Honor 8X review: un mid-range cu minimum de compromisuri

28.11.2018
Honor 8X review: un mid-range cu minimum de compromisuri
Construcţie, design, ergonomie şi specificaţii

Honor este un nume deseori asociat cu Huawei şi… pe bună dreptate. Cele două companii operează independent în materie de marketing şi lansări de produse, însă tehnologiile din spatele dispozitivelor sunt comune, ambele folosind hardware şi software „la comun”. Desigur, Honor are întotdeauna avantajul unui preţ mai mic decât Huawei, aşa că de multe ori soluţiile sale sunt mai avantajoase pentru cei care pun accent mai mare pe preţ decât pe capabilităţi premium. Honor 8X este astfel o alternativă mai ieftină la Huawei Mate 20 lite, oferind o experienţă foarte similară, într-un pachet mai accesibil şi cu un design diferit.

Construcţie, design şi ergonomie

Cei care au văzut un smartphone Huawei sau Honor în ultimul an ştiu deja la ce să se aştepte în termeni de design de la noul Honor 8X. Telefonul este construit din sticlă pe ambele părţi, cu o ramă metalică de jur împrejur şi beneficiază de un ecran cu notch în partea de sus. Fiind un produs din gama mid-range, acesta nu beneficiază de un ecran curbat, însă sticla sa este rotunjită la margini, cu o bandă de plastic de jur împrejur, pentru o protecţie mai bună în cazul unor şocuri mecanice.

Notch-ul din partea de sus esate destul de mic în comparaţie cu alte astfel de soluţii, inclusiv în comparaţie cu cel de pe Huawei Mate 20 Pro, aici fiind găzduite camera foto frontală şi difuzorul pentru apeluri, cât şi senzorul de proximitate şi lumină ambientală. Pe partea din spate avem cele două camere foto cu blitz LED şi un senzor de amprentă rotund, poziţionat central, într-o poziţie „naturală”. De asemenea, toate inscripţiile sunt realizate pentru a fi citite în mod landscape, păstrând design-ul de „cameră foto” pe care Huawei şi Honor l-au pornit cu generaţia de telefoane 2018. Este foarte interesantă alegerea unui design cu două nuanţe de culoare (albastru în cazul de faţă), fiecare parte având o altă textură sub sticlă care oferă reflexii plăcute atunci când lumina bate direct în carcasa telefonului.

Spre diferenţă de modelele de la Huawei însă, Honor 8X vine cu o tăviţă pentru cartele SIM care acceptă două nano-SIM-uri, cât şi un card de memorie microSD simultan, dar renunţă şi la port-ul USB Type-C în favoarea unui port micro-USB. Acesta din urmă sugerează poziţia acestui model în gama „de buget”, fiind dedicat celor care nu vor să investească bani în cumpărarea de noi accesorii. Din păcate, acest lucru limitează şi puterea de încărcare rapidă, însă nu atât de mult pe cât ne-am aştepta. Un alt lucru interesant este jack-ul pentru căşti, care este prezent, însă telefonul nu este livrat cu un handsfree în pachet.

Asemeni altor dispozitive ale celor două companii „înfrăţite”, şi Honor 8X vine livrat cu protecţie de plastic peste ecran din fabrică, protecţie care se zgârie uşor, însă care este mai bună decât nimic. Cel mai probabil, sticla care protejează ecranul nu a primit tratament oleofobilc, deci utilizarea fără o folie de protecţie nu este indicată.

Fiind însă un dispozitiv cu ecran foarte mare, utilizarea cu o singură mână nu este tocmai confortabilă, iar marginile sale rotunjite parcă invită accidentele, chiar materialul de plastic dintre sticlă şi metal oferă o prindere destul de bună. Din fericire, Honor 8X include o husă de plastic semitransparent în pachet, care va oferi protecţie pentru spatele din sticlă (care se zgârie uşor), dar şi aderenţă în plus. Nu de puţine ori am păţit ca telefoanele acoperite cu sticlă pe spate să alunece de pe birou, aşa că o husă de orice fel ar putea împiedica acest lucru.

Pentru un telefon de medie, Honor 8X are un design foarte plăcut, comparabil cu ceea ce alţi producători oferă chiar şi la preţuri mai mari, însă departe de design-ul modelelor de top ale brand-ului Honor sau ale Huawei. Desigur, în comparaţie cu variantele „lite” de la Huawei, avem parte de finisaje foarte similare.

Specificaţii

Ecran 6,5”, LCD, rezoluţie 2.340 x 1.080 pixeli (19,5:9)
Sistem de operare Android 8.1 (EMUI 8.2)
Chipset Kirin 710 
Procesor octa-core (4 x Cortex-A73 @ 2,2 GHz  + 4 x Cortex-A53 @ 1,7 GHz)
Procesor grafic Mali-G51MP4
RAM 4 GB
Stocare 64 GB
Card da, microSD până la 400GB
Date HSPA, LTE (2 x nano-SIM)
Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band, Wi-Fi Direct
Bluetooth 4.2
USB micro-USB 2.0
Cameră foto

Cameră duală:

  • 20 MP, f/1.8, detecţie de faţă
  • 2 MP, senzor de adâncime
Filmare video 1.920 x 1.080 pixeli @ 60 FPS 
Cameră foto frontală 16 MP, f/2.0
Baterie 3.750 mAh (Li-Po)
Dimensiuni 160,4 x 76,6 x 7,8 mm 
Greutate 175grame
Culori Albastru, Negru, Roşu, Roz
Altele Dual SIM şi card microSD simultan, senzor de amprentă, NFC

Părţi pozitive

Un raport performanţă/preţ foarte bun
Cameră foto pete aşteptări
Autonomie bună
Vine cu folie şi husă în pachet
Are jack de căşti

Părţi negative

Mufă micro-USB în 2018
Nu are căşti în pachet
Interfaţa EMUI rămâne neschimbată şi vine cu bloatware
Funcţiile „AI” ale camerei pot fi ignorate

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult