Ucraina a lovit puternic în inima Rusiei lui Putin folosind drone arhaice sovietice

09.12.2022
Ucraina a lovit puternic în inima Rusiei lui Putin folosind drone arhaice sovietice

Două baze rusești, aflate la sute de kilometri de granița cu Ucraina, au fost lovite pe 5 decembrie în urma unor atacuri cu drone.

Aeronavele utilizate de Ucraina nu au fost modele moderne, precum Bayraktar TB2 sau MQ-1C Gray Eagle, ci, aparent, relicve sovietice modificate.

Potrivit unor surse, atacurile au fost realizate cu drone de recunoaștere Tupolev Tu-141, modernizate și înzestrate cu explozibili. În Războiul Rece rolul lor era de a fotografia pozițiile inamice.

Dronă Tupolev Tu-141 aflată într-un muzeu.

Impresionează faptul că inginerii din Ucraina au readus la viață aceste relicve sovietice, care probabil că la începutul conflictului dintre Rusia și Ucraina, în 2014, nu mai erau funcționale.

Citește și: Cum reușește Ucraina să lanseze eficient rachete moderne anti-radar de pe arhaicul MiG-29

Ucraina este singura țară care mai operează Tupolev Tu-141, drone care folosesc turboreactoare. Poreclită „Swift”, aeronava nu doboară recorduri de viteză sau invizibilitate. De aceea, mulți experți nu își pot explica de ce nu a reușit Rusia să le intercepteze și doboare în timp ce au parcurs sute de kilometri pe teritoriul său.

Tu-141 este mai mult rachetă de croazieră decât dronă. După ce își execută misiunea, drona, care este lansată de pe un vehicul, se întoarce la locul de plecare și este recuperată cu ajutorul unei parașute.

Tupolev Tu-95

Tupolev Tu-141, care nu era înzestrată cu armament, a intrat în serviciul activ al Uniunii Sovietice în 1974 și a fost retrasă în 1989. Drona are o lungime de 14 metri, atinge o viteză maximă de 965 km/h și are o autonomie de aproximativ 1.000 de km. Au fost produse doar 142 de unități.

Marele avantaj al dronei este că poate zbura fie la înălțimi de 6.000 de metri, fie razant cu solul, fiind greu de interceptat. Cel mai probabil, Ucraina a ales să folosească dronele la altitudini foarte mici în aceste atacuri.

Aeronavele au avariat, în atacurile asupra bazelor Engels-2 și Dyagilevo, două bombardiere strategice Tupolev Tu-95 „Bear”, capabile să transporte focoase nucleare, și au ucis trei oameni. Cel mai important este, însă, faptul că Ucraina a umilit din nou Rusia și sistemele sale anti-aeriene „moderne”.

Foto: Wikipedia

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult