Windows 10 renunţă la suportul pentru procesoarele Intel Atom „Clover Trail”

18.07.2017
Windows 10 renunţă la suportul pentru procesoarele Intel Atom „Clover Trail”

Windows 10 a fost prezentat ca ultimul sistem de operare de care utilizatorii vor avea nevoie vreodată, urmând ca Microsoft să lanseze actualizări gratuite de-a lungul vieţii produsului. Din păcate însă, nu toţi cei care au Windows 10 instalat vor putea rămâne la zi cu actualizările. Se pare că odată cu noul Fall Creators Update, Microsoft va înceta suportul pentru dispozitivele cu anumite configuraţii hardware, într-o manieră nu foarte diferiită de cea pe care Apple o practică în cazul laptop-urilor sau PC-urilor cu macOS.

Cei care au în prezent Windows 10 instalat pe o tabletă sau alt dispozitiv echipat cu procesoare Intel Atom din „familia” Clover Trail, nu vor putea instala noul Fall Creators Update. Aceste dispozitive au fost lansate iniţial cu Windows 8 pre-instalat, care a fost upgradat apoi la Windows 8.1 şi ulterior la Windows 10, deci nu au fost niciodată gândite cu suport extins pentru versiunea actuală a sistemului de operare de la Microsoft. Modelele afectate sunt Atom Z2760, Atom Z2520, Atom Z2560 şi Atom Z2580. Acestea au fost integrate în special în tablete sau dispozitive 2-in-1 ultraportabile, cât şi în mediabox-uri.

Conform Microsoft, dispozitivele nu vor rămâne însă vulnerabile atacurilor. Deşi nu vor mai avea acces la noi actualizări care adaugă funcţii noi sau corectează probleme în sistemul de operare, aceste dispozitive vor rămâne pe lista de dispozitive cu suport pentru actualizări de securitate până în prima jumătate a lui 2018. Cel mai probabil, Microsoft va continua suportul şi după această perioadă, dar ar putea apoi renunţa fără repercusiuni.

În viitor, această problemă a suportului software bazat pe hardware va deveni o problemă serioasă, întrucât anumite generaţii de procesoare ar putea începe să piardă suport din cauză că sunt prea vechi, în ciuda faptului că pot rula şi versiunile mai noi de software. Din fericire, momentan doar dispozitivele mobile de tip tabletă sunt afectate momentan, laptop-urile şi PC-urile fiind încă în siguranţă.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult