Faimoasele HIMARS, filmate într-un oraș din România (VIDEO)

09.08.2022
Faimoasele HIMARS, filmate într-un oraș din România (VIDEO)
Foto: MApN

Lansatoare multiple de rachete M142 HIMARS au fost filmate într-un oraș din România, la 300 de km de granița cu Ucraina.

Vehiculele au fost surprinse în Focșani, Vrancea. Un clip video cu coloana, în care apar nouă unități, a fost publicat pe Reddit în comunitatea r/moldova.

Nu știm dacă sistemele se îndreaptă spre Ucraina sau au fost aduse de NATO pentru a întări flancul estic al organizației. Multe dintre armele vestice care ajung în statul vecin trec prin țara noastră.

Cele mai avansate rachete care pot fi folosite de HIMARS, MGM-140 Army Tactical Missile System (ATACMS), cu rază de 300 de km, pot ajunge până la granița de est a Republicii Moldova.

Citește și > Incident grav în Rusia: Un lansator de rachete balistice nucleare, implicat într-un accident

România deține atât lansatoare HIMARS (trei unități) cât și rachete ATACMS. Acestea sunt operate de Batalionul 81 Rachete Operativ Tactice „Maior Gheorghe Șonțu” din Focșani. Un lansator poate trage până la șase rachete ghidate M31 GMLRS (cu rază de acțiune de 70 km) sau o rachetă tactică MGM-140.


În Ucraina, lansatoarele HIMARS au provocat pierderi masive armatei ruse. Deși teoretic are sisteme anti-aeriene care pot intercepta aceste arme, Rusia nu se poate apăra de ele. Ucrainenii folosesc o tactică interesantă: rachetele de producție americană sunt trase de obicei împreună cu unele sovietice lansate de sisteme similare, mult mai simple și imprecise.

În luna iulie, Kievul deținea, oficial, opt sisteme HIMARS. La acestea se adaugă mai multe unități M270 Multiple Launch Rocket System (MLRS).

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult
Recomandare video