Autorităţile germane ar putea obliga Apple să renunţe la monopolul Apple Pay prin deschiderea NFC-ului către concurenţă

18.11.2019
Autorităţile germane ar putea obliga Apple să renunţe la monopolul Apple Pay prin deschiderea NFC-ului către concurenţă

Apple ar putea avea probleme în Germania în viitorul apropiat, în cazul în care un proiect de lege propus va fi adoptat. Autorităţile germane, în încercarea de a opri spălarea de bani va încerca să deschidă şi posibilitatea de a plăti folosind mai multe aplicaţii pe iPhone printr-un amendament, oprind astfel monopolul sistemului proprietar de plăţi Apple Pay de pe platforma iOS. Desigur, reprezentanţii Apple nu sunt tocmai încântaţi de această idee, întrucât Apple Pay este unul dintre cele mai de succes şi mai profitabile servicii pe care le oferă.

Toate telefoanele Apple, de la modelele iPhone 6 şi până în prezent, cât şi ceasurile Apple Watch au fost echipate cu cipuri NFC din fabrică, componente care au permis crearea sistemului de plăţi Apple Pay. NFC-ul a rămas însă din 2014 şi până în prezent exclusiv sistemului de plăţi proprietar, fiind inaccesibil altor aplicaţii bancare de pe platforma iOS. În cazul în care noua lege din Germania va fi aprobată, compania Apple ar putea fi obligată să deschidă accesul la NFC pentru alţi dezvoltatori software.

În prezent, băncile trebuie să se înscrie în Apple Pay şi să îşi adapteze sistemul de plăţi la cerinţele Apple. Avantajul este că pe dispozitivele iOS şi watchOS, sistemul de plăţi este standardizat, fiind integrat la nivelul sistemului de operare, accesibil rapid în orice moment şi securizat folosind sistemele Touch ID şi Face ID. În cazul în care Apple va trebui să ofere acces la NFC şi altor companii, acestea vor putea face aplicaţii de plăţi sau vor putea integra plata contactless cu telefonul sau ceasul direct în aplicaţiile deja existente şi le vor putea securiza aşa cum doresc şi fără să mai plătească comisioane către Apple.

Apple se opune acestei legi, reprezentanţii săi declarând pentru Reuters că au fost luaţi prin surprindere: „Suntem surprinşi de cât de neaşteptată a fost această nouă legislaţie. Ne temem că proiectul de lege ar putea dăuna uşurinţei în utilizare, protecţiei datelor şi securităţii informaţiilor financiare”. Apple se laudă cu securitatea sistemului de operare iOS tocmai pentru că este un sistem închis care foloseşte sisteme de securitate hardware locale pentru protecţia datelor.

Practic, informaţiile bancare ale utilizatorilor sunt stocate pe un cip securizat numit „secure enclave” integrat direct în procesorul dispozitivului. Datele de pe acesta pot fi accesate doar folosind sistemul de securitate de autentificare biometrică (sau parola aferentă), alte date care sunt de asemenea stocate în „secure enclave”. În cazul aplicaţiilor bancare independente sau altor aplicaţii de plăţi online, aceste informaţii ar putea fi stocate în memoria telefonului, ceva mai uşor de accesat sau decriptat în situaţia în care cineva intră în posesia dispozitivului.

Nu este clar dacă acest proiect de lege va ajunge să fie votat în forma actuală, care ar obliga Apple să îşi deschidă porţile către alternative la Apple Pay, întrucât deja autorităţile americane precum ambasada SUA în Germania şi chiar Angela Merkel fac presiuni pentru scoaterea acestui amendament.

În acelaşi timp, autorităţile UE au anunţat că vor începe o investigaţie în jurul Apple Pay pentru a stabili dacă sistemul este conform cu legile concurenţei din Europa. Margrethe Vestager, comisarul pentru Concurenţă al UE, a declarat de curând referitor la Apple Pay: „Comoditatea poate veni cu un preţ mare dacă opreşte concurenţa, pentru că la un moment dat va trebui să plăteşti un preţ mai mare, fie în termeni monetari, fie în termeni de date. Sistemele de plăţi sunt un domeniu evident unde este benefic pentru consumatori ca mai multe sisteme să funcţioneze împreună”.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult