Fără „breton”, dar cu gaură în ecran. Samsung începe fabricarea unei noi generaţii de ecrane OLED

27.11.2018
Fără „breton”, dar cu gaură în ecran. Samsung începe fabricarea unei noi generaţii de ecrane OLED

Denumit Infinity-O, noul design pentru telefoane Samsung presupune eliminarea nedoritului decupaj aplicat la partea de sus a ecranului. Însă cum tehnologia care permite ascunderea camerei foto sub suprafaţa activă a ecranului nu este încă disponibilă, soluţia găsită pentru viitoarea generaţie de telefoane Samsung este privitul prin gaura cheii, decupată direct prin matricea ecranului OLED sau LCD folosind un laser performant.

Primul dispozitiv echipat cu Infinity-O display ar putea fi un smartphone din seria Galaxy A şi nu modelul flagship Galaxy S10, cum se credea iniţial. Fiind vorba de un produs din gama accesibilă, Samsung ar putea opta pentru un panou LCD, mai ieftin de produs.

Spre deosebire de tăierea ecranului dinspre margine, decuparea la interior este mult mai pretenţioasă, deoarece presupune organizarea circuitelor folosite pentru controlarea pixelilor individuali astfel încât să ocolească cu totul zona atinsă de perforatorul laser, în caz contrar rezultând aşa numite „zone moarte” în care imaginea nu mai poate fi afişată.

Procedeul numit Hole in Active Area (HIAA) nu este foarte complicat, perforatorul laser fiind adăugat echipamentelor deja existente folosite la fabricarea de ecrane. Secretul constă în alinierea perfectă a echipamentului laser şi dozarea puterii astfel încât rezultatul dorit să fie obţinut fără a compromite substratul organic din jurul zonei perforate, cauzând decolorarea imaginii sau alte neplăceri.  

Deocamdată, doar Samsung stăpâneşte suficient de bune aplicarea procedeului de perforare şi pentru ecrane OLED flexibile, compania rezervând această caracteristică pentru propriile modele flaghip. Pentru restul producătorilor asiatici, soluţia de moment pentru telefoane cu design Infinity-O ar putea fi obţinerea de ecrane OLED sau LCD de tip rigid, furnizate de producătorul chinez BOE Tehnology Group.

 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult