GOCLEVER Insignia 1010 Business review

16.09.2014
GOCLEVER Insignia 1010 Business review
Construcţie, design, ergonomie

În luna mai a acestui an, Microsoft a anunţat lansarea sistemului de operare Windows 8.1 with Bing, o versiune OEM gratuită pentru tabletele cu ecrane mai mici de 9” şi mai ieftină pentru toate celelalte produse. GOCLEVER Insignia 1010 Business este una dintre primele tablete Windows 8.1 with Bing care ajunge în mâinile noastre, aceasta încercând să atragă atenţia cumpărătorilor cu ecranul de 10,1”, tastatura detaşabilă şi preţul ceva mai redus.

Construcţie, design, ergonomie

Oferită la un preţ de 1150 de lei, GOCLEVER Insignia 1010 Business este interesantă deoarece oferă utilizatorului nu doar o tabletă standard Windows 8.1 cu ecran de 10,1”, dar plusează şi cu o tastatură detaşabilă subţire care are ataşată şi o husă pliabilă cu rol dublu de protecţie şi sprijin.

GOCLEVER Insignia 1010 Business: un design standard pentru tabletele din ziua de astăzi

Carcasa tabletei are linii drepte, suprafeţe plate ample şi un finisaj negru mat, aceste caracteristici dându-i un aspect sobru care va fi pe placul celor care nu apreciază elementele stridente inutile. La fel ca multe alte produse din gama inferioară, tableta nu se remarcă cu vreun element constructiv sau estetic deosebit, GOCLEVER reuşind totuşi să ofere o carcasă cu o grosime de 10,5 milimetri şi un ecran cu o ramă destul de redusă ca dimensiuni.

GOCLEVER Insignia 1010 Business: carcasă monobloc din material plastic

Partea frontală este acoperită integral de suprafaţa din sticlă a ecranului şi este încadrată de o ramă subţire proeminentă care are rolul de a proteja ecranul de contactul cu suprafeţele cuc are acesta ar putea intra în contact. Insignia 1010 foloseşte o carcasă monobloc fabricată din material plastic, materialul constructiv având o textură fină care pare aproape cauciucată. Acest tip de finisaj, cu care ne-am mai întâlnit la unele tablete sau telefoane Sony, are avantajul de a oferi o priză foarte bună în mână, fiind în schimb cam greu de curăţat de amprente şi praf.

GOCLEVER Insignia 1010 Business: un profil pătrăţos cu forme geometrice ferme

Construcţia este simplă, iar detaliile sunt discrete. Toţi conectorii şi butonul Power sunt amplasate în partea stângă, în timp ce butoanele pentru controlul volumului sunt amplasate în partea superioară. Partea din spate adăposteşte doar grilele discrete ale difuzoarelor şi obiectivul camerei foto. Tableta oferă două LED-uri de semnalizare foarte mici, unul fiind amplasat frontal lângă camera foto iar cel de-al doilea lângă butonul lateral Power, însă GOCLEVER a redus costurile şi nu a implementat iluminare de fundal şi pentru butonul Windows.

GOCLEVER Insignia 1010 Business: butoanele şi conectorii din partea stângă a carcasei

Calitatea construcţiei este suficient de bună, un aspect cuc are nu ne întâlnim prea des în cazul acestei game inferioare de preţ. Îmbinările carcasei sunt bune iar butoanele şi conectorii nu au joc neplăcut, ranforsarea fiind însă doar mulţumitoare deoarece tableta poate fi torsionată prea uşor. Din cauza formei cu linii riguros geometrice, ergonomia este doar parţial mulţumitoare. Deşi tableta este uşoară iar suprafaţa antiderapantă este utilă, forma colţuroasă este destul de incomodă atunci când tableta este ţinută în mâini în poziţie orizontală.

GOCLEVER Insignia 1010 Business în coperta sa protectoare

Tastatura şi coperta pentru protecţie

Tastatura inclusă în pachet este una dintre caracteristicile cu care Insignia 1010 Business încearcă să iasă în evidenţă. Faţă de tabletele Windows care oferă tastaturi detaşabile Bluetooth cu sisteme de prindere rigide, GOCLEVER a optat pentru simplitate si a adoptat un sistem de prindere magnetic cu şină pe care sunt prezenţi şi pinii necesari pentru conectare.

GOCLEVER Insignia 1010 Business: şina magnetică şi conectorul sistemul de prindere al tastaturii

Din acest motiv, tastatura tabletei nu oferă şi o baterie integrată sau alte dotări suplimentare, fiind însă în mod sesizabil mai subţire şi mai uşoară. Sistemul cu magneţi este suficient de puternic pentru menţinerea fixă a tabletei în poziţia normală de lucru, însă nu şi pentru manevrarea ei în alte poziţii.

GOCLEVER Insignia 1010 Business: tastatură compactă cu touchpad

Tastatura este o surpriză plăcută. Deşi este subţire, acesta este suficient de bine rigidizată pentru a nu flexa nici măcar atunci când este ţinută pe genunchi, iar tastele au o cursă amplă, elastică şi tăcută. Tastatura este de altfel şi singurul produs din pachet care integrează şi metal, partea inferioară a acesteia fiind confecţionată dintr-o foaie metalică menită să asigură atât rigiditatea cât şi închiderea sistemului magnetic.

Deoarece are dimensiuni reduse, tastatura va necesita o perioadă bună de adaptare şi tot va mai provoca nemulţumiri ocazionale, însă viteza de tastare este în mod clar superioară celei obţinute cu o tastatură virtuală. Touchpad-ul este în schimb cam mic, acesta neavând nici măcar butoane şi silind utilizatorul să apese tasta dedicată Context Menu pentru right click.

GOCLEVER Insignia 1010 Business: stand cu o singură poziţie

De aceasta tastatură este fixată coperta protectoare. Fabricată dintr-un material sintetic care imită pielea, aceasta se poate plia ca un origami pentru a oferi un stand cu un singur unghi de orientare sau poate fi desfăcută pentru a proteja întregul ansamblu. Această copertă include un sistem de închidere magnetic care ţine închis întregul ansamblu.

GOCLEVER Insignia 1010 Business: coperta pliabilă din material sintetic

Ieftin şi uşor de desfăcut, acest sistem de protecţie şi sprijin are ceva probleme. Din cauza formei specifice, tableta va necesita o suprafaţă de sprijin ceva mai mare decât în cazul unui model prevăzut cu tastatură cu balama rigidă, iar utilizarea în locuri improvizate este dificilă. În plus, suprafaţa copertei reţine cantităţi impresionante de prag şi este greu de curăţat, iar materialul nu pare unul suficient de bun pentru a rezista la un număr mare de împăturiri şi despăturiri.

GOCLEVER Insignia 1010 Business: sistem magnetic de închidere

Ecran, hardware, specificaţii, autonomie

Insignia 1010 Business foloseşte un ecran cu o diagonală de 10,1” şi o rezoluţie de 1280 x 800 pixeli, GOCLEVER optând pentru un raport de aspect 16:10, ceva mai bun pentru lucrul cu aplicaţiile uzuale decât tradiţionalele ecrane multimedia 16:9. Densitatea de 150 ppi este cam mică, însă aceasta era de aşteptat în cazul unui produs din această gamă de preţ. Cei nemulţumiţi de calitatea nu tocmai grozavă a afişării fonturilor în aplicaţiile Modern UI se pot consola însă cu un mediu desktop utilizabil, modelele cu aceeaşi diagonală dar cu rezoluţie Full HD fie afişând elemente prea mici, fie obligând utilizatorul să folosească scalarea desktop-ului din Windows.

GOCLEVER a ales un panou IPS cu culori bune şi unghiul largi de vizualizare, acestea din urmă fiind afectate doar în poziţiile extreme de refracţiile stratului protector din sticlă. Luminozitatea este satisfăcătoare, o imagine suficient de strălucitoare necesitând reglarea la cel puţin 75% din putere, însă nivelul de negru şi contrastul sunt mediocre. Lizibilitatea în lumina solară este slabă, suprafaţa extrem de lucioasă a ecranului comportându-se ca o oglindă. Tableta vine cu o foaie mată protectoare aplicată în mod implicit, însă aceasta nu prea poate rezolva această problemă. Tratamentul oleofobic este slab.

La fel ca multe tablete Windows 8.1 testate în ultima vreme, Insignia 1010 Business foloseşte un procesor Intel Atom din generaţia Bay Trail. Un produs care ne-a impresionant plăcut cu performanţele sale, Bay Trail este însă prezent acum într-o implementare inferioară care nu este la fel de grozavă. Modelul Z3740D pare o versiune foarte apropiată de cunoscutul Z3740, pe care l-am mai văzut la lucru în câteva rânduri, însă interfaţa single-channel cu memoria îl penalizează vizibil, iar rezultatele în teste (în special în cele desktop) sunt vădit inferioare celor obţinute pe modelul superior cu interfaţă dual-channel.

 • 3DMark – Ice Storm: 10235, Cloud Gate: 663
 • PCMark – Home: 1106, Work: 1564
 • Cinebench – OpenGL: 4,77 fps,; CPU: 1,22 pts
 • HDTune – Min, Max, Average: 60,3, 91,1, 70,6 MB/s

Căldura degajată este tolerabilă, tableta devenind deranjant de caldă doar atunci când o încărcaţi şi o utilizaţi în acelaşi timp

 • Ecran: 10,1”, IPS, 1280 x 800 pixeli
 • Chipset: Intel Atom Z3740D
 • CPU: Atom, quad-core, 1,33 GHz, x86-64
 • GPU: Intel HD Graphics
 • RAM: 2 GB
 • Memorie internă: 32 GB (18 Gb liberi)
 • Card: MicroSDXC (max 64 GB)
 • Sistem de operare: Windows 8.1
 • Conectivitate: Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth 4.0
 • Cameră foto: 2 MP, înregistrare 1080p
 • Cameră frontală: 2 MP
 • Conectori: MicroUSB
 • Audio: difuzor, microfon
 • Baterie:  8000 mAh
 • Dimensiuni: 258 x 172.6 x 10,5 mm (19 mm grosime cu tastatura ataşată)
 • Greutate: 924 grame (cu tot cu tastatură)
 • Altele: tastatură cu stand inclusă, abonament Office 365 Personal (1 an).

Deoarece GOCLEVER a ales o tastatură subţire, Insignia 1010 Business nu oferă un port USB suplimentar, aşa cum o face rivalul său direct ASUS Transformer Pad T100, utilizatorii având la dispoziţie un singur port 2.0 în format Micro USB.

Memoria eMMC internă are o performanţă suficient de bună, însă capacitatea ei este prea mică. Imediat după iniţializare, tableta oferă doar 18 GB de memorie internă liberă, iar instalarea unor aplicaţii precum Office 2013 sau Photoshop o vor consuma mai repede decât aţi crede. Tableta oferă un slot MicroSD, însă cardurile externe sunt sesizabil mai lente şi sunt optime doar pentru stocarea

Cel mai dezamăgitor aspect al noii tablete GOCLEVER este însă autonomia. Deşi are o baterie cu o capacitate consistentă de 8000 mAh, autonomiile obţinute au fost foarte slabe. Platforma de referinţă Intel pentru acest tip de tablete este destul de bine definită şi nu prea lasă loc de multe erori, singurul vinovat către care am putea eventual indica cu degetul fiind ecranul.

 

Software, redare media, camere foto, concluzii

Deoarece GOCLEVER Insignia 1010 Business foloseşte sistemul de operare Windows 8.1 şi nu oferă nici o aplicaţie suplimentară, nu prea este nimic de spus despre componentele software deoarece acestea sunt arhicunoscute şi au fost deja prezentate. Mediul Modern UI a evoluat suficient până la Windows 8.1 Update 1 inclusiv pentru a oferi un mediu grafic plăcut, iar numărul de aplicaţii dedicate este satisfăcător.

Probabil că mulţi vor fi însă mai interesaţi de mediul desktop tradiţional şi modul în care Insignia 1010 Business poate deveni un laptop ieftin şi uşor. Diagonala de 10,1” şi rezoluţia WXGA fac ca elementele grafice ale interfeţei desktop sa fie suficient de mari pentru a putea fi utilizate cât de cât confortabil, însă nemulţumirile dintre slaba lor implementare pentru un mediu integral tactil nu sunt complet eliminate. Performanţele hardware sunt suficient de bune pentru utilizarea aplicaţiilor desktop uzuale, utilizatorii mai răbdători putând ataca şi produse mai gurmande precum Photoshop CS6. Chiar dacă performanţele nu sunt îmbietoare, avantajul de a putea descărca rapid fotografiile şi de a le putea edita cu Adobe Camera RAW este un avantaj indiscutabil cu care platformele rivale iOS şi Android nu prea pot rivaliza.

Redarea media este banală, Insignia 1010 Business folosesc aplicaţiile native implicite. Evident, având la disponibile mediul desktop Windows, vă puteţi bucura de avantajul de a instala orice produs software folosit şi pe PC-ul de acasă, cum ar fi MPC-HC sau Foobar2000. Redarea ieşirii audio pentru căşti are o calitate doar satisfăcătoare şi are un volum foarte ridicat. Difuzoarele externe au o prestaţie similară, acestea remarcându-se prin volumul suficient de ridicat, dar fiind penalizate de sunetul cam amorf lipsit de înalte şi joase. Ţinând însă cont că tableta vizează sectorul business, prestaţia este suficientă pentru activităţile multimedia ocazionale.

Tableta Insignia 1010 Business oferă două camere foto care au specificaţii identice (2 MP, F/2.8), singura diferenţă fiind focalizarea fixă a modelului frontal. Software-ul oferă opţiuni pentru ajustarea expunerii, Best Shot şi timer.

Camera frontală are o calitate suficient de bună pentru Skype sau fotografii ocazionale pentru completarea unui profil social media, chiar dacă exagerează cu saturaţia coloristică. Camera posterioară are însă o prestaţie dezamăgitoare, calitatea imaginii fiind foarte slabă iar singurul său merit fiind acela că există.

Concluzii

Oferită la un preţ de 1150 lei, GOCLEVER Insignia 1010 Business este o tabletă Windows 8.1 interesantă deoarece are un preţ ceva mai mic decât cel al rivalului ASUS Transformer Pad T100, cu care concurează în mod direct. Tableta se remarcă prin designul sobru, construcţia mulţumitoare, tastatura uşoară şi coperta protectoare inclusă, însă este penalizată de procesorul Atom ceva mai lent decât celelalte modele din generaţia Bay Trail pe care le-am testat până acum, de memoria internă mică şi, în special, de autonomia dezamăgitoare.

Părţi pozitive

design şi construcţie
tastatură cu touchpad
copertă protectoare magnetică
dimensiuni şi greutate

Părţi negative

autonomie
camera foto principală
procesor Atom mai puţin performant
stocare internă mică