Promisiunea încălcată de Vest afectează serios Ucraina. I-au promis sute, a primit doar 60

21.08.2023
Promisiunea încălcată de Vest afectează serios Ucraina. I-au promis sute, a primit doar 60
Foto: Profimedia Images

Fără sprijinul primit de la Vest este foarte posibil ca Ucraina să fi fost învinsă de Rusia în război. Însă rezultatele ar fi fost poate mai bune dacă unele dintre promisiunile importante făcute de Vest ar fi fost respectate.

Ucraina a fost nevoită să își schimbe strategia în contraofensivă din cauza faptului că nu a primit suficient de multe tancuri Leopard de la aliații săi. Kievului i-au fost promise sute de unități, dar a primit doar 60, potrivit surselor publicației The Economist.

Tanc Leopard 2 (Foto: Wikimedia)

Acum, Ucraina încearcă să elimine forțele ruse folosindu-se de artilerie, drone și sisteme pentru războiul electronic.

„Nu mai plănuim operațiuni care presupun pierderi mari. Acum accentul este pus pe degradarea inamicului: artilerie, drone, război electronic și așa mai departe”, a declarat sursa publicației, din interiorul Statului Major al Ucrainei.

Citește și: Mai are Ucraina avioane militare cu care să continue lupta? E surprinzător câte a pierdut în 2023

În cadrul războiului electronic sunt utilizate tehnologii specifice pentru dominația spațiului electromagnetic, altfel încât inamicul să nu îl mai poată folosi pentru comunicații, controlul dronelor sau lovirea țintelor.

Kievul duce lipsă acută și de vehicule de deminare. „Pur și simplu nu avem resursele să facem atacurile frontale pe care Vestul vrea ca noi să le facem”, a adăugat sursa The Economist.

O altă problemă o reprezintă lipsa suportului aerian. Aceasta ar putea fi rezolvată în lunile următoare. Piloții ucraineni au început deja să se antreneze pe avioane F-16.

The Economist notează că începutul contraofensivei a fost prost. Ucraina a suferit pierderi mari la două brigăzi instruite în Vest. După aceea, strategia a fost schimbată.

După trei luni de contraofensivă, Kievul este departe de obiectivul fixat: apropierea de Marea Azov și tăierea accesului terestru al Rusiei la Crimeea.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult