Apple face pregătiri pentru iPad Mini 2, cu ecran Retina Display

07.11.2012
Apple face pregătiri pentru iPad Mini 2, cu ecran Retina Display

Deşi tableta iPad Mini abia a fost lansată iar stocurile încă nu sunt aprovizionate pe deplin, furnizorii Apple de componente fac deja pregătiri pentru următoarea tabletă din seria “Mini”, iar cap de afiş pe lista de ingrediente este o nouă generaţie de ecrane Retina Display, ce vor intra în producţie până la jumătatea anului viitor.

Tableta iPad Mini va avea un înlocuitor cu ecran Retina Display

iPad Mini 2 ar urma să aibă tot un ecran cu diagonală 7.9 inch, dar în loc de rezoluţia 1024×768 pixeli (163 ppi) folosită pentru modelul actual ne vom desfăta ochii cu imagini la claritate de patru ori mai mare, redate folosind rezoluţie 2048 x 1536 pixeli, corespunzătoare unei densităţi de 324 ppi. Spre comparaţie, tabletele Samsung Nexus 10 cu ecran de 10.1 inch şi rezoluţie 2560×1600 pixeli ating o densitate de 300 dpi, considerată deja de mulţi critici ca fiind un exces plătit prin compromisuri nedorite, cum ar fi rată de contrast şi luminozitate sub medie, dar mai ales un consum prea mare de energie ce compromite autonomia bateriei. Rămâne de văzut dacă inginerii Apple vor reuşi să găsească în timp util o rezolvare pentru aceste impedimente, evitând situaţia nedorită în care avantajele ecranului cu rezoluţie superioară ajung să fie folosite excesiv în campaniile de promovare, trecând sub covor probleme de care utilizatorii se vor lovi mai târziu.

Privind noua foaie de parcurs, devine uşor de înţeles de ce Apple a ales să lanseze iPad Mini cu un ecran considerat bun, dar totuşi fără tehnologia Retina Display utilizată la tabletele iPad de mărime normală. Pe lângă scuza de a lăsa suficiente motive de upgrade la tableta iPad Mini 2, Apple s-a asigurat astfel şi că toate aplicaţiile iOS existente funcţionează din start cu tableta iPad Mini, fără a risca probleme de compatibilitate.

Cât despre autonomia viitoarei tablete iPad Mini cu ecran Retina Display, se pare că perspectivele sunt încurajatoare, după ce furnizorul AUO a anunţat progrese semnificative către adoptarea tehnologiei IGZO, preluată de la Sharp. În demonstraţiile făcute ce-i drept cu ecrane de rezoluţie 1280 x 800 pixeli, tehnologia IGZO a arătat îmbunătăţiri semnificative pentru autonomia bateriei, obţinute fără a reduce luminozitatea imaginilor afişate. Suplimentar, ecranele AUO vor folosi şi o tehnologie numită Gate IC on array (GOA), ce permite instalarea în carcase cu ramă mai îngustă decât este posibil în prezent.

Ţinând cont de data la care a fost lansat iPad Mini, tableta Apple iPad Mini 2 nu este aşteptată în magazine mai devreme de toamna anului 2013.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult