HP ElitePad 900 – Windows 8 Pro pe o tabletă de 10″

24.05.2013
HP ElitePad 900 - Windows 8 Pro pe o tabletă de 10

Anunţată la începutul lunii octombrie a anului trecut, dar lansată abia la sfârşitul primului trimestru al acestui an, ElitePad 900 este prima tabletă Windows 8 produsă de HP.  Promovată la acea vreme ca un produs uşor, rezistent şi elegant, noua tabletă este destinată mediului de afaceri, fără a exclude însă şi cumpărătorii obişnuiţi, şi este însoţită de o paletă largă de accesorii menită să-i mărească utilitatea.

Construcţie şi ergonomie

De cele mai multe ori, atunci când auzim că o tabletă sau un laptop sunt create pentru mediul business, gândul ne fuge de cele mai multe ori la produse solide dar lipsite de eleganţă. HP s-a străduit să ofere însă altceva, iar rezultatul este impresionant.

Materialul predominant al carcasei este aluminiul, HP alegând o construcţie monobloc rigidă care este întreruptă doar de o bucată din material plastic neted, care ascunde antenele Wi-Fi, 3G, GPS şi NFC. Calitatea construcţie este foarte bună, aluminiul fiind şlefuit impecabil, iar puţinele îmbinări cu rama de plastic sau butoanele pentru control sunt fluide şi fără asperităţi deranjante.

Forma carcasei este interesantă, aceasta fiind tăiată drept pe marginile superioare şi inferioare, dar având o formă rotunjită, care se termină cu nişte muchii cam tăioase, pe marginile laterale. Toate detaliile, fie că vorbim de butoanele Power/Lock şi pentru blocarea rotirii automate, fie că vorbim de capacul pentru MicroSIM şi MicroSD sau butoanele pentru volum de pe spate, sunt discrete şi bine integrate în liniile generale ale carcasei.

Având o construcţie bună, ElitePad impresionează şi prin dimensiuni şi greutate: 178 x 261 x 9,2 mm şi 630 de grame. Aceste specificaţii o fac comparabilă cu celebrul iPad 3rd sau 4th generation, adică o tabletă confortabilă, ElitePad 900 plusând şi cu specificaţii MIL-Spec 810G, care-i certifică rezistenţa la şocuri, praf şi umezeală.

O explicaţie pentru portabilitatea bună este şi alegerea unui ecran cu o diagonală de 10,1” în locul celor de 11,6”, preferate de alţi producători de tablete Windows 8. Un alt aspect mai puţin comun este alegerea unei rezoluţii de 1280 x 800 pixeli în locul uzualei 1366 x 768 pixeli, aspect care va dezamăgi amatorii de conţinut multimedia, dar care face ca ElitePad 900 sa fie mai uşor de ţinut în mână în poziţia orizontală şi să aibă un aspect al ecranului mai bun pentru citit sau navigaţie Web în poziţie verticală.

Această carcasă subţire şi uşoară cere însă şi un preţ, mai precis abandonarea opţiunilor de conectivitate. În afara conectorului proprietar multifuncţional, ElitePad 900 nu oferă nici un alt port USB sau HDMI, cei care vor dori servicii complete fiind nevoiţi să apeleze la accesoriile oferite de HP.

Accesorii şi specificaţii

HP ne-a pus la dispoziţie două periferice pentru tableta ElitePad 900, însă compania oferă o gamă mult mai largă pe site, inclusiv o tastatură Bluetooth sau cabluri adaptoare USB, HDMI, VGA sau serial.

Prima dintre acestea este Expansion Jacket, o carcasă externă din material plastic care extinde specificaţiile MIL-Spec 810G cu o carapace dură, menită să protejeze mai bine carcasa din aluminiu. Evident, conectarea acestei carcase adiţionale se soldează cu o creştere simţitoare a grosimii şi cu o greutate suplimentară de 260 de grame, însă Expansion Jacket include o baterie suplimentară de 21 Wh, care a mărit autonomia tabletei cu vreo 70-75 de procente, şi oferă două porturi USB 2.0, un port HDMI şi un card reader SD/MMC. Destinată celor care călătoresc mult, această carcasă externă este foarte utilă deoarece extinde autonomia, conectivitatea şi rezistenţa, însă preţul ei este destul de piperat: circa 230 de dolari.

Cel de-al doilea accesoriu testat este ElitePad Docking Station, o staţie de andocare care transformă mica tabletă într-un sistem cu ecran de 10,1”. Cu o greutate impozantă de 670 de grame, binevenită deoarece o face foarte stabilă, staţia de andocare aduce patru porturi USB, din păcate doar 2.0, conectori video VGA şi HDMI, interfaţă Ethernet si ieşire audio pentru căşti, oferind astfel cam toata conectivitatea dorită atunci când utilizatorul lucrează la birou.

  • Ecran: 10,1”, IPS, 1280 x 800 pixeli, Gorilla Glass 2
  • Chipset: Intel Atom Z2760
  • CPU: dual-core, 1,8 GHz, Hyper Threading
  • GPU: PowerVR SGX 545, 533 MHz
  • RAM: 2 GB
  • Memorie internă: 32 GB sau 64 GB, 18 GB ocupaţi
  • Sistem de operare: Windows 8 Pro
  • Conectivitate: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n 2×2, HSDPA, Bluetooth 4.0
  • Cameră frontală: 2 MP
  • Cameră principală: 8 MP
  • Conectori: MicroSD, conector extensie proprietar
  • Audio: difuzoare stereo, microfon dual
  • Baterie: 25 Wh
  • Dimensiuni: 178 x 261 x 9,2 mm
  • Greutate:  630 grame
  • Altele: accelerometru, magnetometru, NFC, GPS. TPM, HP Client Security, HP BIOS Protection

Deşi este disponibilă în versiuni cu stocare internă cu 32 şi 64 GB, cumpărătorul interesat ar trebui să opteze pentru ultima variantă, care din fericire este mai scumpă doar cu circa 150 de lei, deoarece versiunea cu 32 GB oferă doar 13,7 GB de spaţiu liber disponibil.

Ecran, sistem audio, camera foto

ElitePad 900 foloseşte un ecran IPS foarte bun, acesta oferind culori naturale, un nivel de negru mulţumitor, contrast puternic, unghiuri ample de vizualizare şi o strălucire maximă excelentă. Mai puţin fericită este polarizarea stratului protector de sticlă, vizibilitatea în lumina solară fiind slabă chiar şi cu luminozitatea împinsă la nivelul maxim. Densitatea de 150 ppi a ecranului este cam mică, aceasta fiind mascată bine de ClearType în mediul Modern UI, care foloseşte fonturi mari şi linii drepte, dar fiind doar satisfăcătoare în mediul desktop.

Un avantaj al tabletei HP ar fi fost digitizorul ecranului şi stiloul digital, care au fost prezentate în 2012. Spun „ar fi fost” pentru că stylus-ul nu a fost prezent în pachetul oferit de HP şi a dispărut şi de pe site-ul companiei, nefiind clar când şi dacă acesta va mai reveni pentru că se pare că implementarea are ceva probleme.

Dispariţia scrisului de mână în aplicaţiile precum OneNote, ca şi dispariţia modului de lucru Snap cu două aplicaţii Modern UI în paralel din cauza rezoluţiei prea mici a ecranului, subminează ElitePad 900 tocmai în punctele critice unde o tabletă business ar fi trebuit să exceleze.

Sistemul audio oferă o prestaţie bună, cele două difuzoare de pe rama inferioară având un sunet puternic şi clar. Frecvenţele joase sunt redate necorespunzător, de aşteptat de la nişte difuzoare atât de mici, însă pentru audiţia muzicală ocazională, filme sau videoconferinţe, prestaţia este foarte bună. Un detaliu plăcut este integrarea cu Expansion Jacket, aceasta având două canale pentru redirecţionarea frontală a sunetului atunci când tableta este utilizată astfel.

HP ElitePad 900 oferă două camere foto, una principală de 8 MP şi una frontală de 2,1 MP, calitatea ambelor fiind medie, la fel ca în cazul prea multor alte tablete. Imaginile capturate cu camera principală au în general o expunere prea mică, culori cam palide şi nenaturale şi un nivel slab al detaliilor. Camera frontală păcătuieşte prin nivelul de zgomot cam mare, oferind însă o calitate suficient de bună pentru videoconferinţe sau convorbiri VoIP.

Performanţe şi autonomie

Platforma CloverTrail de la Intel este una standard, care nu lasă prea mult loc de manevră pentru producători, nefiind de mirare că rezultatele în teste au fost similare cu cele ale tabletei ASUS VivoTab Smart.

Atom Z2760 este vizibil mai rapid decât vechile procesoare Atom din netbook-uri, însă dincolo de performanţa CPU, care este suficient de bună pentru aplicaţii de birou sau media, acesta oferă o putere grafică extrem scăzută. Aceasta se poziţionează undeva la nivelul deja cunoscutului Intel GMA X4500, ceea ce-l face necorespunzător pentru orice joc Windows cât de cât pretenţios. În plus, viteza stocării interne eMMC este modestă, iar problemele OpenGL din drivere nu au fost încă integral reparate de Intel.

  • PCMark 7: 1431 (Productivity: 627, Storage: 2963)
  • 3DMark 06: 449
  • Cinebench R11.5 CPU: 0,44 pts
  • HDTune (max/avg/burst): 56,6/44,3/45,3 MB/s

Carcasa fabricată din aluminiu asigură o disipaţie excelentă a căldurii interne, acesta fiind vag sesizabilă în partea stângă chiar după ore întregi de redare video sau de rulare a testelor.

Autonomia tabletei a fost bună, comparabilă cu performanţele obţinute de tabletele rivale cu procesoare ARM. Carcasa externă Expansion Jacket, care include o baterie de 21Wh, a oferit un spor important de autonomie, redarea video ajungând la o impresionantă durată de 14 ore şi jumătate.

Concluzii

HP ElitePad 900 este un sistem Windows 8 foarte interesant pentru cei care au nevoie de o tabletă pe care pot rula aplicaţii desktop consacrate, acesta oferind o carcasă uşoară , frumoasă, solidă şi cu o ergonomie ridicată, un ecran IPS bun, conectivitate 3G şi o autonomie bună care poate fi şi extinsă cu ajutorul Expansion Jacket. Lipsa conectorilor pe tabletă, coroborată cu preţul cam piperat al accesoriilor care au devenit astfel indispensabile, măreşte însă prea mult preţul unei tablete şi aşa cam scumpe. În plus, până la clarificarea situaţie stylus-ului, absenţa acestuia rămâne un alt punct negativ pentru o tabletă business.

Părţi pozitive

Carcasă bine finisată şi solidă
Greutate şi dimensiuni
Ecran IPS bun
Autonomie
3G şi WI-Fi dual-stream 2x2

Părţi negative

Absenţă conectori pe tabletă
Accesorii necesare scumpe
Lipsă stylus
Camere foto neimpresionante

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News