Tabletele în 2013: Apple rămâne cel mai mare producător, dar iOS pierde dramatic cotă de piaţă

03.03.2014
Tabletele în 2013: Apple rămâne cel mai mare producător, dar iOS pierde dramatic cotă de piaţă

Gartner a publicat cifrele vânzărilor de tablete pentru anul 2013, acesta fiind primul an în care Apple pierde supremaţia acestei pieţe în favoarea mai dinamicilor şi mai accesibililor rivali care folosesc platforma Android. La finele lui 2012, platforma dominantă a pieţei tabletelor era iOS deoarece Apple îşi adjudecase o cotă de piaţă consistentă de 52,8 procente. Apple a pierdut însă supremaţia pieţei tabletelor la jumătatea anului trecut, iar finalul lui 2013 ne arată un cu totul alt peisaj.

Conform datelor Gartner, producătorii de tablete Android au acaparat o cotă de piaţă de 61,9 procente, în creştere vizibilă de la cele 45,8 procente atinse la sfârşitul lui 2012. Tabletele Android s-au vândut în aproape 121 de milioane de exemplare, o cifră mai mult decât dublă decât cele 53,3 milioane de tablete atinse cu douăsprezece luni înainte.

Apple a reuşit să vândă 70 de milioane de tablete, în creştere de la cele 61,5 milioane de bucăţi livrate în anul anterior. Creşterea a fost însă insuficient pentru a face faţă rivalilor din tabăra Google, cota de piaţă a companiei scăzând dramatic la 36 de procente.

La mare distanţă, Microsoft s-a bucurat şi ea de un an bun, tabletele Windows vânzându-se aproape de patru ori mai bine decât în 2012: 4 milioane de exemplare, respectiv 1,1 milioane de exemplare. Producătorii de tablete cu alte sisteme de operare au pierdut cotă de piaţă, vânzările acestor produse devenind nesemnificative.

În total, producătorii de tablete au reuşit să vândă 195 de milioane de tablete în cursul anului 2013, o creştere vizibilă de la cele 116 milioane unităţi livrate în 2012. Conform Gartner, creşterea numărului de tablete vândute în 2013 a fost susţinută de modelele ieftine cu ecrane de mici dimensiuni care au fost cumpărate în zonele emergente cu putere redusă de cumpărare. Din acest motiv, creşterea în zonele mai puţin favorizate a fost de 145%, în timp ce pieţele occidentale au crescut cu doar 31%.

În topul producătorilor, Apple rămâne încă lider cu o cotă de piaţă de 36 de procente, compania fiind urmată de Samsung cu 19,1 procente, ASUS cu 5,6 procente, Amazon cu 4,8 procente şi Lenovo cu 3,3 procente.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News