GoClever Orion 101, o tabletă Android cu tastatură şi preţ rezonabil

22.08.2013
GoClever Orion 101, o tabletă Android cu tastatură şi preţ rezonabil

Piaţa tabletelor cu preţ redus este una foarte dificilă pentru producători deoarece, cu excepţia câtorva modele oferite de producătorii consacraţi, aceasta este invadată de o puzderie de tablete asemănătoare, majoritatea fiind în realitate doar produse ODM provenite din China, iar posibilităţile de a te face remarcat sunt reduse. O astfel de încercare este cea a companiei GoClever, un producător polonez activ pe piaţa Europei Centrale şi de Est, Orion 101 fiind o tabletă business de 10” cu tastatură care încearcă să ofere o alternativă mult mai ieftină la modelele consacrate.

Prezentare, construcţie, tastatură

Noua tabletă a celor de la GoClever nu sare prea departe de designul standard al modelelor Android cu care ne-am obişnuit în ultimii ani, aceasta având o formă rectangulară cu colţuri rotunjite şi o parte frontală banală, care nu oferă decât ecranul şi obiectivul camerei foto, ascunse sub stratul protector de sticlă. Rama laterală are o formă rotunjită confortabilă, aceasta fiind fabricată dintr-un material plastic semi-mat cu o aderenţă bună. Acelaşi material este folosit şi pentru lateralele capacului posterior, acesta fiind completat însă la interior de o suprafaţă plană fabricată din aluminiu şlefuit.

Orion 101 se remarcă, faţă de alte tablete Android ieftine, de atenţia ceva mai bună acordată detaliilor. Astfel, slotul MicroSD, conectorul Micro USB şi ieşirea video Mini HDMI sunt ascunse după un capac protector, reducând astfel înşiruirea inestetică de porturi, iar difuzoarele dispun de o grilă dublă, atât pe rama laterală cât şi pe spate, pentru a reduce şansa estompării semnalului indiferent de poziţia în care ţinem tableta în mână. Atenţia acordată se reflectă şi în calitatea construcţiei şi asamblării, carcasa fiind rigidă şi fără zone care flexează sau sunt prost îmbinate.

Restul detaliilor includ setul de butoane pentru controlul volumului şi Power/Lock, care au dimensiuni reduse, finisare bună şi sunt fabricate din acelaşi material ca rama laterală, conectorul audio şi conectorul proprietar pentru încărcare, redundant deoarece tableta se poate încărca şi prin intermediul portului USB deşi producătorul specifică altceva.

Având dimensiuni de 267 x 176 x 10 mm şi o greutate de 600 de grame, parametrii fizici ai tabletei sunt la fel de comuni ca şi designul său. Greutatea ceva mai mică decât cea a altor modele comparabile, forma ramei laterale şi senzaţia tactilă plăcută a materialelor o fac însă un produs cu o ergonomie bună, în ciuda preţului său de numai 900 de lei.

Cel mai interesant aspect al pachetului GoClever este însă tastatura. Aceasta foloseşte pentru conectare standardul Bluetooth, fiind astfel uşor de detaşat deoarece nu există conectori iar tableta este susţinută doar de un stativ simplu. Faţă de tabletă, aceasta foloseşte însă materiale vădit inferioare iar designul şi manoperă nu sunt prea impresionante.

La fel ca în cazul netbook-urilor cu ecrane de 10”, tastele au dimensiuni mici şi necesită ceva timp de acomodare, însă acestea sunt spaţiate generos şi au o cursă lungă cu un răspuns liniar sesizabil, fiind astfel un partener bun pentru cei care obişnuiesc sa scrie mult. Tastatura are o margine din material plastic care permite ancorarea tabletei în poziţia închisă, întregul ansamblu având o greutate de 876 de grame şi o grosime de 16 milimetri, fiind astfel uşor de strecurat în bagaje.

Ecran, hardware, performanţe, autonomie

Având o diagonală de 10,1” şi o rezoluţie de 1280 x 800 pixeli, ecranul nu impresionează din punct de vedere al densităţii, însă nu am putea cere mai mult de 150 ppi la acest nivel de preţ. Panoul folosit este unul de tip IPS, acesta oferind o luminozitate rezonabilă, contrast şi nivel de negru bune şi culori frumoase, fiind astfel un produs mai mult decât satisfăcător pentru o tabletă cu cost scăzut.

Suprafaţa tactilă capacitivă are o fricţiune redusă şi oferă un control foarte bun, însă tratamentul oleofobic este nesatisfăcător iar prestaţia în lumina solară este slabă.

Orion 101 este construit în jurul soluţiei Allwinner A31, cel mai puternic cip din portofoliul chinezilor de la Allwinner Technologies. O soluţie cu cost scăzut, aceasta include un procesor ARM Cortex-A7 tactat la 1 GHz în configuraţie quad-core şi un procesor grafic PowerVR SGX544MP2.

După cum se observă din rezultatele testelor, performanţa nucleului grafic este bună, aceasta situându-se undeva la nivelul lui GeForce ULP din NVIDIA Tegra 3 şi oferind un număr de cadre mai mult decât satisfăcător în Real Racing 3. Mai puţin satisfăcător este procesorul quad-core, implementarea Cortex-A7 de pe Allwinner A31 fiind cam lentă şi reuşind să ajungă din urmă nucleele dual-core Cortex-A9 doar în testele care avantajează procesarea multicore. În plus, testul Physics din 3DMark s-a blocat în mod regulat, fără a afecta însă stabilitatea sistemului de operare, semn că driverele mai au nevoie de ceva îmbunătăţiri.

  • Ecran: 10,1”, IPS, 1280 x 800 pixeli, capacitiv
  • Chipset: Allwinner A31
  • CPU: ARM Cortex-A7, 1 GHz, quad-core
  • GPU: PowerVR SGX544MP2
  • RAM: 2 GB
  • Memorie internă:  16 GB
  • Card: MicroSDHC
  • Sistem de operare: Android 4.1.1
  • Conectivitate: Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth 2.0 EDR
  • Cameră foto: 2 MP
  • Cameră frontală: 0,3 MP
  • Conectori:  MicroUSB, MicroSD, Mini HDMI
  • Audio:  difuzoare stereo, microfon
  • Baterie: 6200 mAh
  • Dimensiuni: 267 x 176 x 10 mm (270 x 179 x 16 mm cu tastatură)
  • Greutate: 600 grame (876 grame cu tastatură)
  • Altele: USB OTG, decodare video 4K, tastatură Bluetooth ( baterie 180 mAh)

Cea mai mare problemă a acestei tablete este însă performanţa stocării interne. Deşi utilizarea aplicaţiilor care solicită nucleul grafic şi/sau procesorul a fost mulţumitoare în cea mai mare parte a timpului, accesul la stocarea internă a fost extrem de lent. De vină este memoria NAND folosită, iar rezultatul este o performanţă imprevizibilă care face tableta să se înece ori de câte ori are de încărcat cantităţi mai mari de date.

Bateria cu o capacitate de 6200 mAh a oferit o autonomie bună pentru redarea video dar slabă pentru navigarea Web, de vină fiind probabil procesorul Allwinner A31, care este fabricat într-un proces pe 40 nanometri şi nu este chiar un etalon de eficienţă energetică.

Software, redare audio şi video, camere foto

În acest moment, tableta rulează versiunea 4.1.1 a platformei Android, o actualizare la 4.2 fiind promisă pentru viitorul apropiat. Dincolo de câteva aplicaţii, cum ar fi un manager de fişiere, un player video şi un magazin alternativ pentru jocuri, Go Clever nu s-a atins prea mult de partea software, interfaţa şi opţiunile fiind cele implicite ale sistemului de operare.

O caracteristică particulară a procesorului Allwinner A31 este decodorul video CedarX, un produs dezvoltat intern care permite redarea fluxurilor video cu rezoluţie 4K. Pentru a pune în valoare această componentă, caracteristică doar soluţiilor mult mai scumpe precum Snapdragon 800, Allwinner oferă şi un player video proprietar care aduce suport larg pentru codecuri, subtitrări, canale audio multiple şi suport pentru fişierele video 3D.

Decodarea 4K a oferit o fluenţă doar satisfăcătoare, remarcându-se scăderi ocazionale vizibile ale numărului de cadre pe secundă. Cum am reclamat deja performanţa scăzută a memoriei interne, nu ştim dacă de vină este calitatea scăzută a cipurilor NAND sau decodorul CedarX. Revenind la uzualul conţinut HD sau Full HD, Orion 101 oferă o redare bună pentru fişierele H.264, VC-1, WMV, DivX şi FLV, acoperind astfel cam tot ceea ce este mai important, suportul DD şi DTS fiind însă absent.

Redarea audio în căşti are o calitate bună, însă redarea în difuzoare, care este modul principal de audiţie sau vizionare media în cazul unei tablete, va fi mai puţin plăcută pentru urechi. Deşi specifică o putere de 2x1W, în realitate acestea oferă un volum slab şi o fidelitate mediocră, trând în jos experienţa media.

Dotările multimedia sunt completate de două camere foto. Cea frontală foloseşte un senzor de 0,3 MP, fiind suficient de bună pentru mesageria video standard definition, însă camera principală este dezamăgitoare deoarece combinaţia dintre senzorul de 2 MP şi obiectivul cu focalizare fixă oferă rezultate care sunt doar cu puţin mai bune decât cele pe care le-am fi obţinut cu o simplă perforaţie circulară decupată în carcasă.

Concluzii

GoClever promovează Orion 101 ca o tabletă business, scuzând parţial comportamentul multimedia nesatisfăcător al difuzoarelor şi camerelor foto de slabă calitate. Oferită la un preţ de 900 de lei, Orion 101 are o construcţie şi o ergonomie bune pentru clasa low-end, o tastatură Bluetooth compactă cu o calitate mulţumitoare, o platformă hardware cu performanţe rezonabile şi ecran IPS. Este regretabil că producătorul a ales o memorie internă prea lentă, prestaţia acesteia trăgând puternic în jos performanţele unei tablete ieftine cu potenţial.

Părţi pozitive

ecran IPS
performanţe hardware rezonabile
tastatură Bluetooth
construcţie şi ergonomie
decodare video 4K

Părţi negative

performanţa scăzută a stocării interne
camere şi difuzoare de slabă calitate
mici hibe software
lipsă modul GPS

Urmărește Go4IT.ro pe Google News