iPhone 3.0 – telefonul Apple devine un “must-have”

18.03.2009
iPhone 3.0 - telefonul Apple devine un “must-have”

iPhone 3.0, noul software anunţat de către compania din Cupertino, aduce o mulţime de îmbunătăţiri faţă de versiunea precedentă şi, cel mai important, este gratuit. Deocamdată iPhone 3.0 SDK este pus doar la dispoziţia dezvoltatorilor, însă la vară posesorii de telefoane Apple (iPhone şi iPhone 3G) îşi vor putea actualiza gadgetul fără bătăi de cap şi fără să cheltuie bani. Totodată, a fost pomenită şi o versiune de soft pentru PMP-ul iPod Touch, dar care va costa 9,95 $. Până când ne vom bucura de noile facilităţi, să vedem mai întâi care sunt acestea. Ne vom referi strict la iPhone 3G şi iPhone.

MMS – deşi nu este şi nici nu a fost vreodată prea popular (în orice caz, nu se compară cu SMS-ul la popularitate), serviciul de mesagerie multimedia nu trebuie să lipsească de pe niciun telefon mobil mainstream sau high-end. De pe iPhone a lipsit şi nici iPhone 3G nu a avut parte de schimbări în acest sens – până astăzi.

Mult aşteptatele Cut, Copy şi Paste – merg folosite în texte, pagini Web şi în albumul foto.

Copy paste text in mesaje

Copy paste pe Internet

Copy paste galerie foto

Tastatură landscape disponibilă în orice aplicaţie. Până acum se putea utiliza doar în browser-ul Safari.

Tastatura landscape in Notes

Stereo Bluetooth – vara aceasta se poartă iPhone fără fire (din nefericire doar iPhone 3G, clasicul iPhone nu suportă profilul AD2P).

Software third-party pentru GPS cu suport de ghidare în timp real – aplicaţiile nu se vor putea folosi împreună cu Google Maps din cauza problemelor de licenţiere. Dezvoltatorii vor trebui să vină cu propriile pachete de hărţi.

Trimiterea de contacte din agendă, cărţi de vizită şi invitaţii către alte dispozitive mobile – prin Bluetooth.

Căutare avansată. Până în prezent, căutarea în calendar, contacte, notiţe şi e-mail se facea cu ajutorul unor aplicaţii third-party care costau bani şi ofereau opţiuni rudimentare. Acum, printr-o singură mişcare (trecerea degetului peste meniul principal, de la dreapta la stânga), activezi funcţia Spotlight care îţi caută informaţia solicitată în toate “ungherele” telefonului.

Cautare avansata

Îmbunătăţiri ale aplicaţiei Stocks – hărţi detaliate cu evoluţia bursei, cu posibilitatea de afişare în modul landscape, rezumate ale cotaţiilor bursiere etc.

Stocks

Voice memo – iPhone devine şi reportofon, în sfârşit

Voice memo

Reţea peer-to-peer: permite conectarea în reţea wireless a două telefoane Apple. Utilizatorii se pot confrunta în jocuri sau pot lucra împreună cu diverse aplicaţii. Conexiunea se realizează prin Bluetooh.

Notificare prin Push (Push notification) – serviciu de e-mail activ, presupune recepţionarea de mail-uri fără ca utilizatorul să facă în prealabil o sincronizare cu server-ul. Deocamdată serviciul Push de pe iPhone este destul de ambiguu descris (anunţă utilizatorii cu privire la ultimele informaţii provenite de la diverse aplicaţii, chiar şi când acestea nu sunt deschise…), aşteptăm mai multe amănunte.

Securitate sporită: tehnologie anti-phishing, parental control.

Restrictii

Shake Control – o facilitate similară cu cea întâlnită pe telefoanele Walkman Sony Ericsson sau pe anumite playere multimedia (Sandisk Sansa, iPod Nano) care face trecerea la o nouă melodie prin scuturarea dispozitivului.

Cumpărături “In-app”: poţi achiziţiona diverse aplicaţii fără să intri în iTunes Store.

Cam acestea ar fi pricipalele adaosuri aduse de SDK-ul iPhone 3.0. Desigur, mai sunt multe alte facilităţi minore pe care le vom observa abia după o utilizare mai îndelungată şi mai în amănunt. Apple, prin vocea lui Scott Frostall, liderul diviziei de dezvoltare software pentru iPhone, a afirmat că noul SDK va aduce 100 de facilităţi suplimentare telefoanelor din Cupertino.

După cum cu siguranţă aţi remarcat, au rămas în continuare câteva inconveniente, însă trebuie ca viitorul iPhone să fie cumva superior actualului şi atunci funcţia de înregistrare video, apelarea vocală nativă (nu prin intermediul unor aplicaţii), suportul Flash, rularea aplicaţiilor third-party în background ş.a.m.d. au fost puse cu grijă deoparte precum nişte jolly-jokeri ce urmează să fie folosiţi la momentul oportun.

Concluzia este că, fără îndoială, iPhone 3G şi chiar primul iPhone vor deveni mult mai redutabile după update-ul la versiunea de software prezentată. În urma unui mic sondaj efectuat printre colegi, pot spune că iPhone 3.0 ridică telefonul Apple la un rang foarte înalt şi abia dacă mai lasă loc de critici, inclusiv critici venite din partea unor utilizatori foarte exigenţi.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News