HTC Touch Diamond, diamantul neşlefuit

17.06.2008
HTC Touch Diamond, diamantul neşlefuit
TouchFlo

TouchFlo sau iHTC

HTC Touch Diamond are la bază sistemul de operare Windows Mobile Professional 6.1, mascat de interfaţa TouchFlo, creată de HTC ca răspuns la iPhone. Microsoft a anunţat că are de gând să transforme Windows Mobile într-un sistem de operare care să poată fi utilizat exclusiv prin comenzi tactile, ca iPhone. Numai că HTC nu a avut răbdare să stea după Microsoft şi a venit cu o interfaţă proprie, botezată TouchFlo. Funcţiile acesteia pot fi apelate cu ajutorul degetului, fără Stylus.

Primul lucru care trebuie spus despre TouchFlo este că arată foarte bine. Fundalul negru al interfeţei se potriveşte de minune telefonului. De fapt, cu excepţia elementelor multimedia (poze, filme etc,), întreaga interfaţă are la bază numai negru, alb şi gri. Telefonul fiind negru, simbioza este completă.

HTC Touch Diamond

TouchFlo are 10 tab-uri (sau ferestre) care oferă accesul la 10 tipuri de conţinut. Trecerea de la un tab la altul se poate realiza prin trei modalităţi: printr-un simplu gest tactil (trecerea degetului peste ecran de la dreapta la stânga sau invers), apăsarea cu degetul pe pictogramele din partea de jos a ecranului sau folosirea controller-ului. Evident, cea mai comodă modalitate este gestul tactil a la iPhone.

Cele 10 tab-uri sunt:

  • Home – Similar ecranului standard de Windows Mobile ca funcţionalitate, afişează ora, alarma, apelurile pierdute, întâlnirile etc.
  • People – Contactele favorite pot fi adăugate în acest tab. Sunt afişate poza, numele şi numărul de telefon.
  • Messages – SMS-uri primite, de aici se poate şi compune un SMS nou.
  • Mail – E-mail-urile primite, include şi comanda de compunere a unui mesaj nou.
  • Internet – Jumătate din tab este ocupat de pictograma browser-ului Web, sub aceasta apar bookmark-urile.
  • Music – Elementul principal al acestui tab este coperta de album pentru melodia redată. Include butoane pentru trecerea la melodia următoare/anterioară, pauză şi play.
  • Photos and Videos – Răsfoirea imaginilor şi a secvenţelor video se poate face în cadrul acestui tab printr-un gest tactil vertical. Apăsarea unei poze, de exemplu, duce la vizualizarea acesteia pe tot ecranul.
  • Weather – Sunt afişate condiţiile meteo pentru mai multe localităţi. Informaţiile sunt descărcate automat de pe Internet. Există opţiune de dezactivare a refresh-ului automat, pentru economie de trafic. Condiţiile meteo sunt ilustrate de simboluri corespunzătoare. De exemplu, dacă vremea este ploioasă, ecranul va fi acoperit cu stropi de ploaie.
  • Settings – Pot fi accesate câteva dintre opţiunile telefonului precum cele legate de personalizarea dispozitivului şi activarea/dezactivarea anumitor tipuri de conexiuni (Wi-Fi, bluetooth etc.).
  • Programs – Aici pot fi adăugate pictogramele care să faciliteze accesul la cele mai utilizate 18 aplicaţii instalate.

Interfaţa TouchFlo se dovedeşte utilă şi în ceea ce priveşte convorbirile GSM. Ecranul afişat în timpul convorbirilor include butoane pentru funcţii precum trecerea pe speaker, agenda telefonică, punerea pe hold sau oprirea microfonului.

HTC Touch Diamond

Câteva considerente generale despre interfaţa TouchFlo. Arată foarte şi este o adevărată plăcere să o foloseşti. Din păcate, este un pic cam lentă, trecerea de la un tab la altul făcându-se cu o întârziere de 1-2 secunde din momentul comenzii.

Pe de altă parte, modul în care a fost concepută este foarte inteligent. Practic, aceasta include cele mai importante, cele mai des accesate funcţii. Comenzile necesare pentru apelarea funcţiilor sunt cât se poate de naturale şi logice (gesturile tactile sau utilizarea controller-ului). Este adevărat că atunci când vrei să apelezi o funcţie care nu se regăseşte în TouchFlo, se revine la interfaţa clasică de Windows Mobile, moment în care trebuie să apelezi la Stylus.

TouchFlo îşi depăşeşte uneori statutul de simplă interfaţă intermediară între ecranul de standby şi aplicaţiile propriu-zise. Asta pentru că include şi aplicaţii complete. De exemplu, player-ul multimedia din cadrul acestei interfeţe este suficient pentru redare melodiilor şi a secvenţelor video. Nu ai nevoie să părăseşti interfaţa şi să deschizi Windows Media Player. Chiar şi manager-ul de melodii se poate folosi fără styluss.

Baterie, concluzie

Baterie modestă

Poate cea mai mare problemă a lui HTC Touch Diamond este bateria de 900 mAh. Producătorul promite 330 minute pentru convorbiri şi 285 minute în stanby (cel puţin aşa este trecut pe site-ul oficial).

Realitatea contrazice însă promisiunile producătorului. În condiţii de utilizare intensivă a interfeţei TouchFlo, bateria s-a descărcat într-o singură zi. A reuşit să reziste o zi şi jumătate când am apelat ceva mai puţin la TouchFlo şi am vorbit aproximativ 30 de minute. În plus, se şi încălzeşte uneori, dar nu foarte tare.

HTC Touch Diamond

Concluzie

Sunt foarte multe lucruri care mi-au plăcut la HTC Touch Diamond printre care design-ul spectaculos şi interfaţa Touch Flo (chiar şi aşa greoaie uneori). La polul opus se află autonomia. Este clar că are nevoie de o baterie mai puternică. Durata redusă de viaţă a acesteia îmi aminteşte de prima versiune de Nokia N95 care se ducea la culcare după doar câteva ore de utilizare. Trebuie însă amintit faptul că dispozitivul primit la test este un sample, nu produsul final.

Cu o baterie mai mare şi puţin efort depus pentru fluidizarea interfeţei TouchFlo, HTC Touch Diamond ar putea fi un PDA Phone excelent. Utilizatorii de business vor simţi lipsa unei tastaturi QWERTY, care se va regăsi însă pe viitor la modelul HTC Touch Pro.

Plusuri:
[+] design superb
[+] interfaţa TouchFlo este bine gândită, include şi aplicaţii complete, este spectaculoasă
[+] Opera Mobile în loc de Internet Explorer

Minusuri:

[-] autonomie dezamăgitoare
[-] interfaţa TouchFlo este lentă
[-] fotografiile lasă de dorit

Windows Mobile, aplicaţii suplimentare, cameră

Windows Mobile şi ceva în plus

HTC Touch Diamond nu este primul dispozitiv cu Windows Mobile testat pe go4it.ro, aşa că nu voi insista asupra facilităţilor standard ale acestui sistem de operare. În schimb voi menţiona funcţiile pe care le are în plus faţă de alte telefoane cu Windows Mobile.

În primul rând mă voi opri asupra tastaturii onscreen. Pe lângă tipurile standard de introducere a textului pe care le oferă Windows Mobile, HTC Touch Diamond are două tastaturi suplimentare. Ambele au butoanele mai mari, pentru a fi apăsate cu degetul. Una este full QWERTY, iar cealaltă are două litere pe fiecare buton. Cea QWERTY are, evident, butoanele mai mici, ceea ce o face mai dificil de utilizat. Mai comodă mi s-a părut tastatura cu două litere, datorită butoanelor mai mari.

Tot în sprjinul scrisului a fost inclus şi dicţionarul T9. Problema este că nu are versiune pentru limba română.

HTC Touch Diamond

HTC Touch Diamond mai are câteva programe în plus, faţă ceea ce oferă Windows Mobile în mod normal. Primul pe listă este Opera Mobile care, spre suprinderea tuturor, a luat locul lui Internet Explorer. Este, din câte ştiu eu, primul telefon cu Windows Mobile care vine cu Opera ca browser Web. Şi aici se vede amprenta TouchFlo, interfaţa lui Opera fiind optimizată pentru utilizare tactilă.

Telefonul mai vine cu un program de tăiere a fişierelor MP3 (MP3 Trimmer), radio şi o aplicaţie dedicată special site-ului YouTube. HTC Touch Diamond are un accelerometru care schimbă orientarea fotografiilor, filmelor şi a paginilor Web în funcţie de poziţia în care este ţinut telefonul.

Camera foto

Chiar dacă are 3.2 MP, calitatea fotografiilor realizate cu această cameră lasă de dorit. Fotografiile suferă de contrast mic şi de o balanţă incorectă de multe ori a culorilor.

În schimb, interfaţa aplicaţiei aferente camerei foto beneficiază şi ea de amprenta TouchFlo, fiind desenată de aşa natură încât să poată fi utilizată fără ajutorul Stylus-ului.

Design, controller şi alte butoane

În România, HTC este o companie cu expunere destul de limitată, cunoscută mai mult în rândul pasionaţilor şi mai puţin de către utilizatorii de rând. Pe viitor, probabil lucrurile se vor schimba, mai ales după ce în luna mai HTC a intrat oficial şi cu forţe proprii pe piaţa românească. HTC Touch Diamond este primul telefon adus în România oficial de HTC, după anunţarea intrării pe piaţa autohtonă. Iar go4it.ro este prima publicaţie de orice fel care îl testează.

5 stele pentru design

De la primul model din seria Touch (HTC Touch), a început să devină clar faptul că producătorul taiwanez a găsit formula de succes pentru dispozitivele de business cu design fashion. Până la acel moment, telefoanele cu funcţie de PDA ale celor de la HTC punctau la partea de funcţionalitate dar nu aveau nimic în comun cu aşa-numitul curent trendy. De la HTC Touch încoace, dispozitivele HTC au ceva din telefoanele de tip fashion. Pe scurt, arată mai bine şi devin atrăgătoare şi pentru reprezentantele sexului frumos.

HTC Touch Diamond

HTC Touch Diamond este de departe cel mai arătos dispozitiv din seria Touch a taiwanezilor de la HTC. Este elegant, subţire (pentru un PDA Phone), are o greutate rezonabilă (110 grame) şi ecran (touchscreen) de 2.8 inch. Poate puţin prea lucios pentru gustul unora. Una peste alta este un PDA Phone care poate trece foarte uşor drept un telefon obişnuit, ca design şi construcţie.

Spatele lui HTC Touch Diamond este evident inspirat de la Nokia Prism. Aceleaşi forme geometrice de la Nokia Prism se regăsesc şi aici. Din cauza lor, telefonul nu stă perfect lipit de masă, ci are un mic joc, dar insuficient pentru periclita integritatea dispozitivului.

HTC Touch Diamond

Control standard şi nu prea

Utilizatorul are la dispoziţie două căi prin care poate utiliza dispozitivul: funcţiile touch ale ecranului, respectiv controller-ul împreună cu celelalte butoane. HTC Touch Diamond are un controller mai puţin obişnuit. Acesta este de fapt un cerc cu 5 direcţii. Navigarea în cadrul meniurilor se poate realiza apăsând în cele patru direcţii din jurul controller-ului, iar accesarea elementului selectat se face prin apăsare în centrul controller-ului.

Parte atipică vine abia acum. Cu ajutorul acestui controller poţi face foarte simplu zoom la poze, de exemplu. Este suficient să atingi controller-ul cu degetul şi să roteşti uşor de la stânga la dreapta pentru a mări o fotografie, sau invers pentru a o micşora. În acelaşi fel poţi să faci seek în cadrul melodiilor redate în cadrul interfeţei TouchFlo.

Controller-ul este înconjurat de patru butoane: două pentru convorbiri, unul pentru funcţia back, şi unul pentru revenirea la pagina principală a interfaţei TouchFlo (Home). Tot la capitolul butoane trebuie amintite butoanele de volum de pe latura stângă şi cel de pornire/oprire/standby de pe latura superioară a dispozitivului.

Jos este plasat portul miniUSB tipic pentru dispozitivele HTC. Acesta va fi folosit atât pentru conectarea la calculator, cât şi pentru căşti. De altfel, prin conectarea la calculator se realizează şi încărcarea bateriilor. Slot pentru card de memorie nu există, probabil cei de la HTC au considerat că cei 4 GB de memorie internă sunt suficienţi.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News