HTC Desire HD, un „Big Daddy” al telefoanelor mobile

Când spui dispozitiv cu Android, te gândeşti la un smartphone pe care poţi să-ţi instalezi o mulţime de aplicaţii şi pe care îl poţi personaliza după bunul plac, fără restricţii impuse de producător sau limitate de sistem. HTC Desire HD e mult mai mult: dimensiunile şi puterea de procesare uriaşă îl aduc la graniţa dintre telefoane şi tablete, iar facilităţile auxiliare oferite fac din el un companion portabil de cinci stele.

HTC Desire HD HTC Desire HD

După aproape două săptămâni de utilizare, singurul lucru pe care l-am resimţit a fost mărimea acestui dispozitiv - incomod de ţinut la ureche din cauza lăţimii carcasei, dar şi în buzunarul de la panataloni unde cele 164 de grame trag cam tare în jos. Până la urmă i-am găsit un loc potrivit în buzunarul interior de la geacă. Dar acest mic inconvenient este ucis de avalanşa de aspecte pozitive prin care HTC Desire HD se remarcă. Să începem cu design-ul.

Design

HTC Desire HD are un corp din plastic fin, de calitate. Amplasarea conectorilor (jack de 3,5 mm, port microUSB) în partea inferioară a carcasei este de apreciat pentru că, spre exemplu, când asculţi muzică la căşti şi scoţi telefonul din buzunar, poziţia lui este cea normală - nu mai trebuie să-l răsuceşti. De lăudat este accesul la SIM şi slotul microSD, fără să fie nevoie să scoţi bateria ci doar căpăcelul de pe spate. De alfel, acumulatorul se află într-o cu totul altă zonă, pe latura din dreapta a terminalului.

Partea frontală este dominată de ecranul gigant de 4.3 inch. Rezoluţia nu este cea mai mare cu putinţă, dar în orice caz este foarte bună: 800 x 480 pixeli. Ecranul lui iPhone 4 deţine supremaţia cu 960 x 640 pixeli.

HTC Desire HD

Sub display sunt amplasate patru taste touch de control (home, menu, back şi search), iar deasupra difuzorul pentru convorbiri, foarte generos ca dimensiuni. Tastele pentru controlul volumului se găsesc pe marginea din stânga.

Camera de 8.1 MP, acompaniată de un flash cu două led-uri, se află bineînţeles pe partea posterioară a terminalului. Tot acolo vedem, sau mai bine spus ne chinuim să vedem difuzorul extern. Am rămas cam dezamăgit de puterea scăzută a acestuia, noroc cu vibraţiile care se fac simţite indiferent de cât de gălăgios e locul în care te afli.

HTC Desire HD

Desire HD - impresii legate de utilizare

În utilizarea de zi cu zi, nu am întâmpinat nicun fel de probleme de stabilitate, telefonul s-a comportat excelent cu şase, şapte aplicaţii deschise simultan. Era încă loc şi de mai mult (cei 768 MB RAM şi procesorul Snapdragon tactat la 1 GHz reprezintă două argumente incontestabile), dar am preferat să mă limitez la alegerile unui utilizator normal, nu ale unui maniac care ţine mai mult de 10 programe deschise.

Am profitat la maximum de libertatea de personalizare caracteristică Android-ului şi mi-am pus pe desktop-urile virtuale aplicaţiile favorite, pentru a le accesa cu uşurinţă. Organizarea widget-urilor asociate cu aplicaţiile se face foarte simplu, prin apăsarea prelungită a iconiţei pe care dorim să o manipulăm şi deplasarea acesteia cu degetul pe ecran, în zona dorită.

Aceste aspecte sunt comune tuturor telefoanelor cu Android, ceea ce aduce în plus Desire HD este interfaţa şi serviciile auxiliare HTC Sense, o platformă dezvoltată exclusiv de către producătorul taiwanez.

HTC Desire HD

Interfaţa HTC Sense îţi oferă un meniu rapid cu ajutorul căruia îţi poţi personaliza cu uşurinţă desktop-ul, dar şi widget-uri foarte utile cum ar fi cel de meteo.

HTC Sense este o platformă remote, ceea ce înseamnă că poţi controla telefonul de la distanţă folosind PC-ul sau laptopul. Pentru asta, trebuie mai întâi să-ţi creezi un cont pe site-ul htcsense.com şi să-l asociezi cu numărul tău de telefon. La ce te ajută? HTC Desire HD Păi, aşa cum spuneam în articolul de prezentare, dacă îţi pierzi telefonul prin casă şi ai ghinionul să fie dat pe silenţios, îl poţi apela de pe PC şi acesta va suna la volum maxim indiferent de profilul pe care e setat. Sau, mai rău, dacă îl pierzi printr-un local şi se întâmplă să ai informaţii confidenţiale pe el, ai la îndemână opţiunile de ştergere a datelor şi blocare a terminalului. Mai multe despre tot ce presupune HTC Sense puteţi citi în materialul dedicat lansării lui HTC Desire HD în România.

În practică, anumite servicii oferite de HTC Sense sunt limitate teritorial. Din România, prin sub-secţiunea HTC Hub, nu am reuşit să trimit aplicaţii de pe PC pe telefon. Sigur, există Android Market, 100% funcţional şi gratuit. De asemenea, hărţile HTC pentru navigaţia prin GPS nu sunt încă disponibile.

Sincronizarea datelor se face cât se poate de simplu şi rapid, cu soft-ul HTC Sync. Nu uita ca atunci când conectezi telefonul la PC să alegi la modul USB opţiunea HTC Sync. Alte opţiuni sunt charge (doar încărcare), Disk Drive (încărcare şi acces la memorie), USB tethering (dacă vrei să foloseşti telefonul pe post de modem) şi Internet pass-through (dacă vrei să intri de pe telefon pe Internet, folosind conexiunea unui alt dispozitiv - PC, laptop).

Multimedia şi Internet

Numele Desire HD spune multe despre capacitatea acestui telefon pe partea de multimedia. Face poze la rezoluţie de 8.1 MP, filmează HD, rulează conţinut HD, iar muzica are în spate suportul Dolby Mobile. Şi tot acest conţinut poate fi trimis către un LCD TV wireless, prin intermediul tehnologiei DLNA.

Rezultatele practice nu sunt din păcate pe măsura specificaţiilor, Desire HD nereuşind să strălucească la niciunul dintre capitole. Pozele sunt printre cele mai slabe din clasa camerelor de 8 MP, clipurile video suferă la detalii, iar muzica este de calitate medie, specifică unui player MP3 ieftin.

Fiecare modul ne delectează însă cu o interfaţă bogată în opţiuni şi totodată extrem de intuitivă care face ca utilizarea funcţiilor asociate să fie o adevărată plăcere. Trebuie să subliniez, Desire HD nu este deloc un telefon rău dacă ne raportăm la multimedia, doar că aşteptam de la el mai mult, o clasare în top. Ca să vedeţi exact cum stau lucrurile, priviţi mai jos câteva sample-uri foto şi video.

Video Sample HTC Desire HD

Când vine vorba de Internet, HTC Desire HD îşi ia revanşa fără drept de apel. În opinia mea, este unul dintre cele mai redutabile smartphone-uri pe acest plan. Ecranul de 4.3 inch şi 800 x 480 pixeli contribuie din plin la impresia excelentă pe care mi-a lăsat-o dispozitivul taiwanez, dar la fel de adevărat este că şi browser-ul Google merită lăudat pentru felul în care randează paginile: rapid, corect şi optim.

GPS

Şi aici ecranul generos se dovedeşte a fi un element important care ne determină să considerăm Desire HD drept un navigator GPS veritabil. Mai contează doar să instalăm un pachet de hărţi adecvat, iar opţiuni există: fie ne bazăm pe Google Maps (dar doar în oraşele mari din România), fie căutăm alte aplicaţii precum "iGo My way".

HTC dezvoltă propriul pachet de hărţi care are marele avantaj de a putea fi folosit fără a face trafic de date (practic sunt descărcate complet în telefon), însă acesta nu este prea grozav pentru România şi statele est-europene.

Autonomie

Mă aşteptam ca HTC Desire HD să moară în mai puţin de o zi de utilizare, căci bateria de 1230 mAh este evident prea mică pentru un asemenea colos. Cu toate acestea, în condiţii de utilizare normală am reuşit să-l storc de energie după aproape două zile, iar utilizat din plin după o zi şi câteva ore. Asta nu înseamnă că HTC a ales bine, era bine să pună un acumulator mai puternic. Ar fi fost impresionant ca un smartphone de talia lui Desire HD să arate că şi la capitolul autonomie se descurcă la fel de bine ca şi la performanţe. Aşa, putem spune doar că este satisfăcător.

Accesorii

HTC Desire HD vine însoţit de un card microSD de 8 GB şi accesoriile nelipsite (încărcător, cablu de date, căşti, manuale).

HTC Desire HD

Plusuri şi minusuri

[+] Ecranul uriaş face din Desire HD un navigator GPS veritabil, dar şi unul dintre smartphone-urile de top pe partea de Internet;
[+] Putere de procesare impresionată: Snapdragon 1 GHz, 768 MB RAM
[+] OS Android 2.2
[+] HTC Sense cu facilităţi de remote access
[+] Conectivitate DLNA

[-] Incomod de ţinut la ureche sau purtat în buzunarul de la panataloni;
[-] Rezultate multimedia (foto/video/audio) decente, dar ne aşteptam la ceva de top.

Concluzie: HTC Desire HD, ca şi ceilalţi pretendenţi la titlul de "telefonul anului", nu este perfect. Este însă un dispozitiv care cu siguranţă nu te va dezamăgi. Rămâne ca tu să alegi dacă dimensiunile mari sunt pe placul tău sau dacă pozele şi filmările ţi se par suficient de bune pentru nevoile tale. Noi putem doar să te asigurăm că pe partea de aplicaţii, Internet, GPS şi servicii de tip "remote access" este de nota 10.

HTC Desire HD se găseşte disponibil în magazinele online din România la preţuri ce variază între 2500 şi 2750 de lei.