Detalii despre Kirin 985, noul chipset Huawei care va sta la baza seriei Mate 30

25.03.2019
Detalii despre Kirin 985, noul chipset Huawei care va sta la baza seriei Mate 30

Huawei a fost prima companie care a anunţat un chipset pe 7nm, însă Apple a reuşit să fie prima care a lansat pe piaţă un astfel de produs. Anul acesta, Huawei va încerca să inoveze din nou, adoptând din nou un proces de fabricaţie nou pentru chipset-ul Kirin 985, care va fi integrat în seria Huawei Mate 30 din toamnă. Acesta ar putea oferi performanţă cu 20% mai bună, graţie tehnologiei EUV (Extreme UltraViolet), disponibilă pe liniile de producţie TSMC.

Kirin 985 (Hi3690) va păstra multe dintre avantajele modelului 980, precum configuraţia CPU şi GPU, însă acestea vor fi cu 20% mai dense, datorită procesului de fabricaţie EUV, numit şi 7+ nm. Astfel, Kirin 985 va putea rula la frecvenţe mai mari şi va permite în consecinţă atingerea unor performanţe mai mari. Un alt avantaj al acestui model va fi integrarea modemului 5G direct în procesor. Momentan, modemul Balong 5G este o componentă separată. Singurul telefon cu 5G de la Huawei anunţat este momentan modelul pliabil Mate X.

Conform Sohu, în urma restricţiilor impuse de către SUA, Huawei încearcă să scape de dependenţa de tehnologie produsă de americani. În ultimii doi ani, telefoanele sale sunt echipate din ce în ce mai des cu chipset-uri proprietare din gama HiSilicon Kirin, 60% dintre modelele de pe piaţă fiind dezvoltate cu astfel de componente la bază.

Având în vedere că Huawei va dezvolta cipurile Kirin 985 în cadrul fabricilor TSMC, iar Apple foloseşte acum exclusiv liniile de producţie TSMC pentru realizarea procesoarelor sale din iPhone şi iPad, este foarte posibil ca şi următorul model, Apple A13, să folosească acelaşi proces de fabricaţie EUV 7+nm.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult