l-a implantat apoi în uterul unei femei. Din acest experiment au rezultat două fete gemene, Lulu şi Nana, care sunt primii copii modificaţi genetic. Dr. Jiankui a şters din codul genetic al acestora gena CCR5, pentru a garanta imunitate la virusul HIV. Nu este clar dacă experimentul a funcţionat şi cum ar putea aceste modificări genetice să le afecteze viaţa.

Experimentul a constat în opt cupluri voluntare, care au participat la aceste experimente. Toţi bărbaţii implicaţi în experiment erau infectaţi cu HIV sau SIDA. Pe lângă cele două fete gemene, a mai rezultat încă un al treilea copil modificat genetic de Dr. Jiankui.

Pe lângă cei trei ani de închisoare, He Jiankui a primit şi o amendă de 3 milioane de yuan, adică 430.000 de dolari, în timp ce cercetătorii care l-au ajutat au primit câte 18 luni de detenţie şi 2 ani de control judiciar. Sentinţa a fost dată de Tribunalul din Shenzen, întrucât experimentele au fost realizate în cadrul laboratoarelor Universităţii de Ştiinţă şi Tehnologie din Shenzen, unde Dr. Jiankui şi cei doi cercetători lucrau.

În cadrul investigaţiei au fost aduse probe care au demonstrat că Dr. Jiankui a falsificat mai multe certificate care i-au permis să meargă înainte cu acest expeiment, sentinţa notând că cei trei au „încălcat voit legislaţia ţării şi principiile etice pentru a duce la bun sfârşit experimentele de editare a genelor în medicina reproducerii asistate”.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult