Procesorul A8 din iPhone 6 ar putea fi primul model quad-core Apple, dar nu va mai fi fabricat de Samsung

06.03.2014
Procesorul A8 din iPhone 6 ar putea fi primul model quad-core Apple, dar nu va mai fi fabricat de Samsung

Odată cu debutul primăverii, încep să apară şi primele zvonuri despre următoarea generaţie a telefonului iPhone. După ce am văzut pretinsa mască frontală a viitorului model iPhone 6, surse din Taiwan afirmă că viitorul cip Apple A8 va fi primul care va folosi o arhitectură quad-core şi primul care nu va mai fi produs în fabricile Samsung.

Commercial Times afirmă că Apple a apelat la celebrul şi puternicul producător TSMC pentru fabricarea viitorului procesor A8, acesta intrând în producţie începând cu luna trecută şi urmând să fie fabricat într-un proces pe 20 de nanometri. Conform publicaţiei, TSMC a câştigat cele mai multe comenzi pentru cipurile logice şi de alimentare din viitorul telefon, Apple depărtându-se astfel de tradiţionalul său partener Samsung.

Zvonurile despre migrarea producţiei către TSMC datează de aproape doi ani, din vremea când războiul patentelor dintre Apple şi Samsung ajunsese la apogeu. În ciuda acestora, procesoarele A6, A6X şi A7 au fost produse tot de către Samsung, ceea ce ne face să privim cu neîncredere acest nou zvon. Directorul VLSI Research a afirmat acum trei zile că surse din interiorul companiei Samsung l-au asigurat că parteneriatul cu Apple este încă ferm, însă aceştia nu au clarificat dacă este vorba doar de cipurile aflate în mod curent în producţie sau şi de produsele viitoare.

Mai interesantă decât bătălia dintre TSMC şi Samsung este însă informaţia conform cărora viitorul A8 va fi şi primul procesor quad-core de la Apple. Generaţia curentă de cipuri Apple A7 are performanţe foarte bune, iar nucleu Cyclone ne-a arătat că poate fi un adversar redutabil chiar şi într-o implementare dual-core. Necesităţile crescute pentru puterea de calcul ar putea convinge Apple să treacă şi ea, la fel ca restul industriei, la o arhitectură cu patru nuclee.

Sursa taiwaneză afirmă că Apple A8 va oferi şi un procesor grafic quad-core, însă această informaţie este mai puţin valoroasă deoarece şi actualul procesor grafic PowerVR G6430 din cipul A7 foloseşte o arhitectură similară şi nu este prea clar în ce direcţie se va îndrepta Apple. Partenerul tradiţional Imagination Technologies a anunţat de curând lansarea unui nou cip grafic de vârf, PowerVR GX6650, însă acesta are o arhitectură cu şase unităţi de procesare deci s-ar putea să nu-şi facă loc pe viitorul cip Apple.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News