Apple va introduce ecrane AMOLED pe iPhone în 2017. Avantajele şi dezavantajele acestei tehnologii

03.03.2016
Apple va introduce ecrane AMOLED pe iPhone în 2017. Avantajele şi dezavantajele acestei tehnologii

Apple va introduce ecrane AMOLED pe iPhone în 2017, potrivit publicaţiei japoneze Nikkei, care citează surse proprii. Se estima iniţial că gigantul american va face această schimbare în 2018.

În decembrie anul trecut, Apple a discutat cu LG şi Samsung despre posibilitatea începerii producţiei de ecrane AMOLED pentru viitoarele modele iPhone. Aceste componente vor fi produse, potrivit Nikkei, şi de compania Japan Display. Se pare că, într-o primă fază, doar cele mai scumpe modele vor încorpora noua tehnologie pentru display.

Şi Ming-Chi Kuo de la KGI Securities, considerat cel mai bun analist specializat pe Apple, a transmis că Apple va face treptat tercerea spre AMOLED, urmând ca în 2019 toate smartphone-urile lansate de companie să folosească această tehnologie.

Apple foloseşte în acest moment panouri IPS (in-plane switching) LCD pe iPhone. 

LCD vs AMOLED

LCD (Liquid Crystal Display) este o tehnologie care are nevoie de lumină pentru a ilumina pixelii şi crea culorile. Ecranul este compus din mai multe straturi de sticlă între care se află un strat de cristale lichide. Cele mai avansate ecrane LCD redau culorile cu mai mare acurateţe, însă de obicei producătorii calibrează LCD-urile pentru a afişa nuanţe mai slabe de roşu, albastru sau purpuriu pentru a reduce consumul de energie. LCD-ul nu afişează însă, după cum spun specialiştii, „negrul cel mai negru” şi „albul cel mai alb”, aşa cum o fac ecranele AMOLED, din cauza panoului din spate care iluminează tot timpul pixelii. Această tehnologie are avantajul unei durate lungi de viaţă şi îşi păstrează performanţele ridicate după mii de ore de funcţionare. Are însă un consum mai ridicat de energie comparativ cu ecranele AMOLED.

De reţinut: LCD oferă o acurateţe mare a culorilor, are o durată de viaţă lungă şi sunt mai ieftine (asta înseamnă că şi terminalele pe care sunt instalate au, de obicei, un preţ mai bun).

AMOLED (active-matrix organic light-emitting diode) este o tehnologie întâlnită pe multe smartphone-uri avansate. Aceasta nu are nevoie de lumină pentru a reda culorile şi de aceea are avantajul unui consum mai redus de energie. Sunt folosiţi polimeri organici, care generează singuri lumină atunci când primesc curent electric. Fiind o tehnologie mai simplă, care nu are nevoie de o sursă de lumină din spate, aceasta permite realizarea de ecrane subţiri, ducând astfel şi la o grosime mai mică a dispozitivelor pe care acestea sunt instalate. Aceste ecrane tind însă să suprasatureze culoarea verde. De asemenea, calitatea ecranelor AMOLED se degradează în timp, după mii de ore de funcţionare. Acest lucru se observă în special la culorile roşu şi albastru, care nu mai sunt afişate în nuanţe la fel de vii. Ecranele AMOLED au costuri mai ridicate de producţie.

De reţinut: AMOLED oferă un contrast ridicat, permite realizarea de dispozitive mai subţiri şi oferă un consum mai redus de energie.

Tehnlogii şi denumiri derivate:

IPS (in-plane switching) LCD. Este o tehnologie LCD premium, care oferă unghiuri de vizualizare mai mari şi imagini mai clare.

Super LCD. Această tehnologie se diferenţiază faptul că nu există un strat de aer între ecran şi sticla de protecţie de la exterior. Astfel, se reduce blurul, iar utilizatorul are impresia că se află mai aproape de ecran. Oferă de asemenea un consum mai redus de energie şi o vizibilitatea mai bună în aer liber.

TFT (thin-film-transistor) LCD. Este o tehnologie care are un număr mai redus de electrozi pe pixel. Oferă o calitate superioară a imaginii şi un contrast mai mare comparativ cu ecranele LCD standard, dar mai slabă decât IPS LCD.

Super AMOLED. Această denumire este folosită de Samsung pentru dispozitivele sale cu ecran AMOLED. Nu prezintă avantaje foarte mari, cu excepţia poate a unei vizualizări mai bune la lumina directă a soarelui, faţă de alte ecrane AMOLED din categoria premium, însă calitatea oferită este mult mai mare decât în cazul ecranelor AMOLED obişnuite. Samsung foloseşte şi denumirea Super AMOLED Plus pentru ecrane mai luminoase şi cu rezoluţii mai mari, care oferă însă în continuare un consum redus de energie.

HD Super AMOLED. O denumire folosită de producători pentru ecranele AMOLED care oferă rezoluţii HD.

AMOLED capacitive. Unii specialişti spun că aceasta este mai degrabă o denumire care a apărut în scopuri de marketing. De exemplu, veţi întâlni şi formularea IPS LCD capacitive. „Capacitive” se referă la faptul că ecranul preia comenzile prin simpla atingere, fiind foarte sensibil şi nu necesită presiune pe acesta ca în cazul ecranelor tactile rezistive, folosite în special pe primele smartphone-uri.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult