Drumul lung de la IBM Simon la iPhone şi Essential Phone: Lista celor mai importante smartphone-uri lansate vreodată, care au schimbat regulile jocului pe piaţă

31.05.2017
Drumul lung de la IBM Simon la iPhone şi Essential Phone: Lista celor mai importante smartphone-uri lansate vreodată, care au schimbat regulile jocului pe piaţă

Multă lume spune că pe piaţa de smartphone-uri nu se mai inovează de mult timp. Această afirmaţie nu este adevărată. Cel puţin o dată la doi ani apar dispozitive care schimbă regulile jocului şi obligă companiile concurente să pluseze pentru a ţine pasul. Exemple de astfel de dispozitive sunt primul iPhone, primul smartphone cu procesor dual-core, primul terminal rezistent la apă sau Essential Phone, telefonul abia anunţat de către Andy Rubin, „părintele” Android.

Vă prezentăm o scurtă trecere în revistă a celor mai importante smartphone-uri lansate vreodată, în opinia redactorilor Go4it. Am inclus în listă doar telefoanele inteligente, nu şi modelele standard precum Motorola DynaTAC (primul telefon mobil) sau Sharp J-SH04 (primul telefon cu cameră).

 

În cazul în care consideraţi că ne-a scăpat un model important, vă rugăm să scrieţi despre el în secţiunea de comentarii. 

 

IBM Simon Personal Communicator – 1993

 

 

Acesta a fost primul telefon cu ecran tactil şi primul smartphone disponibil pe piaţă. Realizat de IBM în colaborare cu Bellsouth, terminalul a fost vândut doar în SUA. Comenzile erau date prin ecran şi prin intermediul unui stylus. La lansare, un IBM Simon costa 900 de dolari. Au fost vândute aproximativ 50.000 de unităţi. 

 

Nokia 9000 Communicator – 1996

 

 

Acesta este considerat de mulţi oameni primul smartphone adevărat. Dispozitivul cântărea 397 de grame, avea o memorie de doar 8 MP, display monocrom şi tastatură Qwerty.

 

Nokia 9210 Communicator – 2000

 

 

Nokia 9210 a fost primul smartphone din lume cu ecran color. A fost unul dintre puţinele modele de telefoane capabile să trimită şi să primească faxuri.

 

BlackBerry 5810 – 2002

 

 

Acesta a fost primul model de smartphone BlackBerry. Compania a dominat piaţa câţiva ani după aceea, având un singur rival de temut: Nokia. Atrage atenţia la acest model faptul că nu dispunea de difuzor şi microfon. Utilizatorii puteau vorbi la telefon doar prin intermediul unei căşti.

 

iPhone – 2007

 

 

Până la iPhone au existat multe modele de smartphone-uri, dar acestea aveau design neglijent, ecrane mici şi sisteme de operare care nu erau prietenoase cu utilizatorii. Primul iPhone a schimbat definitiv piaţa. Pentru a ţine pasul, companiile rivale au dezvoltat sisteme de operare moderne şi au început să acorde foarte mare atenţie modului în care arătau produsele lor. Primul iPhone era un dispozitiv 2G, nu avea funcţie copy/paste, nu dispunea de suport pentru MMS şi nici nu putea filma cu camera.

 

HTC Dream/T-Mobile G1 – 2008

 

 

Acesta a fost primul smartphone cu sistem de operare Android. Astăzi, platforma este numărul unu în lume şi e instalată pe mai mult de 2 miliarde de dispozitive. Dispozitivul avea ecran tactil şi tastatură Qwerty. HTC Dream includea un procesor Qualcomm MSM7201A ARM11 528 MHz, 192 MB memorie RAM şi capacitate de stocare internă de 256 MB.

 

LG Optimus 2X – 2010

 

 

Optimus 2X a fost primul smartphone din lume cu procesor dual-core (nVIDIA Tegra 2). Terminalul rula Android 2.2 Froyo şi dispunea de ecran cu diagonala de 4 inci, capacitate de stocare internă de 8 GB, 512 MB memorie RAM şi cameră de 8 MP.

 

Motorola Defy – 2010

 

 

Defy a fost primul smartphone cu sistem de operare Android rezistent la apă şi praf (IP67). Caracteristicile tehnice erau decente: chipset TI OMAP 3610, ecran cu diagonala de 3,7 inci, 512 MB memorie RAM, 2 GB capacitate de stocare internă şi cameră de 5 MP.

 

LG Optimus 3D – 2011

 

 

La momentul respectiv televizoarele 3D reprezentau cea mai avansată tehnologie pe piaţa lor. LG a lansat, în ianuarie 2011, un smartphone cu sistem dual-camera capabil să filmeze conţinut 3D pentru aceste televizoare. Deşi tehnologia 3D nu a prins la public, LG Optimus 3D a dus la apariţia, în 2014, a modelului HTC One M8, primul smartphone cu sistem dual-camera „modern”. Cel de-al doilea senzor avea rolul de a captura informaţii suplimentare cu ajutorul cărora utilizatorii puteau adăuga diferite efecte în fotografii. 

 

Lumia 920 şi Lumia 820 – 2012

 

 

Cele două smartphone-uri Nokia au fosat primele din lume care au inclus tehnologie de încărcare wireless a acumulatorilor, fără a fi necesară ataşarea de accesorii suplimentare la ele.

 

iPhone 5S – 2013

 

 

Terminalul a fost primul de pe piaţă care a inclus un procesor pe 64 de biţi, modelul Apple A7. Procesorul era de două ori mai rapid decât modelul anterior, Apple A6. 

 

Sharp Aquos Crystal – 2014

 

 

Acesta a fost primul smartphone din lume fără margini în jurul ecranului pe trei părţi. Acest model i-a inspirat pe designerii de smartphone-uri şi a dus în cele din urmă la apariţia unor modele precum Xiaomi Mi MIX sau Galaxy S8.

 

Galaxy S8 – 2017

 

 

Caracteristica care face ca acest smartphone să iasă în evidenţă este ecranul. Display-ul are format neobişnuit de 18,5:9, cu rezoluţie de 2.960 x 1.440 pixeli. Acesta este numit „Infinity Display” şi are ramă vizibilă în jurul său doar sus şi jos, lateralele fiind curbate. Practic, după lansarea Galaxy S8, toate modelele de pe piaţă au părut dintr-o dată demodate.

 

Essential Phone – 2017

 

 

Smartphone-ul, lansat de „părintele” sistemului de operare Android, vine cu un display uriaş, la fel ca şi Galaxy S8. Atrage atenţia faptul că ecranul înconjoară camera frontală, transformând-o într-un fel de enclavă. Display-ul foloseşte tehnologie LTPS LCD, are un raport de aspect de 19:10 şi diagonală de 5,71” cu rezoluţie de 1.312 x 2.560 pixeli. Mai mult, Essential Phone este primul smartphone de top din lume care nu are marca inscripţionată la exterior.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult