Cum instalezi EMUI 10 cu Android 10 pe un telefon Huawei: metoda simplă şi metoda mai complexă

23.01.2020
Cum instalezi EMUI 10 cu Android 10 pe un telefon Huawei: metoda simplă şi metoda mai complexă

Huawei a lansat deja update-ul de software EMUI 10 pentru câteva dintre smartphoe-urile sale de top, iar acest pachet software, bazat pe Android 10 de la Google, va fi disponibil şi pe alte modele foarte curând. Desigur, actualizările de software sunt lansate în valuri, aşa că nu toţi utilizatorii unui anumit model de smartphone vor primi acces simultan la pachetul software necesar. În consecinţă, notificarea de disponibilitate nu este livrată pentru toţi. Iată cum poţi instala update-ul mai repede, dacă nu ai primit deja notificarea.

Cum instalezi update-ul EMUI 10 în regim OTA (over-the-air) direct de pe dispozitiv

Această metodă de instalare este cea mai simplă, întrucât nu necesită paşi pregătitori. Pur şi simplu trebuie să navighezi în meniul de setări şi să verifici disponibilitatea update-urilor manual. Telefonul este în general setat să caute actualizări o dată la ceva vreme (o dată pe zi, sau o dată pe săptămână, de exemplu). Astfel, este posibil ca update-ul la EMUI 10 să fie deja disponibil, aşa că o verificare manuală ar putea începe descărcarea automată.

Este important de ştiut că update-ul de la EMUI 9.1 la EMUI 10 are în general între 3,8 şi 4,1 GB, în funcţie de modelul de telefon. Este important să aveţi destul spaţiu de stocare înainte de a începe download-ul.

Pasul 1: deschide aplicaţia de Setări

Pasul 2: accesează meniul System

Pasul 3: accesează meniul Actualizare Software

Pasul 4: apasă pe butonul de Căutare actualizări

În funcţie de limba setată pe telefon, aceste meniuri ar putea avea diverse nume (Settings, Configurări, etc.).

Dacă update-ul este disponibil, telefonul va începe descărcarea pachetului automat, după care nu trebuie decât să validezi instalarea cu un „OK” atunci când descărcarea este gata. Dacă nu doreşti să faci asta pe loc, poţi să amâni pentru mai târziu, sau poţi chiar să programezi o instalare automată într-un interval orar. De asemenea, este important să aveţi o cartelă SIM instalată în telefon atât înainte de a verifica disponibilitatea update-ului, cât şi în timpul instalării. Pentru anumite modele Huawei, instalarea nu începe fără acces la o reţea telecom.

Cum instalezi update-ul EMUI 10 manual (pentru utilizatori mai avansaţi)

Înainte de a începe instalarea manuală, citeşte atent întregul ghid şi apoi decide dacă doreşti sau nu să continui. Instalarea este mai complexă şi vine şi cu anumite dezavantaje.

Pentru instalarea manuală este necesară utilizarea unui computer şi a unui card microSD, Nano Memory sau a unui stick USB, în funcţie de compatibilitatea şi accesul pe care îl ai la aceste lucruri. Modelele de top precum Huawei P30 Pro sau Mate 20 Pro vor necesita carduri proprietare Nano Memory. Dacă nu aveţi aşa ceva, puteţi apela la un stick USB de tip „OTG” cu mufă USB Type-C, sau la un adaptor USB-C– to-USB-A, care să permită ataşarea unui stick USB standard.

Instalarea manuală a software-ului vine însă şi cu un dezavantaj: aceasta implică instalarea din meniul de recuperare al telefonului (recovery), deci după instalare, tot conţinutul stocat pe telefon va fi şters.

Primul lucru pe care trebuie să îl faci este identificarea modelului de telefon Huawei şi a regiunii

Pasul 1: deschide aplicaţia Setări

Pasul 2: accesează meniul System

Pasul 3: Accesează meniul Despre Telefon

Pasul 4: Notează de aici modelul şi „build number” (primele caractere din paranteză de după versiunea software: C431, C185, C605, sau C636)

Următoarea parte a procesului implică descărcarea pachetului software. Acestea se găsesc în mai multe locuri, însă o sursă bună şi sigură pentru astfel de pachete este forumul xda-developers. Accesează forumul şi căutaţi modelul telefonului (de exemplu Huawei P30 Pro). Apoi caută secţiunea „ROMs, kernels, Recoveries & Other Developments) pentru modelul dorit şi ar trebui să găseşti un topic cu link-uri de download pentru cele mai recente pachete software.

Descarcă pachetul necesar şi copiază conţinutul pachetului software pe stick-ul USB sau pe cardul de memorie (acesta trebuie formatat în format NTFS sau exFAT). Fişierele în format .zip trebuie să fie direct în „rădăcina” unităţii de stocare, nu într-un folder. Introduceţi cardul sau stick-ul în telefon.

Instalarea software-ului EMUI 10 pe telefoane Huawei

Pentru a porni instalarea, opriţi complet telefonul (apăsare lungă pe butonul power şi selectaţi oprire). Începeţi cu pasul 1 abia după ce telefonu este oprit complet.

Pasul 1: Apăsaţi simultan butoanele volum sus, volum jos şi power şi ţineţi-le apăsate

Pasul 2: odată ce apare ecranul alb cu „actualizare EMUI” puteţi să daţi drumul butoanelor

Pasul 3: telefonul va detecta automat pachetele software şi le va instala. După instalare, telefonul va reporni automat în noul software EMUI 10.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult