Google ar putea renunţa la linia Nexus în favoarea telefoanelor şi tabletelor Google Play Edition

28.01.2014
Google ar putea renunţa la linia Nexus în favoarea telefoanelor şi tabletelor Google Play Edition

Linia de terminale Nexus a debutat în 2010 cu modelul Nexus One fabricat de HTC, aceasta îmbogăţindu-se ulterior cu alte patru telefoane şi trei tablete. Conform unui zvon, Google ar putea renunţa însă la această practică începând cu 2015 în favoarea telefoanelor sau tabletelor Google Play Edition.

Telefoanele sau tabletele din gama Nexus sunt considerate, mai ales de către cei care au acces direct la magazinul hardware Google Play, nişte produse performante cu preţuri bune care aduc în plus şi o platformă Android nemodificată care este actualizată cu prioritate. Rostul acestor produse a fost însă altul, Google intenţionând să ofere doar o platformă hardware de referinţă, destinată dezvoltatorilor software sau utilizatorilor avansaţi, pe care să testeze cel mai proaspăt cod Android. Preţul mai mic şi celelalte avantaje au transformat linia Nexus într-o gamă de produse comerciale în toată regulă, dar se pare că aceasta s-ar putea să fie retrasă începând cu anul viitor.

Conform redactorului-şef Mobile-review, Eldar Murtazin, Google intenţionează să renunţe la terminalele din linia Nexus începând cu anul viitor. Compania va lansa în acest an încă două sau trei produse din această gamă, însă va renunţa la dezvoltarea de noi produse Nexus începând cu 2015 şi va încuraja lansarea modelelor Google Play Edition.

Spre deosebire de telefoanele sau tabletele Nexus, care sunt dezvoltate de către producătorii hardware pentru Google, modelele din gama Google Play Edition sunt produse comerciale obişnuite care vin însă preinstalate cu o versiune nemodificată de Android şi beneficiază de actualizări mai rapide. Primele modele au fost lansate în vara anului trecut, celor de la HTC şi Samsung alăturându-li-se ulterior şi Sony, LG sau Motorola.

În acest moment, această decizie este doar un simplu zvon, însă aceasta are sens. Colaborând cu un număr redus de producători şi lansând un număr redus de modele în fiecare an, compania Google limitează posibilităţile de alegere ale consumatorilor şi îşi complică inutil planurile de dezvoltare cu colaborări externe. în condiţiile în care este deja proprietara producătorului Motorola. Renunţând la linia Nexus în favoarea încurajării lansării de terminale Google Play Edition, compania le-ar putea oferi cumpărătorilor mai multe opţiuni şi, dacă va considera de cuviinţă, ar putea suporta în continuare o parte din preţul de comercializare a acestora în Play Store pentru a păstra tradiţia preţurilor foarte bune.

Cât de real se va dovedi acest zvon, vom vedea în anul care urmează. Până atunci ar trebui să aşteptăm cu interes noile modele Nexus din acest an care au fost menţionate şi de Eldar Murtazin, mai ales în condiţiile în care tableta Nexus 10 încă nu a fost actualizată aşa cum ne-am fi aşteptat.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News