Cum faci update software la telefoanele Samsung cu Android

Android-ul este un sistem destul de pretenţios când vine vorba de actualizarea lui la noile versiuni. Fiecare producător are câte o modalitate proprie prin care îţi pune la dispoziţie update-ul, iar data la care acestea apar disponibile diferă de la un producător la altul şi în funcţie de regiuni/operatori. Am ales pentru început telefoanele Samsung cu Android căci aici sunt momentan cele mai multe probleme.

Problemele ţin în special de aplicaţia software pentru PC prin intermediul căreia se fac actualizările. Aceasta poartă numele de Samsung Kies şi poate fi descărcată de aici.

Ca facilităţi, Kies oferă cam aceleaşi opţiuni ca şi restul programelor de management pentru telefoane mobile: Ovi Suite, PC Suite etc.

Atunci când dorim să realizăm un upgrade de firmware/software, ne lovim de un mare zid: imposibilitatea de a conecta smartphone-ul pe USB în aşa numitul mod "Samsung KIES", cel care permite accesul la conţinut şi sincronizarea informaţiilor.

Cea mai frecventă problemă raportată de utilizatori pare să ţină de drivere, căci în momentul în care telefonul este detectat ca "MTP Device" (Media Transfer Protocol), acestea nu sunt recunoscute corespunzător şi nu se poate finaliza instalarea.

Ei bine, în majoritatea cazurilor nu driverele sunt cauza ci software-ul Kies care intră într-un ciclu repetitiv infinit la scanarea fişierelor cu denumiri lungi, ce depăşesc 16 caractere. Soluţia este parcurgerea manuală a fiecărui folder şi ştergerea fişierelor cu pricina sau backup-ul informaţiilor şi formatarea memoriei telefonului.

În primul caz, conectăm telefonul pe USB în modul "Mass Storage" (Settings -> About Phone -> USB Settings -> Mass Storage, apoi deschidem bara de stare din partea superioară şi alegem opţiunea USB Connected -> Mount) şi accesăm drive-ul. În al doilea caz, mergem la Settings-> SD Card and Phone Storage, demontăm cardurile (unmound) şi apoi le formatăm.

Personal, am ales prima metodă pentru că, chiar şi după formatare, telefonul îşi poate creea anumite fişiere care să pună în încurcătură programul KIES. Deci ştergerea manuală este cea mai sigură.

După această operaţiune, scoatem telefonul din modul "Mass Storage" şi alegem KIES Mode. Reconectăm cablul USB şi aşteptăm să se conecteze. Dacă conexiunea se realizează cu succes, KIES va căuta automat actualizări pentru modelul de Samsung pe care îl deţii şi le va afişa precum în captura de mai jos. În cazul în care nici acum nu funcţionează, instalaţi aceste drivere pe care vi le punem la dispoziţie şi repetaţi operaţiunile descrise mai sus.

De aici totul este simplu, cu precizarea că există riscul să-ţi dai peste cap întregul sistem de operare şi telefonul să nu mai funcţioneze dacă, din diverse motive (pană de curent, blocare sistem etc.), aplicaţia nu apucă să finalizeze procesul de actualizare. Durata update-ului nu durează mai mult de trei, patru minute. În timpul procesulului, ecranul telefonului arată astfel:

După încheierea update-ului, telefonul se va restarta automat. Verificarea soft-ului instalat se face accesând Settings -> About Phone.