BlackBerry Passport review

BlackBerry Passport review
Design, construcţie şi ergonomie

Compania care a pus pentru prima oară emailul modern cu push şi sincronizare în buzunarul utilizatorului, BlackBerry, a fost pentru multă vreme unul dintre liderii industriei de telefoane mobile. La fel ca Nokia, Motorola sau HTC, compania s-a complăcut într-o arogantă autosuficienţă şi nu a reuşit să-şi dea seama că are o problemă decât atunci când situaţia a devenit cu adevărat disperată. Susţinută în ultimii 2-3 ani doar de către nucleul dur de simpatizanţi şi companiile care încă depind de infrastructura BES, compania BlackBerry a încercat să redevină atractivă cu un sistem de operare complet refăcut şi telefoane noi, a eşuat şi acum încearcă să păstreze măcar fidelitatea mediului business cu telefoanele sale dotate cu tastatură hardware.

Design, construcţie şi ergonomie

Atunci când spunem BlackBerry, ne gândim imediat la tastaturile hardware QWERTY, iar managerul John Chen ştie acest lucru la fel de bine ca noi. Dacă designerii companiei au proiectat modelul Classic pentru segmentul tradiţionalist de piaţă, Passport este însă un produs ceva mai ciudat care nu urmăreşte neapărat succesul fulminant de piaţă, ci mai degrabă să demonstreze că BlackBerry are încă suficient curaj pentru a experimenta şi suficientă experienţă pentru a duce la capăt un proiect ambiţios.

Ideea utilizării unui ecran pătrat nu este nouă, modelele Q10 şi Q5 de acum doi ani folosind acelaşi format atipic. BlackBerry şi-a propus însă de data aceasta să ofere un afişaj generos capabil să concureze pe picior de egalitate cu cele oferite de telefoanele Android, Windows Phone sau iOS de vârf, iar Passport beneficiază în consecinţă de cel mai mare ecran implementat vreodată pe un telefon cu tastatură hardware. Deoarece terminalul este o ciudăţenie din punct de vedere al designului, vom întrerupe rutina prezentărilor noastre şi vom începe direct cu comentariile pe marginea ergonomiei.

Avantajele unui ecran de mari dimensiuni cu rezoluţie ridicată sunt atât de evident încât nu mai trebuie subliniate, însă cei care vor dori să se bucure de acesta trebuie să pregătească să accepte şi compromisurile. Deoarece producătorul a optat de data aceasta pentru o tastatură compactă, BlackBerry Passport are o înălţime redusă care este comparabilă cu cea a unui iPhone 5S. Beneficiile câştigate pe înălţime datorită ecranului cu raport de aspect 1:1 sunt pierdute însă atunci când vine vorbă de lăţime, BlackBerry Passport măsurând pe această axă nu mai puţin nouă centimetri şi fiind depăşit la mustaţă doar de către giganticul Sony Xperia Z Ultra.

BlackBerry Passport: prea voluminos chiar şi pentru o mână mare

Acest aspect face ca terminalul să fie aproape imposibil de utilizat cu o singură mână şi să aibă una dintre cele mai neergonomice forme întâlnite vreodată. Sigur, dacă aveţi o mână foarte mare, poate că veţi reuşi într-un final să ţineţi noul produs BlackBerry la fel ca pe un telefon obişnuit, însă nu trebuie să vă faceţi iluzii că veţi reuşi să-l şi utilizaţi confortabil. Utilizatorii Blackberry sunt obişnuiţi de multă vreme să folosească ambele mâini atunci când folosesc tastatura, însă acest mod de lucru devine obligatoriu în permanenţă în cazul Passport deoarece carcasa se dovedeşte incomodă chiar şi în timpul unor activităţi banale precum captura foto.

BlackBerry Passport: o formă atipică

După ce l-am întors pe faţă şi pe dos preţ de câteva zile, am renunţat la ideea că voi putea ţine vreodată noul Passport la fel ca pe un telefon obişnuit şi m-am rezumat să-l susţin de marginea dreaptă ca pe o tabletă, un mod nesatisfăcător atât din cauza prizei reduse cât şi a deselor contacte nedorite cu marginea ecranului. În plus, Passport este penalizat şi de amplasarea nefericită a butonului Power/Lock din partea superioară, grosimea cam mare de 9,3 milimetri şi greutatea foarte ridicată de aproape 200 de grame.

BlackBerry Passport: un design elegant şi simplu

Dacă ergonomia terminalului este nesatisfăcătoare, construcţia este la polul diametral opus. Carcasa este construită în jurul unei rame fabricate din oţel inoxidabil, aceasta înconjurând integral marginile şi fiind întreruptă doar de conectorul Micro USB şi conectorul audio. Mai subţire la extremităţile inferioară şi superioară deoarece aici sunt amplasate difuzoarele stereo şi, respectiv, capacul detaşabil care ascunde slot-urile MicroSD şi Nano SIM, această ramă acoperă integral marginile laterale. Restul carcasei este fabricată dintr-un material plastic mat care are o rugozitate fină antiderapantă care reuşeşte să evite surprinzător de bine depunerile de grăsime şi transpiraţie.

BlackBerry Passport: oţel inoxidabil, sticlă şi plastic

Cu excepţia tastaturii, partea frontală este acoperită integral de un strat protector Gorilla Glass 3, suprafaţa sa plată fiind uşor curbată către margini. Capacul posterior este şi el plat în cea mai mare parte, însă curbura uşoară dinspre margini este ceva mai accentuată decât cea a părţii frontale pentru a putea oferi, în limita criticilor deja menţionate, o formă mai confortabilă. Deoarece tastatura este un detaliu constructiv foarte important, acesta va fi tratată separat în cadrul secţiunilor următoare ale acestei prezentări.

BlackBerry Passport: Nano SIM, MicroSD dar fără acces la baterie

BlackBerry a dezamăgit arareori cu calitatea construcţiei, iar Passport este unul dintre produsele impresionante din acest punct de vedere. Carcasa este foarte rigidă, butoanele metalice nu au joc neplăcut şi sunt uşor de apăsat iar îmbinările sunt ireproşabile. Mulţi utilizatori detestă compania Apple pentru imaginea luxoasă pe care aceasta a creat-o şi întreţinut-o, însă nu trebuie să uităm că cei de la BlackBerry au pornit de fapt primii acest joc. După ce a experimentat cu materiale ceva mai diferite dar şi mai puţin strălucitoare, este îmbucurător că BlackBerry a revenit la designul elegant pe care l-am cam uitat de pe vremea Bold 9900 deoarece acesta este unul dintre foarte puţinele care pot fi asortate la o ţinută black tie.

Părţi pozitive

Design şi construcţie
Ecran IPS impresionant
Tastatură hardware eficientă
Platformă hardware puternică
Autonomie

Părţi negative

Dimensiuni şi greutate
Ergonomie slabă
Lipsa aplicaţii în BlackBerry World
Ecranul pătrat nu va fi pe placul tuturor

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News