Apple A13 şi Huawei Kirin 985, produse folosind un proces de fabricaţie pe 7nm îmbunătăţit

16.04.2019
Apple A13 şi Huawei Kirin 985, produse folosind un proces de fabricaţie pe 7nm îmbunătăţit

Livrat de TSMC, Kirin 985 este aşteptat să aibă frecvenţe de funcţionare cu 10% mai mari şi cost de fabricaţie redus. Beneficii similare sunt aşteptate şi pentru chip-ul Apple A13, la care se adaugă inovaţiile aduse de Apple la partea de micro-arhitectură.

Industria smartphone a trecut printr-o tranziţie importantă în ultimele 6 luni, Apple, Qualcomm şi Huawei adoptând procesul de fabricaţie pe 7 nm EUV dezvoltat de TSMC pentru noua generaţie de chipseturi. Însă lucrurile nu se opresc aici, prima revizie numită N7+ îmbunătăţind considerabil eficienţa consumului de energie, făcând posibilă atingerea unor frecvenţe de funcţionare mai mari. Totodată, procesul tehnologic îmbunătăţit ar putea permite micşorarea chip-ului Kirin 985 cu aproximativ 15%, cu efecte benefice asupra costului de fabricaţie care s-ar putea transpune şi în preţul final a dispozitivelor.

Rezultat al unei colaborări mai strânse între Apple şi TSMC, procesul de fabricaţie optimizat pentru chip-ul A13 s-ar putea numi N7 Pro. Momentan nu este clar care sunt diferenţele între cele două procese de fabricaţie, însă producţia de masă ar putea începe chiar din acest trimestru, lăsând timp suficient pentru lansarea lui iPhone XI (11) în luna septembrie.

În prezent, aproximativ 45% dintre telefoanele Huawei folosesc chip-ul cu design proprietar Kirin 980. Până când succesorul Kirin 985 este lansat oficial, proporţia ar putea ajunge la 60%, urmând ca in 2020 peste 70% dintre telefoanele Huawei să folosească chipseturi pe 7 nanometri.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult