IDC: scăderi mai mari decât cele aşteptate pentru piaţa PC, piaţa tabletelor încetineşte usor

30.08.2013
IDC: scăderi mai mari decât cele aşteptate pentru piaţa PC, piaţa tabletelor încetineşte usor

Imaginea industriei PC este deja una destul de sumbră, cel de-al doilea trimestru al acestui an marcând cel de-al cincilea trimestru consecutiv de scădere şi cea mai îndelungată perioadă de declin din istoria PC. Conform IDC, lucrurile vor merge şi mai rău până la finele acestui an, şi nici producătorii de tablete nu vor scăpa de o scădere a cererii.

La începutul primăverii, IDC a pronosticat o scădere de 1,3 procente pentru întregul an 2013, însă agenţia a ridicat această marjă la 7,8%. Declinul pare a fi însă mai drastic decât se anticipa, IDC estimând că 2013 se va termina cu o scădere de 9,7 procente a pieţei PC, de vină fiind orientarea cumpărătorilor către tablete şi terminale mobile.

China şi alte regiuni în curs de dezvoltare, care erau până nu demult principalele motoare ale creşterii pieţei PC, s-au oprit deja din creştere iar prognoza finalului de an afirmă că acestea vor scădea chiar mai mult decât pieţele dezvoltate.

Conform IDC, această tendinţă globală de scădere a interesului pentru PC va continua şi în 2014. Producătorii de tablete, care au declanşat scăderea pieţei PC prin atragerea segmentului consumatorilor de conţinut către produse mai uşoare şi cu conectivitate mai bună, nu sunt însă nici ei feriţi de probleme.

Conform IDC, creşterea pieţei tabletelor va fi mai mică decât se preconiza, aceasta urmând să ajungă la circa 227 de milioane de unităţi, faţă de cele 229 de milioane estimate iniţial. Această cifră estimativă marchează oricum o creştere de 57 de procente, însă o parte din cumpărători vor alege telefoanele cu ecrane cu diagonală mare şi alte tipuri de accesorii inteligente în dauna producătorilor de tablete.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News