HTC HD2: un extraterestru printre telefoane

Lansat astăzi în România, HTC HD2 este un dispozitiv care cu greu poate fi numit smartphone, darmite telefon mobil. Are o putere de procesare apropiată de cea a unui netbook şi ştie să facă de toate (mai puţin să gătească). Noroc cu tehnologia avansată de care dispun taiwanezii ce a permis miniaturizarea componentelor pentru a le include într-o carcasă de dimensiuni relativ mici. Să le luăm pe rând.

Specificaţii hardware

  • CPU: Qualcomm Snapdragon, 1 GHz
  • RAM: 448 MB
  • Stocare: 512 MB memorie internă, slot microSD
  • Display: Touchscreen capacitiv de 4.3 inch, 800 x 480 pixeli
  • Cameră foto: 5 MP, autofocus, LED Flash
  • Conectivitate: Wi-Fi (inclusiv funcţionalitate de router wireless), HSDPA, Bluetooth
  • Navigaţie: GPS, A-GPS
  • Alte facilităţi: Accelerometru, jack de 3,5 mm, radio FM, senzor de proximitate.

HTC HD2

Software

OS: Windows Mobile 6.5 Professional

Aplicaţii: YouTube, FaceBook, Twitter (HTC Peep), Pocket Office (Word, Excel, PowerPoint, PDF Viewer, OneNote), Busolă digitală, HTC Footprints

Dimensiuni: 120,5 x 67 x 11 mm

Greutate: 157 g

Baterie: Li-Ion 1230 mAh

Autonomie: 20 de zile (stand-by), 6 ore şi 20 de minute (convorbire), 12 ore de redare audio.

HTC HD2

După această impresionantă listă de specificaţii, ce le mai putem reproşa celor de la HTC? Autonomia, în primul rând. Bateria de 1230 mAh e cam slabă pentru a urni din loc un asemenea titan. HTC HD2 avea nevoie de un acumulator mai puternic. Să ne aducem aminte că Nokia E52 şi E55 sunt două smartphone-uri compacte, cu un ecran destul de mic, şi beneficiază de o super-baterie de 1500 mAh. Iar rezultatele se văd: o săptămână dacă nu stai pe ele toată ziua şi trei zile dacă le forjezi. Probabil HTC HD2 va trebui încărcat la două zile cel mult, şi asta fără să îl utilizăm intens.

În al doilea rând, sistemul de operare Windows Mobile 6.5. Nu am avut ocazia să-l testăm, dar vocea generală a publicaţiilor de IT care au luat contact cu noul OS Microsoft este una mai degrabă critică. Alternativa ar fi fost Android-ul, încă imatur dar cu un potenţial uriaş.

HTC HD2 HTC HD2

Pentru că Windows Mobile nu a fost niciodată spectaculos, producătorii au dezvoltat interfeţe grafice mai atrăgătoare şi mai utile, pe care le-au implementat peste GUI-ul plictisitor al Microsoft. În cazul de faţă, HTC a introdus în premieră pe HD2 interfaţa HTC Sense, optimizată pentru ecranul capacitiv. Apropo, HTC HD2 este primul smartphone cu touchscreen capacitiv şi OS Windows Mobile.

Soft-urile ce se regăsesc pe noul smartphone taiwanez sunt numeroase şi te scutesc de timpul pe care l-ai pierde în căutarea unor programe similare pe Internet. Toate filmele, muzica şi pozele din telefon pot fi urcate pe site-uri precum YouTube sau FaceBook. De asemenea, păstrezi contactul cu twitter-iştii în permanenţă, prin intermediul aplicaţiei Twitter. Iar dacă îţi planifici o călătorie spontană şi nu ştii cum va fi vremea, ai la dispoziţie informaţii meteo, chiar pe ecranul principal al telefonului.

HTC HD2

În fine, HTC HD2 este şi un navigator GPS redutabil. Ecranul generos de 4.3 inch şi posibilitatea de a instala hărţi iGo (cele mai bune pentru România şi Europa) sunt două argumente solide în acest sens. Mai mult, HTC pune la dispoziţia utilizatorilor şi un kit de maşină opţional, care transformă interfaţa HD2 într-un sistem complet de navigaţie.

HTC HD2 se va comercializa în România din noiembrie, la preţul de 450 de Euro fără TVA. Un preţ greu, dar corect.

HTC HD2