Apple, acuzată că a redus artificial performanţa telefoanelor iPhone 6s pentru a ascunde probleme cu bateria

Apple, acuzată că a redus artificial performanţa telefoanelor iPhone 6s pentru a ascunde probleme cu bateria

Anul trecut, un număr mare de utilizatori iPhone 6s au raportat probleme care se manifestau prin oprirea spontană a telefonului mobil. În urma investigaţiei făcute, Apple a precizat că vinovat ar fi un lot de acumulatori defecţi ce au ajuns în echiparea „unui mic număr de telefoane iPhone 6s”, rezolvarea propusă fiind înlocuirea gratuită a bateriilor pentru dispozitivele afectate.  

Numai că remediul final a venit abia câteva luni mai târziu, după ce oficialii Apple au recunoscut că mai mulţi utilizatori au fost afectaţi decât era anticipat. Noul remediu propus a fost unul software, inclus cu actualizarea iOS 10.2.1. Potrivit companiei, acesta a redus cu 80% numărul incidentelor raportate pentru telefoane iPhone 6s şi cu 70% pentru varianta iPhone 6.

La momentul respectiv, explicaţia oficială era că remediul software nu face decât să ajusteze algoritmii de gestionare a consumului de energie, protejând bateria. Însă potrivit investigaţiilor făcute de utilizatori care au acuzat mai întâi o reducere inexplicabilă a performanţelor, dispozitivele iPhone 6 Plus actualizate la versiunea iOS 10.2.1 au pierdut considerabil din puterea de procesare, încât de la un scor mediu de 1471/2476 puncte în benchmark-ul Geekbenck, scorul  a scăzut la doar 839/1377 puncte.

Limitând artificial consumul de energie, Apple cu siguranţă a rezolvat problemele cu acumulatorii sub-standard, incapabili să susţină consumul dispozitivelor pe care trebuiau să le alimenteze. Totuşi, măsura care a permis evitarea unei lovituri de imagine a venit pe „cheltuiala utilizatorilor” lăsaţi să se descurce cu dispozitive care nu mai ofereau performanţele lăudate la momentul lansării.

Important de menţionat, nu toate exemplarele iPhone 6 / iPhone 6s aflate în circulaţie sunt penalizate la partea de performanţă, doar cele detectate ca fiind echipate cu acumulatorii buclucaşi. Pentru cei din urmă, singurul remediu fără efecte adverse este înlocuirea la cerere a acumulatorului.

În propria apărare, Apple precizează că bateriile telefoanelor iPhone sunt proiectate pentru aproximativ 2 ani de utilizare, multe din exemplarele iPhone 6 şi iPhone 6s aflate în circulaţie având deja depăşită durata de viaţă în care utilizatorii se pot aştepta să obţină cea mai bună performanţă cu putinţă.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult