ARM anunţă procesorul Cortex-A12, o soluţie pentru piaţa telefoanelor şi tabletelor mid-range

04.06.2013
ARM anunţă procesorul Cortex-A12, o soluţie pentru piaţa telefoanelor şi tabletelor mid-range

Puternicul procesor Cortex-A15 începe să fie utilizat de tot mai multe soluţii integrate, cum ar fi actualele procesoare din familia Exynos 5 de la Samsung şi Tegra 4 de la NVIDIA sau viitorul K3V3 de la HiSilicon, însă portofoliul ARM a dus lipsa unui model intermediar, atât din punct de vedere al performanţelor cât şi al preţului, care să completeze golul dintre acesta şi bătrânul Cortex-A9. Această problemă va fi rezolvată de nou anunţatul Cortex-A12.

Urmând să fie o platformă pentru tabletele şi telefoanele mobile din gama intermediară, Cortex-A12 promite un salt de performanţă de circa 40 de procente faţă de modelul Cortex-A9 care rulează la aceeaşi frecvenţă. Destinat unui proces de fabricaţie pe 28 de nanometri, Cortex-A12 va fi şi cu circa 30 de procente mai mic.

ARM Cortex-A12 va fi disponibil în configuraţii quad-core sau superioare, noul procesor putând fi implementat şi în versiune 2+2 deoarece, la fel ca ARM Cortex-A15, acesta este compatibil cu arhitectura big.LITTLE şi poate fi împerecheat cu nuclee Cortex-A7 pentru rularea proceselor cu cerinţe scăzute pe nucleele mai eficiente din punct de vedere energetic.

Cortex-A12 preia câteva din caracteristicile nucleului A15, acesta oferind o interfaţă cu memoria cu performanţe superioare celor oferite de Cortex-A9, execuţie out-of-order pentru instrucţiunile NEON, adresarea memoriei pe 40 de biţi, virtualizare şi protecţie TrustZone. Odată cu acest nou procesor, ARM a anunţat şi procesorul grafic Mali-T622, care va include procesorul video Mali-V500 şi va fi compatibil cu standardul OpenGL ES 3.0, fiind şi el o soluţie dual-core intermediară, inferioară deja anunţatelor T624 şi T628.

Problema cea mai mare a noului procesor ARM este însă disponibilitatea. Acesta va ajunge în mâinile integratorilor undeva la jumătatea anului viitor, iar terminalele bazate pe Cortex-A12 vor fi disponibile pe piaţa undeva către sfârşitul acestuia sau începutul lui 2015. Între timp, Intel intenţionează să apese pedala cu Silvermont, iar Qualcomm, care oferă nucleul Krait care beneficiază de multe din avantajele Cortex-A15, acoperă deja sectorul intermediar cu produse precum MSM8960T, care oferă cam acelaşi lucru.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News