DxOMark: Huawei P30 Pro este telefonul cu cea mai bună cameră din lume

27.03.2019
DxOMark: Huawei P30 Pro este telefonul cu cea mai bună cameră din lume

Ştiam că Huawei P30 Pro va fi un smartphone extrem de competent atunci când vine vorba despre performanţa foto, însă acum avem şi rezultatele testelor DxOMark, care confirmă faptul că acesta are cea mai bună cameră foto de pe un smartphone de până acum. Telefonul este acum pe primul loc în topul organizaţiei, în urma sa rămânând alte două modele Huawei, variantele P20 Pro şi Mate 20 Pro de anul trecut, cât şi Samsung Galaxy S10+, lansat la începutul lunii martie.

Huawei P30 Pro – Cea mai performantă cameră foto

Camera lui Huawei P30 Pro a primit un scor agregat de 112 puncte, cu 3 puncte peste scorul atins anul trecut de flagship-urile companiei. În ciuda faptului că acest scor nu este cu mult mai mare, avantajele lui P30 Pro sunt foarte multe.

Cei de la DxOMark au testat toate funcţiile foto ale telefonului şi au ajuns la concluzia că acesta este cel mai performant realizat vreodată, cu un scor pentru fotografii de 119 puncte. Acest lucru se datorează faptului că Huawei calculează timpul de expunere foarte bine, atât în lumină slabă, cât şi în soare puternic, beneficiază de o tehnologie de focalizare foarte precisă, fotografiile au un nivel redus de zgomot de imagine, iar culorile sunt afişate într-un mod natural. Ba chiar şi fotografiile cu blitz reuşesc să fie peste medie, în timp ce tehnologia de zoom 5X folosind un design periscopic şi zoom extins hibrid şi digital până la 10 sau chiar 50X este ceva nemaivăzut pe telefoanele mobile.

Singurul aspect mai puţin „perfect” pare să fie efectul „bokeh” din modul portret, calculat folosind o nouă cameră de adâncime Time-of-Flight. Acesta oferă rezultate foarte bune, ba chiar cele mai bune de pe un smartphone de pe piaţă, însă tot există riscul de a blura anumite elemente care nu trebuiau. De data aceasta însă, părul este mult mai bine detectat.

Huawei P30 Pro – O cameră video foarte bună, dar nu cea mai bună

Cei de la Huawei par să se concentreze în special pe performanţa foto a telefoanelor, la capitolul video, acestea fiind deseori întrecute de concurenţă. Huawei P30 Pro păstrează un nivel de performanţă similar cu cel din trecut, adăugând însă câteva avantaje, dar şi câteva dezavantaje.

De exemplu, stabilizarea este cu mult îmbunătăţită, folosind o combinaţie de OIS şi EIS pentru clipuri foarte bine stabilizate. Focalizarea este de asemenea foarte bună şi urmăreşte subiectul fără probleme, iar calculele de balans de alb şi timp de expunere sunt foarte bune. Din păcate însă, în lumină slabă, zgomotul de imagine este foarte pronunţat, iar atunci când filmezi în interior sau noaptea, apar anumite elemente nedorite precum artefacte de imagine sau diferenţe mari de timp de expunere între cadre.

Huawei P30 Pro – O cameră foto fără concurenţă

Au fost investite atât de multe resurse în dezvoltarea de noi tehnologii şi de software pentru camerele din Huawei P30 Pro, încât este greu de crezut că o altă companie va reuşi în cursul anului 2019 să lanseze un dispozitiv care să depăşească performanţa acestui model, sau cel puţin să o egaleze. Este astfel uşor de intuit faptul că probabil abia modelul Mate 30 Pro din toamnă va mai reuşi o performanţă similară. Următorul smartphone de la Samsung, Galaxy Note10, va folosi cel mai probabil un sistem de camere aproape identic cu cel de pe Galaxy S10+ sau Galaxy S10 5G, în timp ce noile iPhone-uri vor oferi probabil doar îmbunătăţiri incrementale, nu substanţiale, la acest capitol.

Huawei P30 Pro – Primul loc într-o selecţie de smartphone-uri de top

DxOMark top 15 camere foto de smartphone-uri

  1. Huawei P30 Pro – 112 puncte
  2. HUuawei Mate 20 Pro – 109 puncte
  3. Huawei P20 Pro – 109 puncte
  4. Samsung Galaxy S10 Plus – 109 puncte
  5. Xiaomi Mi 9 – 107 puncte
  6. Apple iPhone XS Max – 105 puncte
  7. HTC U12+ – 103 puncte
  8. Samsung Galaxy Note9 – 103 puncte
  9. Xiaomi Mi MIX 3 – 103 puncte 
  10. Huawei P20 – 102 puncte 
  11. Apple iPhone XR – 101 puncte
  12. Google Pixel 3 – 101 puncte
  13. Samsung Galaxy S9 Plus – 99 puncte
  14. Xiaomi Mi 8 – 99 puncte
  15. Google Pixel 2 – 98 puncte
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult