Un nou studiu leagă folosirea ţigărilor electronice de expunerea la metale grele şi deteriorarea ADN-ului

21.02.2020
Un nou studiu leagă folosirea ţigărilor electronice de expunerea la metale grele şi deteriorarea ADN-ului

Potrivit investigaţiilor făcute de cercetători ai Universităţii din California, folosirea ţigărilor electronice poate fi legată de o mulţime de boli grave, induse de expunerea la concentraţii ridicate de metale grele provenite de la dispozitivul folosit pentru atomizarea substanţelor volatile cu care sunt încărcate ţigările. Este vorba despre boli coronariene, leucemie şi chiar cancer pulmonar.

Daunele survenite iniţial la nivelul ADN-ului uman sunt cauzate de expunerea la concentraţii mari de metale provenite de la filamentul incandescent prezent în atomizorul ţigărilor electronice. Atomizorul funcţionează absorbind mai întâi lichidul încărcat din rezerva de vaping, substanţa fiind apoi vaporizată prin încălzirea la temperaturi înalte pe măsură ce utilizatorul inhalează.

Elementul de încălzire este în esenţă o bucată de sârmă confecţionată dintr-un aliaj de nichel şi crom, prinsă la capete folosind cleme din alamă şi un agent de lipire. În mod inevitabil, mici particule de metal sunt eliberate la fiecare folosire a ţigării electronice, pe măsură ce filamentul încălzit la temperaturi înalte oxidează la contactul cu lichidul vaporizat. Utilizatorul inhalează apoi particulele metalice, care în timp se acumulează în organism.

Echipa de cercetători a detectat în urina utilizatorilor de tigari electronice niveluri ridicate de biomarkeri legaţi atât de expunerea la metale, cât şi deteriorarea ADN-ului prin efectul oxidativ al substanţelor respective. Deşi au fost identificate mai multe tipuri de metale, zincul – un cunoscut factor stres oxidativ celular, apare în concentraţiile cele mai ridicate.

Biomarkerii legaţi de daune la nivelul ADN-ului au fost mai mari la consumatorii de ţigări electronice decât la fumători, investigaţia arătând că vapingul nu este mai sigur decât fumatul şi poate, de fapt, să aibă efecte mult mai grave asupra sănătăţii în anumite situaţii.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult