Apple în primul trimestru din acest an: venituri în creştere, dar şi prima scădere de profit din ultimul deceniu

24.04.2013
Apple în primul trimestru din acest an: venituri în creştere, dar şi prima scădere de profit din ultimul deceniu

Apple a publicat rezultatele financiare pentru cel de-al doilea trimestru fiscal din 2013, perioadă corespunzătoare primului trimestru calendaristic, şi a reuşit să depăşească previziunile pieţei pentru venituri şi să obţină o creştere frumoasă de la an la an. În acelaşi timp însă, compania a înregistrat o scădere a profiturilor, prima din ultimul deceniu.

În primele trei luni ale acestui an, Apple a obţinut venituri de 43,6 miliarde de dolari, o creştere de 11 procente faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Apple a reuşit să depăşească previziunile pieţei cu circa 1 miliard de dolari, rezervele financiare ale companiei crescând şi ele cu 6,6 miliarde de dolari până la 144,7 miliarde.

În acelaşi timp însă, compania a înregistrat şi prima diminuare a profitului din ultimii zece ani. Acestea au atins 9,5 miliarde de dolari, scăderea de 18 procente fiind determinată de diminuarea marjei brute de la 47,4% acum un an de zile la 37.5.

În această perioadă, Apple a vândut 37,4 milioane de telefoane iPhone, 19,5 milioane de tablete iPad şi 3,9 milioane de sisteme portabile sau desktop Mac, depăşind aşteptările analiştilor în cazul primelor două, dar, deloc surprinzător, fiind mai mici în cazul ultimelor din cauza tendinţelor deja cunoscute ale pieţei PC.

Tim Cook a afirmat că este conştient că aceste rezultate nu satisfac în totalitate investitorii, anul precedent fiind unul foarte bun pentru companie iar susţinerea aceluiaşi nivel fiind destul de dificilă. Problema mai dificilă cu care Apple trebuie să lupte este însă percepţia pieţei, cotaţia acţiunilor companiei scăzând în prezent cu circa 42% de la nivelul maxim de 705 dolari, atins în septembrie 2012.

Motivele acestei diminuări ale marjei brute au fost determinate de extinderea pe pieţe mai puţin bogate, cum ar fi China, ceea ce a determinat o creştere a cererii pentru terminalele mai iPhone4 şi iPhone 4S, ceea ce a determinat scăderea preţului mediu de achiziţie cu 20 de dolari. iPad Mini a fost produsul care a afectat performanţa vânzărilor de tablete, acesta dovedindu-se mai popular decât iPad si ducând la diminuarea preţului mediu de vânzare cu 18 dolari.

După cum era de aşteptat, vânzările de playere multimedia iPod îşi continuă scăderea constantă care a început acum mulţi ani. Vânzările de laptopuri şi sisteme desktop Mac au fost în scădere din punct de vedere al numărului de unităţi, dar în creştere din punct de vedere al veniturilor, Tim Cook afirmând că piaţa PC este incredibil de slabă în acest moment, dar că aceasta încă mai are ceva de spus.

Veniturile din vânzările de software şi conţinut media au atins 4 miliarde, 2,4 miliarde din aceştia fiind generaţi de iTunes.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News