Galaxy S4 vs HTC One vs Xperia Z – lupta la vârf

Galaxy S4 vs HTC One vs Xperia Z - lupta la vârf

Chiar şi pentru un site precum Go4it.ro a fost necesară alinierea câtorva astre pentru a avea în redacţie în acelaşi timp cele trei smartphone-uri de mai jos. Sony Xperia Z, HTC One şi Samsung Galaxy S4 sunt în topul celor mai aşteptate dispozitive de anul acesta şi reprezintă momentan tot ce este mai bun în domeniul smartphone-urilor cu Android. În mod normal, acest material ar fi trebuit să fie unul extrem de lung, în care să luăm la bani mărunţi fiecare telefon şi să scoatem la final un învingător.

Trei smartphone-uri de top, într-un test comparativ

Nu vom face asta. Două dintre terminale au fost analizate pe larg cu ceva timp în urmă, iar cel de-al treilea este binecunoscut de către public. Vrem să scoatem în evidenţă în continuare căteva diferenţe importante, care ar putea sta la baza unei decizii de cumpărare. Sperăm ca prezentările video de mai jos să fie şi ele foarte relevante pentru cititori noştri. Începem cu o comparaţie la nivel de construcţie între cele trei telefoane.

Construcţie

Gusturile sunt foarte personale, însă asta nu ne poate împiedica să analizăm cât putem de obiectiv cele trei aparate. Dacă aveţi menţiuni, puteţi folosi secţiunea de comentarii de la finalul articolului. Din punct de vedere al materialelor de construcţie, Samsung Galaxy S4 este puţin dezavantajat. Producătorul coreean a creat un plastic de calitate, cu un finisaj premium, însă HTC şi Sony oferă aluminiu şi sticlă. Galaxy S4 este compact şi stă bine în mână, fiind cel mai îngust, scurt şi subţire din cele trei. Un avantaj al carcasei din plastic este greutatea redusă. Noul top de gamă este mai uşor cu 3 g decât Galaxy S III, în condiţiile în care integrează un ecran mai mare, o baterie mai mare şi un chipset mai performant.

Grosimea carcaselor este similară, însă profilul arată diferit

Dacă nu foloseşti un instrument de măsură, este greu să-ţi dai seama că HTC One este cel mai gros smartphone din grup. Marginile sunt mai subţiri şi acoperite cu un strat de ceramică. One este cu aproape 2 mm mai îngust decât Galaxy S4. Era un lucru de aşteptat, ţinând cont că are un ecran cu diagonala de 4.7”. Aspectul alungit este dat de cele două difuzoare frontale. Putem să spunem fără reţineri că HTC One a fost considerat cel mai arătos smartphone de redactorii Go4it. Producătorul taiwanez a reuşit să demonstreze că se poate construi în 2013 o carcasă din aluminiu uşoară şi foarte elegantă pentru un telefon cu ecran mare.

Un fapt interesant legat de HTC One este felul în care producătorul a dispus componentele în carcasă. De obicei bateria şi placa de bază se află în acelaşi plan sau bateria este mai aproapiată de capacul din spate. În cazul lui One, bateria se află imediat sub ecran. Placa de bază este lipită de capacul din spate şi aşa se face că atunci când smartphone-ul rulează sarcini complexe, spatele se încălzeşte simţitor. Atât Samsung Galaxy S4, cât şi HTC One sunt dotate cu un senzor/emiţător infraroşu, însă în cazul lui One el este chiar butonul de pornire. El a fost singurul element de construcţie care mi-aş fi dorit să fie diferit. Deoarece One este un telefon înalt, apăsarea butonului de pornire nu este uşoară pentru cei care nu au degetele foarte lungi.

Am ajuns la Sony Xperia Z, smartphone-ul cu care poţi să mergi la mare sau la piscină fără să-ţi fie frică c-o să-l uzi. Ai primit un apel în timp ce alergi prin ploaie? Nu-i nicio problemă. Apa nu va afecta casca, difuzorul sau conectorii. La momentul lansării, Xperia Z venea cu un design original, remarcându-se butonul de pornire argintiu. Pentru a fi rezistent la apă, toţi conectorii sunt acoperiţi cu capace etanşe. Din punct de vedere al construcţiei, acesta poate să fie un lucru bun. Designul nu mai este întrerupt de un port microUSB sau un jack audio. Din punct de vedere practic, trebuie să deschizi un căpăcel de ficare dată când vrei să conectezi un cablu sau o pereche de căşti.

Cele două feţe ale lui Sony Xperia Z sunt protejate de folii preaplicate din fabrică, aşa încât sticla nu se va zgâria foarte uşor. Smartphone-ul este cel mai greu din cele trei, însă are doar cu 3 g mai mult decât HTC One. În ciuda faptului că este la fel de subţire ca Galaxy S4, el nu stă la fel de bine în mână. Designul monolitic nu este foarte prietenos cu cei care nu au degetele lungi. O altă problemă a terminalului este amplasarea difuzorului. El este acoperit cu palma atunci când este ţinut în mâna dreptă. În plus, fiind un difuzor rezistent la apă, volumul său nu este foarte puternic.

Doar HTC One are butonul de pornire pe latura superioară

La capitolul construcţie, smartphone-ul care iese puţin în faţă este HTC One. Amplasarea butonului de pornire a fost singurul lucru pe care i l-am putut reproşa. În rest, carcasa metalică arată foarte bine şi pare să fie cea mai solidă din acest test. Carcasa din plastic a lui Samsung Galaxy S4 nu este rea deloc, iar telefonul stă bine în mână. Din păcate, designul seamănă destul de mult cu cel al generaţiei anterioare. Galaxy S4 este uşor de recomandat celor ce doresc cel mai compact şi mai uşor smartphone cu diagonala de 5”. Sony Xperia Z are un design plăcut şi un real avantaj la capitolul construcţie. Cei care doresc un telefon de top rezistent la apă nu prea au alte soluţii momentan.

Ecranul

Cei care au urmărit lansările celor trei telefoane mobile din acest test ştiu cine face notă discordantă la acest capitol. Samsung a folosit un ecran Super AMOLED, HTC a apelat la o matrice IPS, însă inginerii de la Sony au preferat o matrice TFT. Povestea pare să fie aceeaşi de câteva generaţii de telefoane mobile. Sony vine cu un design plăcut, integrează un chipset performant, însă se încăpăţânează să folosească o matrice inferioară pentru ecran. Sunt sigur că în unele teste realizate cu un colorimetru, ecranul lui Xperia Z se va situa deasupra celui de la Galaxy S4 sau chiar deasupra celui de la One. Din păcate, ochiul uman percepe altfel lucrurile şi este uşor impresionat de culori foarte vii, fie ele mai puţin naturale.

Cele trei ecrane arată mult mai bine în realitate

Un alt lucru pe care ochiul uman îl remarcă uşor este unghiul de vizibilitate optim. El este de aproape 180 de grade la terminalul semnat Samsung, o facilitate deja cunoscută a matricei AMOLED. Ecranul lui HTC One, privit din unghiuri extreme, devine doar uşor întunecat, însă culorile nu par să fie afectate. Ecranul lui Xperia Z este luminos, are un contrast bun şi se vede bine în soare. Din păcate, dacă schimbi puţin unghiul în care-l priveşti sau vrei să-i arăţi unui prieten pozele din memorie, dezavantajele matricei TFT sunt vizibile imediat. Doar cu luminozitatea la nivel maxim, ecranul telefonului Sony ajunge să stea cât de cât alături de celelalte două afişaje din test.

Samsung a acordat o importanţă specială ecranului lui Galaxy S4. După criticile primite în legătură cu suprasaturarea culorilor la Galaxy S III, producătorul a oferit patru profiluri de imagine. Cel standard are din nou culorile puţin exagerate, însă Movie mode le afişază ceva mai natural. Poate că majoritatea utilizatorilor nu vor fi deranjaţi de culorile mai vii. Problema apare atunci când vrei să vizualizezi pe un laptop cu ecran bun poza realizată cu Galaxy S4. Vei observa că ecranul telefonului te-a păcălit puţin. Culorile sunt mai atenuate pe ecranul PC-ului.

Având o diagonală mai mică, ecranul full HD al lui HTC One are o densitate mai mare de pixeli. Producătorul nu s-a deranjat să ofere profiluri de imagine. A pus în telefon un ecran bun, cu o imagine bine optimizată şi i-a mulţumit pe cei mai mulţi. Deşi am apreciat ecranul lui Galaxy S4 în majoritatea cazurilor, cel al lui HTC One nu are culorile atât de exagerate şi afişază un al mai curat. Nu pot spune că terminalul cu carcasă metalică s-a impus la capitolul ecran, însă îl preferăm celui AMOLED de la Samsung.

Samsung a păstrat butonul fizic, iar One are două butoane tactile

Interfaţă şi performanţe

Începem tot cu Xperia Z deoarece cu el terminăm cel mai repede. Sony primeşte o bilă albă deoarece interfaţa sistemului de operare Android 4.2.2 este foarte curată. Ştiu că sunt fani care aşteaptă versiunea Nexus a acestui telefon, însă nu prea-i văd necesitatea. Numărul ecranelor principale se poate ajusta, iar în ecranul de notificări sunt incluse mai multe comutatoare pentru modulele interne. Tranziţiile sunt simple, iar sistemul de operare se mişcă fluent şi după instalarea mai multor aplicaţii. Este recomandat să renunţaţi la widget-urile pe care nu le folosiţi. Sony a umplut ecranele cu ele la prima pornire. Mai multe Small Apps sunt disponibile, iar meniul Settings a fost foarte puţin modicat. Aplicaţiile pot fi grupate în directoare atât pe ecranele principale, cât şi în sertarul de aplicaţii.

HTC One are poate cea mai modificată interfaţă dintre cele trei. După deblocarea ecranului suntem întâmpinaţi de BlinkFeed, un sistem de notificări prin tile-uri care preia informaţii de pe Facebook, Twitter şi site-uri cu ştiri. Ecranele din dreapta lui BlinkFeed sunt ecrane standard şi pot fi populate cu aplicaţii şi widget-uri. Sunt unii utilizatori care nu au apreciat BlinkFeed. Din păcate pentru ei, HTC nu oferă posibilitatea de-a elimina acel ecran. Din fericire, unul din celelalte ecrane poate fi setat ca ecran Home şi va fi afişat după deblocarea telefonului. Mai mult, Google tocmai a început să vândă HTC One în versiune Nexus, cu un sistem de operare curat.

În comparaţie cu celelalte două telefoane, One nu oferă butoane de control şi comutatoare în pagina de notificări. Va fi necesară instalarea unor widget-uri din Google Play pentru a le folosi. Producătorul s-a gândit însă la acest aspect şi a inclus comutatoarele importante pe primele rânduri din meniul Settings. Acesta nu diferă cu mult de cel standard, însă are un fundal alb. În ecranul de deblocare pot fi fixate patru aplicaţii pentru o pornire rapidă. O altă particularitate a lui HTC One este felul în care sunt afişate aplicaţiile în sertarul lor. Ele se desfăşoară pe ecrane verticale şi nu pot fi grupate în directoare.

Am lăsat la final Samsung Galaxy S4 deoarece avem cele mai multe lucruri de povestit despre el. Ecranul de deblocare include câteva aplicaţii şi scurtături personalizabile. De asemenea, Samsung te lasă să vezi că panoul tactil al lui Galaxy S4 simte degetul înainte de-a fi atins. Pe afişaj apar dâre luminoase când degetul se află la 1 cm deasupra lui. Air View, aşa cum se numeşte facilitatea, îţi permite să vezi informaţii despre anumite elemente de pe ecran, cum ar fi SMS-uri, contacte şi informaţii din calendar. Air Gestures este o altă facilitate, ce recunoaşte mâna atunci când se află la 7 cm de ecran. Din păcate, aceste facilităţi funcţionează doar în câteva aplicaţii preinstalate.

Ecranul de notificări se poate umple foarte uşor cu informaţii şi butoane. Pe o linie superioară se găsesc cele mai importante comutatoare. La apăsarea unui buton, sunt afişate toate comutatoarele oferite de Samsung şi credeţi-mă că nu sunt puţine.

Două mufe microUSB vizibile şi una ascunsă

Ecranele principale ale lui Galaxy S4 nu se remarcă în vreun fel. Ele pot fi sterse ori adăugate şi pot fi personalizate după placul utilizatorului. Avem un singur ecran central, iar animaţiile de trecere de la unul la altul sunt relativ simple. Galaxy S4 se laudă însă cu cele mai multe facilităţi speciale. Nu le vor folosi toţi, dar dacă le încerci, s-ar putea să-ţi placă.

Din punct de vedere al performanţelor, Samsung Galaxy S4 reuşeşte să se impună în testele sintetice. Nu cu mult, însă cei 200 MHz în plus faţă de HTC One şi 400 MHz faţă de Xperia Z îşi spun cuvântul. Asta nu înseamnă că celelalte două smartphone-uri sunt lente. Din contră, vorbim aici despre topuri de gamă, care se mişcă excelent şi pot duce la capăt orice sarcină. Mai jos găsiţi un tabel cu câteva teste de performanţă rulate pe cele trei telefoane.

Rezultatele testelor de performanţă

Foto şi video

Având cele trei telefoane în acelaşi timp, am reuşit să facem teste în aceleaşi condiţii. Avem mai jos câte trei imagini, făcute în exterior, în interior cu lumină bună şi în interior cu lumină slabă. Diferenţele între cele trei rezultate sunt destul de mari, în ciuda faptului că avem trei topuri de gamă. Din punct de vedere al specificaţiilor, Galaxy S4 şi Xperia Z au senzori de 13 MP, iar HTC One se laudă cu camera UltraPixel, dotată cu senzor de 4 MP. Pentru teste am folosit modul Auto şi rezoluţia maximă în formatul 16:9. Am observat că Xperia Z face un crop pe senzor, oferind o rezoluţie orizontală mai mică decât cea maximă (3920 faţă de 4128). Pozele realizate cu HTC One sunt în mod evident cele mai mici.

Galaxy S4 HTC One Xperia Z
Galaxy S4 HTC One Xperia Z
Galaxy S4 HTC One Xperia Z

Concluziile nu sunt greu de tras în urma celor de mai sus. Samsung Galaxy S4 a reuşit să aducă cea mai bună cameră foto în segmentul de top. Deşi are un senzor cu mulţi MP, la fel ca Xperia Z, rezultatele sunt vizibil mai bune decât la modelul de la Sony. Erau multe aşteptări legate de camera lui HTC One, însă cei 4 MP nu au reuşit să se impună decât într-o singură situaţie: lumină foarte slabă. Mai jos găsiţi cîteva clipuri foarte scurte realizate cu cele trei telefoane. Performanţele la acest capitol sunt relativ similare, deşi Galaxy S4 foloseşte o rată de compresie mai mică.

Clip Samsung Galaxy S4 – 34 MB
Clip HTC One – 40 MB
Clip Sony Xperia Z – 39 MB

Autonomie

Acest test nu putea să lipsească, în mod special pentru că am putut compara telefoanele în aceleaşi condiţii. În timpul testelor, ele nu au avut o cartelă SIM în carcasă. Unul din teste a constat din navigarea pe Internet folosind browser-ul Chrome. Am avut 8 pagini deschise, cu refresh automat la 3 minute. Luminozitatea ecranului a fost setată la un nivel similar pentru toate cele trei telefoane. Nu am folosit un aparat pentru a măsura luminozitatea efectivă, însă am aproximat-o destul de bine. Evident, ajustarea automată a luminozităţii a fost dezactivată. În plus, am folosit o aplicaţie care a forţat ecranul să stea aprins tot timpul. Rezultatele s-au învârtit în jurul valorii de 4 ore şi le găsiţi mai jos.

Autonomie web

Pentru testul de redare video am folosit un film cu rezoluţia de 1280×536 pixeli. Luminozitatea ecranului a fost aceeaşi ca la testul anterior, iar pentru redare a fost folosit MX Player, cu decodarea hardware activată. Sunetul a fost redat de difuzorul sau difuzoarele integrate. Diferenţele între telefoane au fost mai mari la acest test. Dacă în cazul testului de browsing ele reflectau capacitatea bateriei, aici ele ar putea să scoată în evidenţă eficienţa cu care este folosit chipset-ul.

Autonomie video

În loc de concluzie

Acestea sunt cele mai grele paragrafe din articol, deoarece este greu să tragi o concluzie fără să superi vreun fan sau vreun cititor entuziast. În aceste condiţii nu vom spune care dintre cele trei smartphone-uri este cel mai bun per ansamblu. Nu acesta a fost scopul materialului, aşa cum am spus la început. Anumite modele au ieşit în evidenţă la câte un capitol diferit. Noi am vrut să facem o analiză care să vă ajute pe voi, cititorii să luaţi o decizie cât mai relevantă pentru nevoile noastre.

O perspectivă interesantă pentru trei direcţii de design diferite

Dacă vrem să fim corecţi, Samsung Galaxy S4 a reuşit să puncteze puţin mai bine decât celelalte la cele mai multe capitole. A avut însă şi câteva aspecte pentru care l-am criticat puţin. Este posibil ca Sony Xperia Z să pară puţin umbrit de celelalte două topuri de gamă. Vă asigur însă că este un telefon ce întoarce multe capete, iar utilizarea lui de zi cu zi este o plăcere. Sunt sigur că vor exista utilizatori ce vor aprecia foarte mult designul monolitic şi faptul că este rezistent la apă. În plus, interfaţa sa este cea mai apropiată de-a Android-ului stoc.

Care din ele ţi se potriveşte?

În continuare voi vorbi puţin în numele redacţiei Go4it şi voi spune că HTC One a fost favoritul nostru. Am apreciat ecranul IPS, construcţia metalică şi performanţele bune. Poate că BlinkFeed nu ne-a convins, iar camera foto ne-a dezamăgit puţin, însă pachetul per ansablu ni s-a părut foarte atractiv. Dacă mai punem la socoteală şi posibilitatea de-a instala un Android stock pe el, HTC One are şanse bune să concureze la titlul de smartphone-ul anului.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News