Apple, rămas cu stocuri de milioane exemplare iPhone 5C nevândute

Apple, rămas cu stocuri de milioane exemplare iPhone 5C nevândute

Potrivit unor dezvăluiri făcute de surse cu legături în rândul furnizorilor de componente din Taiwan, Apple are probleme mari cu vânzarea telefoanelor din seria iPhone 5C, depozitele fiind ticsite cu milioane de telefoane iPhone în carcase din plastic colorat rămase fără cumpărători.

Zvonit înaintea lansării ca fiind o variantă iPhone pentru toate buzunarele, noul model iPhone 5C în carcasă din plastic a pierdut rapid teren în favoarea mai luxosului iPhone 5S, potenţialii doritorii nelăsându-se păcăliţi de culorile strălucitoare şi preţul de 549 dolari în pachet retail. Încercarea de a aduce finisajele telefonului iPhone 5 la nivelul telefoanelor ieftine bazate pe Android, fără a ajusta corespunzător şi preţul de vânzare, s-a dovedit total neinspirată.

iPhone 5C - carcasă din plastic şi mai multe versiuni de culoare

Potrivit DigiTimes, aproximativ 1 milion de telefoane iPhone 5C adună praf in depozitele operatorilor de telefonie mobilă, aşteptând cumpărători care să le dorească în pachet cu abonament. Alte 2 milioane exemplare ar fi păstrate în depozitele fabricantului Pegatron Technology, ridicând totalul la 3 milioane unităţi.

Apărând politica de preţuri exclusiviste, CEO-ul Tim Cook a declarat în urmă cu ceva timp că Apple nu se află în business-ul produselor junk şi nu a avut niciodată ca obiectiv vânzarea de telefoane low-cost. Declaraţia respectată mai mult din perspectiva grilei de preţuri a dus însă la rezultate dezamăgitoare cu vânzările de telefoane iPhone 5C, compania fiind nevoită să reducă producţia încă dinaintea sărbătorilor de iarnă 2013, iar Foxconn chiar a încetat cu totul să le mai producă.

Apple, rămas cu stocuri de milioane exemplare iPhone 5C nevândute

Între timp, Apple încearcă să compenseze accelerând eforturile de expansiune în pieţele emergente din Brazilia, India şi Indonezia. Mai exact, compania reia producţia mai vechiului iPhone 4 reaşezat la un nivel de preţ mai redus, însă fără a încerca să promoveze în mod direct varianta mai costisitoare iPhone 5C. Suplimentar, Apple a trecut la recrutarea de ingineri şi manageri pentru lanţurile de aprovizionare din Asia, cu intenţia de a reduce timpul necesar pentru dezvoltarea de noi produse şi aducerea acestora pe piaţă. Însă niciuna dintre măsuri nu pare să ofere soluţii pentru eliberarea inventarului de telefoane iPhone 5C, care vor rămâne probabil în stocuri aşteptând tăierile de preţuri ce vor veni după lansarea modelului iPhone 6.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult