Cum arată şi cum funcţionează Cellebrite, dispozitivul care poate accesa datele de pe orice telefon mobil

21.01.2020
Cum arată şi cum funcţionează Cellebrite, dispozitivul care poate accesa datele de pe orice telefon mobil

Autorităţile americane pun presiuni asupra Apple pentru a dezvolta un backdoor în sistemul de operare iOS, pentru a permite decriptarea datelor şi accesarea acestora rapid şi uşor pentru a ajuta în cercetarea anumitor cazuri mai delicate, precum cele în care sunt implicate terorişti. Apple, în schimb refuză, spunând că acest lucru ar compromite securitatea dispozitivelor sale. În ultmii câţiva ani, companii precum Cellebrite şi Grey Key au oferit însă forţelor de ordine echipamente dezvoltate special pentru colectarea de date de pe smartphone-uri, atât cu iOS, cât şi cu Android. Poliţia din Scoţia ne prezintă printr-un clip video cum funcţionează un astfel de dispozitiv.

Poliţia scoţiană a publicat un clip pe YouTube care prezintă procesul prin care ofiţerii săi pot folosi un computer de tip „Kiosk” de la Cellebrite, dedicat descărcării de probe de pe smartphone-uri confiscate sau predate de bunăvoie. Acesta poate să descarce date de pe iOS sau Android cu doar câteva click-uri. Desigur, procedeul de utilizare este unul complex, întrucât nu poate oricine să îl acceseze şi să descarce datele de pe telefoanele pe care poliţia le are în posesie.

Trebuie mai întâi depusă o cerere pentru a accesa un telefon pentru un anumit caz, iar tot conţinutul descărcat se şterge automat dacă dispozitivul nu conţine probe referitoare la caz. De asemenea, pe Kiosk se înregistrează contul poliţistului, data şi ora accesării, pentru a preveni utilizarea ilegală. Pot fi accesate cu doar o apăsare de buton fotografii, mesaje sau alte date stocate pe telefon. De altfel, sistemul nu necesită deblocarea dispozitivului în prealabil. Telefonul este doar conectat la port-ul USB şi aplicaţia Cellebrite face restul.

Nu este tocmai clar dacă ultima vresiune de iOS şi cele mai recente smartphone-uri Apple pot fi accesate folosind această metodă, întrucât Cellebrite se laudă doar cu posibilitatea de a accesa iPhone-uri, fără să specifice modele sau versiuni de iOS.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult