iPhone 6S şi 6S Plus se lansează la sfârşitul lunii septembrie

09.09.2015

Fără să surprindă pe nimeni, Apple a anunţat iPhone 6S şi iPhone 6S Plus. Deşi la exterior acestea arată la fel ca modelele de anul trecut, fără S, Apple a schimbat atât tehnologia din interiorul lor, cât şi materialele din care sunt realizate. Desigur, vorbim despre hardware mai puternic şi materiale mai rezistente.

iPhone 6S şi 6S Plus sunt realizate dintr-un nou aliaj de aluminiu 7000, mult mai rezistent decât cel de anul trecut, care a dus la scandalul „bendgate”. De asemenea, sticla Gorilla a fost înlocuită cu aceeaşi sticlă Ion-X prezentă pe Apple Watch Sport, aceasta oferind durabilitate ridicată la şocuri şi rezistenţă mai mare la zgârieturi. Alături de noile materiale, Apple a introdus şi o nouă culoare pentru carcasa smartphone-urilor. Ambele variante, vor fi disponibile şi în culoarea „rose gold”, un roz care probabil se va adresa mai degrabă utilizatorilor de sex feminin.

Câteva componente hardware noi din gama iPhone 6S sunt moştenite de la Apple Watch. 3D Touch este o variantă mai avansată a lui Force Touch, care poate să detecteze presiunea apăsării pentru a oferi meniuri contextuale şi funcţii speciale la nivel de sistem de operare, cât şi în aplicaţii compatibile. Majoritatea aplicaţiilor integrate vor folosi meniuri contextuale pentru a oferi scurtături către diverse funcţii, precum deschiderea camerei direct în captură pentru selfie-uri, apelarea unui contact recent sau pornirea muzicii în aplicaţia implicită. Sistemul de vibraţii este cea dea-a doua componentă care a făcut tranziţia de la ceas la telefon, vechiul motoraş fiind înlocuit cu Taptic Engine, un sistem mult mai eficient şi mai precis.

Procesorul noilor smartphone-uri Apple se numeşte A9 şi oferă cu 70% mai multă performanţă decât procesorul de anul trecut şi cu 90% mai multă putere de procesare pe GPU. Acest lucru va duce la realizarea de aplicaţii şi jocuri mai complexe. Co-procesorul pentru mişcare, M9, este acum integrat în procesor şi funcţionează tot timpul. Acest lucru asigură că Siri va răspunde mult mai repede la comenzi.

Desigur, camerele foto au fost îmbunătăţite, camera principală făcând tranziţia la un nou senzor de 12 megapixeli şi filmează în rezoluţie 4K, în timp ce camera frontală urcă la 5 megapixeli. Pentru a asigura selfie-uri de calitate înaltă, display-ul telefonului se va aprinde cu o intensitate de trei ori decât cea obişnuită, iar funcţia Live Photos, activată implicit va înregistra alături de fotografia dorită şi 1,5 secunde de mişcare. Live Photos va fi disponibil pentru dezvoltatori, Facebook promiţând deja suport pentru imagini animate.

Modemul LTE şi antena WiFi au fost upgradate la viteze mai mari. Poţi atinge acum 300 Mbps pe o conexiune de date mobilă şi 866 Mbps pe WiFi. Au fost anunţate şi noi accesorii precum dock-uri metalice în cele patru culori ale telefoanelor (space grey, silver, gold şi rose gold), noi huse din piele şi silicon, cât şi un program de upgrade exclusiv Statelor Unite ale Americii, care asigură upgrade-ul clienţilor în fiecare an la noul model de telefon şi include garanţia Apple Care+.

iPhone 6 şi iPhone 6S Plus vor fi disponibile pentru pre-comandă începând de pe 12 septembrie şi vor ajunge în mâinile clienţilor pe 25 septembrie. Lansarea va avea loc în valuri, urmând să fie disponibil înainte de sfârşitul anului în 130 de ţări din toaă lumea. iOS 9 vine însă mai repede, data de lansare fiind stabilită pentru 16 septembrie. Preţul noilor smartphone-uri Apple rămâne şi anul acesta neschimbat, fiind disponibile de la 199 dolari, respectiv 299 dolari la abonamente pe doi ani. Fiecare model precedent a scăzut în preţ cu câte 100 de dolari, iPhone 5S devenind modelul de bază, care este disponibil pe gratis alături de un contract. iPhone 5C pare să fi dispărut permanent din ofertă.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult