iPad Pro este răspunsul Apple la gama Surface: conectivitate USB-C, performanţă mai mare decât o consolă de jocuri

30.10.2018
iPad Pro este răspunsul Apple la gama Surface: conectivitate USB-C, performanţă mai mare decât o consolă de jocuri

iPad Pro a fost cel de-al treilea produs care a fost actualizat în cadrul conferinţei Apple din această seară. Acesta este probabil cel mai diferit dintre toate cele prezentate din punct de vedere al design-ului, întrucât adoptă un nou format, fără margini în jurul display-ului. Acesta este echipat cu senzorul True Depth pentru recunoaştere facială şi vine cu ecrane noi, mult mai peformante şi promit capabilităţi comparabile cu cele ale unui adevărat computer de productivitate.

Noul iPad vine în două variante, de 11 şi de 12,9” şi este bazat pe un ecran LCD pe care Apple îl numeşte Liquid Retina, folosind aceeaşi tehnologie precum cea folosită pentru realizarea lui iPhone XR. Acesta are colţuri rotunjit, iar marginile nu sunt la fel de subţiri precum pe iPhone, oferind un spaţiu destul de mare pentru a ţine tableta confortabil în mână fără a atinge ecranul tot timpul.

iPad Pro beneficiază de Face ID, folosind acelaşi senzor True Depth, însă funcţionează în toate modurile de funcţionare, inclusiv în Landscape, sau conectată la o tabletă, alături de utilizarea în mod portret. Gesturile de navigare prin interfaţa nouă sunt foarte similare cu cele de pe iPhone X, toate elementele de interfaţă fiind în aceleaşi locuri. De asemenea, gesturile şi modurile de utilizare care existau până acum pe iPad sunt şi acum valabile.

La nivel hardware, iPad-urile noi beneficiază de noul procesor A12X Bionic, o variantă îmbunătăţită a procesorului de pe iPhone XS şi XR, tot pe arhitectură de 7nm, cu 10 miliarde de tranzistori. A12X beneficiază de primul procesor octa-core de la Apple (4 + 4 core) , şi de un GPU 7-core de două ori mai puternic decât cel din generaţia precedentă. Apple promite un minimum de 35% mai multă performanţă faţă de generaţia precedentă, fiind cu până la 90% mai rapid în operaţiuni multi-core şi mai puternic faţă de 93% dintre computerele portabile de pe piaţă (laptop-uri).

Apple a comparat performanţa din cipul A12X cu cea a unui Xbox One S de la Microsoft, o consolă de jocuri. Cipul beneficiază şi de nuclee pentru AI, cu capacitate de a realiza 5 triliarde de operaţiuni pe secundă. Tot A12X asigură compatibilitate cu stocare de până la 1 TB, ceva nou pentru gama de tabletele Apple.

iPad Pro renunţă la port-ul Lightning în favoarea unui port USB Type-C. Astfel, conectarea altor dispozitive la tabletă devine mult mai simplă, în timp ce poate asigura şi conectarea unui display, sau utilizarea tabletei pe post de power bank pentru un iPhone, de exemplu.

Alături de noul iPad Pro, Apple a adus şi un nou Apple Pencil. Acesta beneficiază acum de un conector magnetic cu încărcare wireless, acesta fiind alimentat direct de iPad Pro. Pe laterala creionului există o suprafaţă tactilă care poate fi folosită de către aplicaţii în diverse moduri. Apple lansează şi o nouă tastatură magnetică pentru iPad Pro cu două poziţii, care transformă tableta într-un computer portabil.

La nivel de design, noul iPad Pro este realizat folosind o carcasă monobloc din aluminiu cu grosime de 5,9mm, care are pe partea din spate un modul foto performant, similar cu cel de pe iPhone. Tabletele beneficiază de patru difuzoare (cu tweetere şi woofere), LTE Gigabit (în variantele 4G), cât şi de baterii destul de mari pentru a asigura 10 ore de autonomie la o singură încărcare.

iPad Pro de 11” porneşte de la 799 dolari, cel de 12,9” porneşte de la 999 dolari, fiecare oferind opţiuni de stocare de 64, 256, 512 GB şi 1 TB. Ambele se livrează începând cu 7 noiembrie.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult