Producătorii de tablete cu Windows 8: nu putem concura cu Apple

18.05.2012
Producătorii de tablete cu Windows 8: nu putem concura cu Apple

Pe măsură de lansarea Windows 8 se aproprie, tot mai mulţi producători hardware se arată îngrijoraţi de perspectiva unei lipse acute de competitivitate, de care tabletele cu Windows RT (Windows 8 pentru dispozitive ARM) se vor lovi atunci când vor fi puse faţă în faţă cu gama tabletelor Apple iPad, sau tabletele Amazon Kindle Fire.

Conform rapoartelor venite din Taiwan, mai toţi producătorii OEM care lucrează acum la primul val de tablete cu Windows RT au dificultăţi majore în a reduce costurile finale la un nivel care să permită competitivitatea cu oferta actuală de tablete ARM. Potrivit Digitimes, de vină nu sunt pretenţiile exagerate impuse de Microsoft asupra specificaţiilor hardware, ci costurile legate de licenţierea sistemului de operare. Mai exact, pentru fiecare tabletă cu Windows RT producătorii hardware trebuie să vireze în conturile Microsoft între 90 şi 100 dolari.

Producătorii de tablete cu Windows 8: nu putem concura cu Apple

Ţinând cont de faptul că o tabletă Amazon Kindle Fire poate fi achiziţionată acum cu doar 199 dolari, este lesne de înţeles cum producătorii hardware găsesc imposibilă crearea unor produse competitive bazate pe Windows RT, după ce sunt nevoiţi să cheltuiască jumătate din bugetul alocat pe licenţe software.

Spre comparaţie, Microsoft taxează în mod normal partenerii OEM cu aproximativ 50 dolari pentru o licenţă desktop, sau chiar 30 dolari dacă sistemul de operare cerut este Windows 7. Din păcate, în contextul actual, sistemele de operare pentru tablete sunt fie gratuite (cum este cazul platformei Android), fie aparţin producătorilor hardware care le promovează şi nu impun costuri adiţionale (cum este cazul Apple, cu sistemul iOS). Plecând de la această premiză, chiar şi un cost suplimentar de 10-20 dolari este suficient pentru a ameninţa şansele de reuşită într-o piaţă aflată în plin război al preţurilor.

Lipsiţi de legăturile solide cu furnizorii de componente hardware şi tratamentul preferenţial de care se bucură Apple, fabricaţilor OEM le-ar fi oricum foarte greu să creeze o tabletă care să poată fi comparată cu iPad, iar costurile suplimentare legate de software elimină practic orice şansă de a ajunge la un raport calitate/preţ convingător.

Apple cheltuie doar 318 dolari pentru fabricarea unei tablete iPad 2 3G

De cealaltă parte a baricadei, Microsoft speră să profite de afinitatea utilizatorilor pentru sistemul de operare Windows, convingându-i să deschidă larg portofelele pentru achiziţia unei tablete cu Windows RT.

Lăsând la o parte entuziasmul utilizatorilor, nu trebuie să uităm că în ciuda designului exterior, Windows RT nu este tot una cu Windows 8 pentru sisteme cu procesor x86. Windows RT nu este compatibil cu niciuna din aplicaţiile pentru PC-uri Windows şi are destule alte limitări deranjante. Având atâtea dezavantaje, tabletele cu Windows RT ar putea fi cu uşurinţă eclipsate de concurenţă prin noi reduceri de preţuri, sau lansarea unei noi tablete Apple, poziţionată strategic în preajma evenimentului de lansare ţinut de Microsoft.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult