iPhone 6 review

Construcţie, design, ergonomie

După mulţi ani în care Apple a susţinut că telefoanele mobile trebuie să rămână mici pentru a putea fi folosite în mod confortabil, în 2014 compania a renunţat la mândrie şi a adus în sfârşit un iPhone mai mare. Sloganul „Bigger than bigger” sugerează că odată cu dimensiunile mari ale celebrului smartphone, avem de a face şi cu alte schimbări în afara celor evidente şi am aşteptat cu mare interes ca iPhone 6 să ajungă la noi în redacţie pentru a descoperi ce se ascunde sub carcasa din aluminiu.

iPhone 6: primul display de 4,7

Construcţie, design, ergonomie

După cum am evidenţiat şi în articolul cu primele impresii despre iPhone 6 din septembrie, avem de a face cu unul dintre cele mai bine construite smartphone-uri ale momentului. În ciuda dimensiunilor sale sesizabil mai mari faţă de telefoanele Apple din trecut, iPhone 6 nu pare să fie nici foarte mare, nici foarte greu. Acest lucru se datorează designului rotunjit, care face utilizarea acestuia mult mai confortabilă.

Carcasa telefonului este realizată în întregime din aluminiu. Apple a renunţat la inserţiile de sticlă de pe spatele dispozitivului, oferind astfel un design parcă mai bine închegat, care pare a fi totodată şi mult mai rezistent la şocuri. Probabil cel mai important este faptul că telefonul are o textură foarte fină de jur împrejur, degetele utilizatorului alunecând pe întreaga suprafaţă a acestuia. Deşi acest lucru poate îngrijora posibilii cumpărători, nu am simţit niciodată riscul de a scăpa telefonul.

iPhone 6: un design rotunjit, fără muchii ascuţite

Foarte interesant este faptul că senzaţa de atingere a sticlei de pe partea din faţă nu este foarte diferită faţă de atingerea părţilor metalice. Acest lucru este ajutat inclusiv de faptul că sticla este acum curbată la margini şi se îmbină aproape perfect cu aluminiul care o înconjoară. Am zis aproape perfect, întrucât există un mic spaţiu între cele două componente. Acesta nu este vizibil cu ochiul liber, însă mici scame din buzunar sau fire de păr pot fi prinse aici. Nu am putea spune dacă este o greşeală de design, sau dacă doar modelul pe care l-am avut la test este afectat.

Odată cu dimensiunile crescute ale întregului dispozitiv, au venit şi câteva schimbări importante în construcţia iPhone-ului. În primul rând, butonul Power s-a mutat din partea de sus pe muchia din dreapta, o poziţie firească pentru telefoanele de dimensiuni mai mari. Cu siguranţă utilizatorii vechi de iPhone se vor obişnui mai greu cu acesta, însă această poziţie va micşora riscul de a scăpa telefonul de fiecare dată când doreşti să blochezi ecranul.

iPhone 6: butonul „power” a fost mutat pe partea din dreapta

Şi celelalte butoane au fost modificate, însă doar vizual. Butoanele de volum sunt acum asemănătoare cu cele de pe iPad Air, adoptând un design alungit şi sunt poziţionate într-o fantă cromată, uşor de găsit atunci când nu te uiţi direct la telefon. Butonul „Mute” este poziţionat în acelaşi loc de cinste, deasupra butoanelor de volum şi pare mai rezistent ca niciodată. De fapt, toate cele patru butoane (power, volum sus/jos şi mute) par a fi mult mai bine realizate, oferind click-uri satisfăcătoare.

În partea de jos găsim difuzorul, care dispune de o grilă formată dintr-un singur rând de orificii, conectorul Lightning, microfonul şi mufa jack de 3,5 mm. Spuneam că spatele este acum realizat integral din aluminiu, însă a primit în locul sticlei două bande din plastic pentru captarea semnalului pentru antenele GSM, GPS şi Bluetooth.

iPhone 6: grila difuzorului are acum un singur rând de orificii

Camera este însă cel mai evident element al designului de pe spate, fiind singurul ieşit în relief. Acesta poate fi considerat probabil singurul minus al designului noului telefon Apple, întrucât sunt foarte puţine alte lucuri de reproşat. Deşi telefonul este destul de subţire încât camera să nu facă o diferenţă atunci când este în buzunar, atunci când pui telefonul pe masă, acesta rămâne mai ridicat în colţul pe care este poziţionată camera şi ar putea deranja utilizatorii mai pretenţioşi.

În linii mari, iPhone 6 se simte excelent în mână şi oferă o experienţă de utilizare foarte plăcută. La capitolul ergonomie ar putea fi reproşat însă un lucru legat de componenta foto a telefonului. Poziţionarea camerei şi a butonului de power fac fotografierea folosind butonul de volum foarte complicată. Când apeşi pe butonul de „volum sus” rişti să apeşi pe butonul de power, moment în care se închide ecranul. Alternativ, dacă încerci să eviţi apăsarea acestui buton, rişti să acoperi obiectivul camerei cu degetul. Deşi aceste situaţii pot fi evitate cu puţină grijă, anumite momente importante pot fi pierdute din această cauză.

Ecran, hardware, specificaţii, autonomie, senzor de amprentă

Ecran, hardware

Apple încearcă să nu laude niciodată specificaţiile tehnice ale dispozitivelor sale, garantând însă o experienţă de utilizare superioară. Astfel, nu a fost anunţată în mod oficial rezoluţia display-ul de 4,7”, ci a fost descrisă de companie ca „Retina HD”. În realitate însă, aceasta oferă doar o mică îmbunătăţire faţă de ceea ce găseam pe dispozitivele din seria iPhone 5. Rezoluţia a fost urcată până la 1334 x 750 pixeli, puţin peste display-urile cu rezoluţie 720p (1280 x 720 pixeli), dar cu mult sub o rezoluţie Full HD.

Din fericire, acest detaliu este uşor de trecut cu vederea, întrucât Apple a integrat un panou IPS foarte bun în iPhone 6, iar densitatea de 326 ppi (pixeli per inch), oferă imagini plăcute vederii. Probabil că utilizatorii cu ochi de vultur sau cei obişnuiţi cu dispozitivele cu rezoluţii mai mari vor sesiza densitatea mică în comparaţie cu alte smartphone-uri de pe piaţă, însă pentru cei care fac trecerea de la iPhone 5, acesta va fi cu siguranţă un upgrade.

Nici la capitolul hardware nu există foarte multe lucruri evidenţiate de Apple în mod deliberat. Ca în fiecare an, compania a integrat un nu procesor proprietar, Apple A8, care şi de această dată este un dual-core bazat pe arhitectura ARM v8. Acesta rulează la frecvenţa de 1,4 GHz, însă contrar aparenţelor, este unul dintre cele mai puternice procesoare integrate în dispozitivele mobile de pe piaţă. Şi la capitolul GPU, iPhone 6 stă foarte bine, cu un cip PowerVR GX6450 quad-core, care alături de API-ul Metal poate să ofere o grafică de invidiat în aplicaţii şi jocuri 3D. Din păcate, Apple a insistat să păstreze doar 1 GB de memorie RAM şi anul acesta, lucru evident mai ales atunci când sunt deschise mai multe aplicaţii simultan.

Telefonul nu este îngreunat de cantiatatea scăzută de memorie RAM, însă atunci când vrei să faci tranziţia către o altă aplicaţie din fundal, aceasta de multe ori trebuie să se încarce din nou, ca şi cum ar fi deschisă prima dată. Această „problemă” poate fi întâlnită pe toate dispozitivele care rulează iOS 8 şi este evidentă în special pe cele de generaţie mai veche, care dispun de mai puţin de 1 GB de memorie RAM. Din punct de vedere al performanţei efective în cadrul sistemului de operare şi al aplicaţiilor, hardware-ul din iPhone 6 se comportă impecabil.

Rezultatele testelor de performanţă

 

Specificaţii

 • Ecran: 4,7”, IPS, 1334 x 750 pixeli
 • Sistem de operare: iOS 8.1.1
 • Chipset: Apple A8
 • Procesor: Cyclone (ARM v8) 1,4 GHz, dual-core
 • Procesor grafic: PowerVR GX6450 quad-core
 • RAM: 1 GB
 • Memorie: 16/64/128 GB
 • Card: nu
 • Date: HSPA 42.2 Mbps, LTE Cat4 150 Mbps, EV-DO Rev.A 3.1 Mbps
 • WiFi: 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band
 • Bluetooth: 4.0
 • USB: Lightning, USB 2.0
 • Cameră foto: 8 MP, F/2.2
 • Filmare video: Full HD/60 fps, 720p 120/240 fps
 • Cameră frontală: 1,2 MP
 • Baterie: 1810 mAh
 • Dimensiuni: 138.1 x 67 x 6.9 mm
 • Greutate: 129 grame
 • Altele: Apple Pay, senzor amprente, Nano SIM, dual-tone flash

Autonomie, senzor de amprentă

Utilizatorii de iPhone cunosc prea bine capacitatea scăzută a acumulatorilor de pe telefoanele Apple, fiind nevoiţi de multe ori să care după ei un cablu de încărcare. iPhone 6 este primul din serie care poate să rămână în funcţiune după o zi întreagă de utilizare, cu o conexiune de date activă. Comparativ cu iPhone 5 şi 5S, noul iPhone 6 include un acumulator puţin mai mare, de 1810 mAh, însă oferă performanţă aproape dublă. Deşi durata de viaţă a bateriei la o singură încărcare poate să difere de la utilizator la utilizator, am reuşit aproape în fiecare zi să obţinem un rezultat consistent: aproximativ 25-30 de ore de stand-by, utilizare moderată, 3G activ, notificări push şi luminozitate a display-ului pe modul auto. Cu toate că multe smartphone-uri cu Android pot să depăşească aceste cifre, este o adevărată performanţă pentru un iPhone.

Pentru utilizatorii de iPhone 5S senzorul de amprentă TouchID nu este o noutate. Acesta este integrat şi în butonul de home de pe iPhone 6 şi oferă aceeaşi performanţă aproape infailibilă. Odată înregistrată amprenta utilizatorului, este necesară simpla atingere a senzorului atunci când ecranul telefonului este pornit. Procesul de autentificare este foarte rapid, iar telefonul poate astfel fi securizat fără bătăi de cap. Pentru cei interesaţi de detalii tehnice, butonul cu TouchID este format dintr-un senzor capacitiv de rezoluţie mare (500 ppi), poziţionat sub un strat de safir. Alegerea acestui material este justificată duritatea lui, întrucât este foarte greu de zgâriat, iar zgârieturile ar putea afecta citirea amprentei. Odată ce foloseşti un smartphone protejat de TouchID, va fi greu să vă întoarceţi la unul care necesită introducerea unei parole pentru securizare.

Software şi telefonie

Software şi telefonie

La capitolul software nu sunt foarte multe de spus despre iOS 8 faţă de ce am inclus deja în review-ul dedicat sistemului de operare. Deşi au apărut câteva update-uri în ultimele luni, diferenţele între versiuni sunt minore. Acestea au fost dedicate în special corectării de probleme semnalate de utilizatori după lansare, care în mare parte şi-au făcut treaba, oferind o experienţă de utilizare fără probleme.

Singurele schimbări notabile la capitolul software faţă de dispozitivele din trecut sunt legate de rezoluţie şi dimensiunile ecranului, care oferă ceva mai mult spaţiu pentru conţinut. Astfel, pe ecranul principal poţi avea acum încă un rând de aplicaţii pe fiecare pagină, iar aplicaţiile care au primit update-uri pentru noile rezoluţii vor afişa puţin mai mult conţinut. Cele care încă nu au fost actualizate vor face un zoom-in de la versiunea de pe iPhone 5.

Cei care nu doresc să aibă mai multe pictograme în meniu, pot opta pentru afişarea în formatul vechi cu cinci rânduri a câte patru aplicaţii. Acesta arată puţin ciudat la prima vedere, însă totul este puţin mai mare şi mai uşor de accesat. De altfel, interfaţa mare afişează conţinutul ca pe generaţiile trecute de telefoane Apple, inclusiv în aplicaţii.

Deşi iOS 8.1 a venit la pachet cu suport pentru Apple Pay, tehnologia de plăţi prin NFC de la Apple, nu am putut testa această funcţionalitate în România. Sistemul Apple Pay este momentan disponibil doar în Statele Unite ale Americii şi urmează să fie implementat şi în alte ţări în lunile şi anii care urmează. În afară de a efectua plăţi, sistemul NFC nu poate îndeplini nicio altă funcţie.

O altă funcţie nouă, disponibilă exclusiv pentru iPhone 6 (şi 6 Plus) este Reachability. Aceasta este dedicată celor care doresc să folosească telefonul cu o singură mână, dar nu pot ajunge în partea de sus a ecranului. Pentru a face acest lucru posibil, Apple a folosit butonul Home şi senzorul Touch ID integrat. Două atingeri (fără apăsare) aduce partea de sus a ecranului undeva pe la jumătate, iar toate funcţiile disponibile în partea de sus sunt acum posibile fără a folosi încă o mână pentru a susţine telefonul. În practică, Reachability este foarte util, chiar dacă din punct de vedere vizual nu este deloc atrăgător.

Aplicaţia „Phone” este probabil cea care a suferit cele mai mici schimbări de-a lungul timpului. În afară de noua interfaţă adăugată odată cu iOS 7, aceasta nu a primit nici funcţii noi nici elemente vizuale noi odată cu iOS 8 şi iPhone 6. Comparativ cu generaţiile trecute de telefoane Apple, pe iPhone 6 am pierdut cele mai puţine apeluri, ceea ce sugerează că noile antene din plastic îşi fac treaba destul de bine. Graţie difuzorului îmbunătăţit, acum poţi ţine volumul la un nivel mai scăzut pentru utilizare normală, iar sunetul redat este foarte clar, în special atunci când vorbeşti cu cineva care dispune de un telefon HD Voice.

 

Captură foto şi video

Captură foto şi video

Deşi toate modificările aduse de Apple pentru iPhone 6 sunt semnificative, probabil calitatea fotografiilor şi a filmărilor este cea mai evidentă dintre acestea. Pentru iPhone 6, compania a continuat tradiţia integrării unui senzor Sony. Acesta măsoară 1/3” şi dispune de autofocus cu detecţie de fază, ceea ce îi oferă capabilitatea de a focaliza rapid şi corect în orice situaţie. Această capabilitate este utilă în special atunci când foloseşti telefonul pentru a filma copii sau animale în mişcare, întrucât păstrează subiectul focalizat în mod continuu.

Anul trecut, iPhone 5S a venit cu capabilitatea de a filma în slow-motion la 120 de cadre pe secundă în 720p (1280 x 720 pixeli). Anul acesta, Apple a reuşit să dubleze această performanţă, fără a mări rezoluţia senzorului. Deşi poate capta imagini statice tot la 8 megapixeli, iPhone 6 poate filma cu 240 sau 120 de cadre pe secundă în rezoluţie 720p (1280x 720 pixeli).

Calitatea imaginilor este foarte bună, atât în condiţii de iluminare naturală, cât şi în iluminare slabă sau artificială. Singurul dezavantaj al lui iPhone 6 este lipsa stabilizării optice, prezentă pe iPhone 6 Plus, fapt care aduce de la sine câteva imagini mişcate atunci când iluminarea nu este ideală. Din fericire, această problemă apare doar atunci când nu poţi ţine telefonul nemişcat şi poate fi evitată uneori folosind modul de captură în rafală, ţinând butonul de înregistrare apăsat.

Deşi nu este nici pe departe cel mai performant smartphone la capitolul capturi foto şi video din punct de vedere tehnic, iPhone 6 reuşeşte să ofere capturi de calitate mai des decât alte smartphone-uri. Acest lucru se datorează în parte şi interfeţei foarte simple din punct de vedere vizual, care este implicit uşor de utilizat. Apple nu intră în detalii tehnice precum „ISO”, „shutter speed”, ”f stop” sau rezoluţii, ci dispune de un mod automat inteligent, care găseşte aproape întotdeauna setări corespunzătoare situaţiei.

Camera frontală însă nu este cu nimic specială, fiind dedicată apelurilor video prin intermediul serviciului FaceTime. Aceasta oferă imagini la rezoluţie 1,2 megapixeli şi filmări 720p la 30 de cadre pe secundă. Deşi nu e nimic cu adevărat notabil la imaginile capturate cu senzorul de pe partea din faţă, funcţia Burst ar putea fi utilă pentru amatorii de selfie-uri. 

Redare media, GPS, concluzii

Redare media, GPS

Un lucru care a reuşit să impresioneze a fost componenta audio a lui iPhone 6. În trecut, smartphone-urile Apple ofereau un volum decent şi o calitate bună a sunetului atât prin jack-ul audio, cât şi prin difuzor. Ei bine, iPhone 6 vine de aceată dată cu îmbunătăţiri la toate capitolele. Sunetul redat de difuzorul mono este mult mai puternic, asemeni celui redat în căşti care pare a fi cu aproximativ 30% mai puternic decât pe iPhone 5/5S. Cu toate acestea, calitatea nu are de suferit, iPhone 6 oferind un sunet clar chiar şi atunci când foloseşti căştile din pachet.

Limita impusă de Uniunea Europeană, care scade volumul la 70%, părea înainte restrictivă, însă pe iPhone 6 este recomandată, întrucât expunerea timpanelor la sunete atât de puternice v-ar putea afecta permanent auzul. Aceeaşi situaţie este întâlnită şi pentru difuzorul pentru apeluri.

Aplicaţiile Music şi Videos sunt probabil cele mai banale şi mai plictisitoare, oferind funcţiile de bază arhicunoscute. Din fericire, acestea îşi fac treaba decent, dar în continuare sunt legate strâns de iTunes. Acestea nu au primit posibilitatea de a reda muzică şi/sau clipuri video care nu sunt cumpărate de pe iTunes Store sau copiate de pe un PC sau Mac pe care rulează iTunes.

GPS-ul a fost întotdeauna rapid şi precis pe telefoanele Apple, iar limitările din trecut au venit în principal la capitolul putere de procesare şi viteza internetului. Folosind o conexiune 3G pe iPhone 6 în Google Maps eşti localizat aproape instant. Din păcate însă, Apple Maps nu este un serviciu care poate fi încă recomandat pentru utilizare la noi în ţară. Aplicaţia încă nu include destule puncte de reper importante, iar acurateţea hărţilor este discutabilă.

Concluzii

iPhone 6 nu este un telefon perfect, ba chiar are câteva minusuri în comparaţie cu alte smartphone-uri ale concurenţei. Acesta are însă avantajul că este singurul din „speţa lui” (dispozitiv cu display de 4,7 pe care rulează iOS). Pentru utilizatorii de iPhone, acesta este un upgrade mare. Pentru cei obişnuiţi cu sistemele de operare Android sau Windows Phone, acesta ar putea fi un motiv de a schimba tabăra, dar numai dacă sunt dispuşi să „joace” după regulile Apple, care sunt mult mai stricte decât cele ale companiilor Google şi Microsoft. Din păcate, spre diferenţă de alte smartphone-uri cu caracteristici apropiate, iPhone 6 vine cu un preţ foarte ridicat, mult peste ceea ce poate fi considerat acceptabil pe piaţa din România.

Dar asta nu este deloc o noutate pentru utilizatorii Apple şi nu va mira pe nimeni. Cei care folosesc iOS şi implicit iPhone cu siguranţă vor aprecia noutăţile. Chiar şi cu un display mai mare, mai greu de utilizat cu o singură mână, trecerea de la vechile iPhone 4 şi 5 la 6 merită. iPhone 6 este un dispozitiv mai arătos, mai bine poziţionat să concureze cu rivalii de pe piaţă şi cu performanţe de top în orice situaţie. Probabil că abia anul viitor vom vedea viziunea completă a acestui dispozitiv întruchipată în inevitabilul iPhone 6S, care este posibil să includă mai multă memorie RAM, o cameră mai performantă şi o rezoluţie mai mare a display-ului. Şi cu toate aceste mici neajunsuri, cu greu poţi găsi un smartphone cu display de 4,7” mai performant în situaţii reale (nu în teste sintetice) şi mai bine închegat din toate punctele de vedere. 

iPhone 6 a fost testat cu amabilitatea Telekom România.

Părţi pozitive

Design plăcut privirii şi atingerii
Performanţă de invidiat
Construcţie solidă din materiale de calitate
Fotografii şi filmări foarte bune

Părţi negative

Preţul ridicat pentru România
Bateria încă nu ţine mai mult de o zi întreagă
Rezoluţia display-ului putea fi mai înaltă
Memorie RAM insuficientă

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult